Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

Afazi / Psikolojik Sorunlar

Afazi

İnsan beyninde dil işlevleri için özel alanlar mevcuttur.Bu alanlar; sağ elini kullanan kişilerin hemen tamamında sol beyin yarısında, sol elini kullananlarda ise en az %75 oranında yine soldadır.

Konuşma merkezi sol beynin ön (frontal) lobunda,anlama merkezi yan (temporal) lobunda bulunur. Yazma ve okumayla ilgili merkez ise yan-üst (parietal) lobdadır. Bu merkezler arasında çok yönlü ve zengin bağlantılar vardır. Bu bağlantılar sayesinde dil işlevleri birbirleriyle bağıntılı olarak kullanılabilirler.

Çeşitli beyin hastalıklarının seyri sırasında bu merkezler ve bağlantıları etkilenebilir. Bunun sonucu olarak çeşitli örnekte dil bozuklukları ortaya çıkar ki, bunlara genel olarak afazi denir.

Afazilerin en sık rastlanan nedeni beyin damar hastalıklarıdır. Bunun yanı sıra kafa travmaları ve beyin tümörleri de sıkça afaziye neden olabilirler.
Beyin damar hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan afaziler genellikle kalıcı ve uzun sürelidir. Bu nedenle, afazilerin daha hızlı düzelmeleri amacıyla çeşitli rehabilitasyon yöntemleri uygulanır. Günümüzde bu yöntemler artık bilgisayar ortamında uygulanmaktadırlar.

Okunma Sayısı: 8225  / Yorum Sayısı: 1
 

melusine 27.03.2009 03:17:36 Tarihinde yorumlamış

konusurken iki kelimeyi birlestirip anlamsız bir kelimeyi ortaya cıkartmak,kelimeleri degistirmek,tek kelime ile anlatılabilecek bir durumu bir paragraf ile betimlemek de afazi midir?daha once var olmayan bir aksanı benimsemek durumuna ne ad verilir peki?psikolojideki karsılıgı nedir?
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...