Anasayfa
Hakkımızda
Danışmanlıklarımız
Bireysel Danışmanlıklarımız
Kurumsal Danışmanlıklarımız
Eğitimlerimiz
Bireysel Eğitimlerimiz
Kurumsal Eğitimlerimiz
İletişim
Mail
:
Şifre
:
Giriş Yap
|
Şifremi Unuttum
|
Üye Ol
Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Seçiniz
Merak Ettiklerinizde
Psiko Keyf | Psiko Bilgite
Köşe Yazılarında
Haberlerde
Psiko Faydande
Psikolojik Sorunlarda
Ara
Bilgisayara Bağımlılık Sosyalleşmeyi Engelliyor / Psikolojik Sorunlar
Bağımlılık derecesinde bilgisayara düşkün çocukların sosyalleşememe ve EQ'sunun (duygusal zeka) düşük olması nedeniyle ilerde ruhsal sorunlar yaşadığı bildirildi. Çocukların kendi aralarında kurduğu dostlukların kişilik gelişimi, sorunlarla mücadele ve çözümü tek başına bulabilme açısından başka hiçbir şeyle karşılaştırılamayacağı ifade edildi.
Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Üre, gelişen dünyada değişen zevklerin ve tüketim alışkanlıklarının, aslında çocuk yetiştirmeyi daha zor bir hale getirdiğini söyledi. İnsan hayatına daha çocukluk çağında giren bilgisayarın, her gün artan fonksiyonları sayesinde, modern yaşamın ve eğitimin bir parçası haline geldiğini dile getiren Üre, zeki ve kendini kanıtlayan gençlerin tamamının bilgisayarı verimli kullanan kişilerden çıktığını kaydetti.
Çocukların sağlıklı ruhsal gelişimlerinin sosyalleşmeye bağlı olduğunu anlatan Üre, bunun da aile ve okulda gerçekleştirilen aktivitelerle sağlanacağını söyledi. Üre, her geçen gün sayıları artan internet kafeler ve evlerdeki yerini televizyon gibi büyük bir hızla alan internet erişimli bilgisayarların, çocukların hayatındaki yerine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, bilgisayara bağımlılığı nedeniyle sosyalleşemeyen ve bu nedenle EQ'su düşük olan çocukların, ilerde bozuk ruh sağlığına sahip bireyler olduğunu kaydetti.
?OKULLARDA OYUN SALONU...?
Prof. Dr. Üre, sosyal gelişimin desteklenmesi için okullara büyük görev düştüğünü vurgulayarak, şöyle konuştu: ?Şayet okullar gerçek işlevini yerine getirirse çocuklar internet kafelerde zamanlarını bilgisayarda oyun oynayarak geçirmez. Sosyal ihtiyaçlarının yerine bilgisayarı ve onun sunduğu sanal oyunları koyan çocuklar, ahlaki gelişimden yoksun kalırlar. Çocukların sanal bir oyunda yarışmaları ve başarılı olmaları onları zihinsel açıdan, ayrıca algılama ve muhakeme gücü bakımından geliştirir. Bu nedenle okullardaki kütüphanelerin bir kısmı oyun salonu şeklinde düzenlenerek, çocukların bu ihtiyaçları sağlıklı bir şekilde karşılanmalıdır. İnternet kafe yerine okulda ders sistematiği içinde faydalı bilgisayar oyunlarına yönelen çocuklar, bu teknolojiden sağlıklı bir şekilde yararlandırılmış olur.?
Çocukların kendi aralarında kurduğu dostlukların kişilik gelişimi, sorunlarla mücadele ve çözümü tek başına bulabilme açısından başka hiçbir şeyle karşılaştırılamayacağını ifade eden Üre, ?Anne-babalar, sokağa çıkmasını istemedikleri çocuklarını sosyal ilişkiden mahrum bırakarak bilgisayara ve yalnızlığa itiyor. Oysa çocuk iyi ve kötüyü tanımalı, kavga etmeli, küsmeli sonra barışmalı ve hayatta kendini bekleyen sorunlara karşı provasını yapmalıdır? diye konuştu.
Prof. Dr. Üre, çocuğunun kötü arkadaşlarla zararlı alışkanlıklara sahip olacağı korkusunu taşıyan ebeveynlerin, çocuklarını dünyayı mahkum olduğu sanal gerçeklikle algılamaya sevk edeceklerini de kaydederek, bilgisayarı ve sunduğu dünyayı sırf güvenlik endişesi nedeniyle doğal ortamda kazanılacak tecrübelerin yerine koymanın yanlış olduğunu dile getirdi.
Bunun topluma, zeki ancak içine kapanık, iletişim kurmada sorunlar yaşayan bireyler kazandıracağını belirten Prof. Dr. Üre, ?Çocuklarımızı ödül olarak aldığımız bilgisayarlarla dış dünyadan koparmamalıyız. Çocuk hayatı odada değil, sokakta tanıyabilir? diye konuştu.
NTV
Okunma Sayısı:
4700
/ Yorum Sayısı:
0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Üye olmak için tıklayınız...
Buluşun Öncüleri
Psiko - Sağlık
İlişki Problemleri
Merak Ettikleriniz
Psiko Kefy
Sosyal Fobi
Kadın - Erkek
Başarı Hikayeleri
Seçkin Öyküler
Kişisel Gelişim
Depresyon
Sağlık Psikolojisi
Psikolojik Sorunlar
Okul Problemleri
Business Psikoloji
Kaliteli Sözler
Bilişsel Terapi
Tebessüm
Psiko - Siyaset
Panik Atak
Diger Fobiler
Psiko - Eğitim
Paradokslar
Gestalt Terapi
Neuro Psikoloji
İlginç Bilgiler
Psiko - Spor
Psiko - Aile
Hiper Aktivite
Hazır Cevaplar
Psiko - Analiz
Davranışsal Terapi
Psiko - Kitaplık
Obsesif - Kompulsif
Psiko - Çocuk
Kilo Sorunlari
Psiko - Kitap
Psikoloji Nedir?
Çocuk Psikolojisi
Dikkat Eksikligi
Psikoloji Tarihi
Kognetif Terapi
Psiko - Dinamik
Psikoterapi Nedir?
Bagimlilik Problemleri
Konusma Bozuklugu
Psikiyatri İlaçları
Sinema Terapisi
Duygusal Zeka
Psiko Biyografi
Ergen Psikolojisi
Kompleksler
Psikoloji Ekolleri
Psikolojinin Alt Dalları
Psikoloji Etiği
IQ
Araştırma Yöntemleri
Savunma Mekanizması
Psiko - Drama
Ruhsal Zeka
Andropoz Psikolojisi
Asabiyet
Beden Dili
Bilinçaltı
Değişim
Diksiyon
Empati
İkna
İletişim
İnsan Tanıma
Karar Vermek
Korku
Menopoz Psikolojisi
Mutluluk
Özgüven
Sabır
Stres
Şiddet
© donusumkonagi.net Psikoloji Portalı
Tüm Hakları Saklıdır - Dönüşüm Konağı Psikoloji Enstitüsü - Kullanım Sözleşmesi