Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Ara

Uyku Düzenini İlk Yılında Oluşturun / Psikolojik Sorunlar

Uyku Düzenini İlk Yılında Oluşturun

Tombiş yanaklı, tatlı mı tatlı bebeğinizi uyurken izlemek sizin için büyük bir keyiftir. Aynı zaman da size bahşedilen bir güzelliktir... Ancak bebeklerin bu güzel tablosu bazen bir anda minicik gözyaşlarının eşlik ettiği huzursuz ağlama nöbetlerine dönüşüverir. Anne-babalar da acaba neden ağlıyor diyerek, onu susturabilmek için her türlü yöntemi dener. Bebeklerin bu ağlama nöbetlerinin nedenlerinden biri de uyku sorunu çekmeleridir. Bu sorunun devam etmesi ise sizin de uykusuz geceler geçireceğiniz anlamına gelir. İşte bebeğinizin uyku sorunlarıyla baş edebilmeniz için Alman Hatanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dicle İnanç'ın önerileri...

Uykunun Önemi
Uyku karmaşık, beyin işlevi ve psikoloji ile ilgili yaşamsal bir durumdur. Bu nedenle uyku düzensizliğinin bir hastalık veya bir problemin göstergesi olabileceği ve çocuğun gelişimi açısından düzenli gece uykusunun yararı büyüktür ve şu üç dönemi içerir: uykuya dalma, rüyasız uyku ve rüyalı uyku dönemleri. Uykuya dalma döneminde yavaş yavaş çevre ve beden ilgili anılar azalarak, kişi uyku dönemine geçer. Rüyasız uyku dönemi bedenin temel yapı taşları olan proteinlerin yeniden oluşturulduğu ve kişinin fiziksel yorgunluğunu atarak dinlenmesini sağlayan ve büyüme hormonunun salgılandığı bir dönemdir. Rüyalı uyku dönemi, uyuyan kişinin göz kapaklarında ve gözlerinde hareketlerin başlaması ile fark edilir. Rüyalar başlar, bu dönemde görülen rüya ile uyumlu olarak beden hareketlerinin ortaya çıkmaması için kasların gerginliği kaybolur. Eğer böyle bir düzenleme olmasaydı, gördüğümüz rüya ile hareket ederdik, hatta yataktan kalkıp dolaşırdık. Bu özellik yeni doğan bebeklerde tam oluşmadığından el ve ayaklarında ya da yüzünde, bazen gövdesinde küçük hareketler olabilir. Bu dönem doğumdan sonra yaklaşık uykunun yarısını oluşturur, 1 yaşından sonra ise erişkindeki gibi yaklaşık uykunun beşte birine düşer. Yeni doğan bebekler düzensiz bir uyku düzenine sahiptir ve bunun olgunlaşması yaklaşık 6 ay sürer. 24 saatin yüzde 75'ini uykuda geçirirler. Kısa süreli dilimler halinde yaklaşık sekiz uyku dönemi vardır ve her dilimde ortalama 2-4 saat uyurlar. Her ne kadar böyle bir yorum yapsak da ilk aylarda uykusuzluk sıradan bir durum olmasına rağmen, ancak sonuçlarından dolayı aile için önemlidir. Ortaya çıkan gerginlik ve sinirlilik durumu yalnız çocuğun uykusuzluğunu artırmaz, aile içinde stres ve yeni çatışmalara sebep olur. Tüm ailelerin merak ettiği yaşa uygun ortalama uyku saati her çocuk için aynı olmayabilir, ayrıca her çocuk için uykuya dalma süresi de farklılık gösterebilir.

İlk Yıllarda Uyku Sorunları Normaldir
Yaşamın ilk yıllarında uyku sorunları çok sık görülür. Çocukluk çağında en sık uykuya dalmada güçlük, gece yarısı sık uyanma, kabuslar ve uyurgezerlik gibi uyku sorunlarına rastlanır. Ebeveynler için çocuklarına erken yaşta iyi bir uyku alışkanlığı kazandırmak önemli bir görev olmalıdır. Sanılanın aksine çoğu kez ufak bir yardımla çocukların uyku alışkanlığı düzene girebilir. Uyku problemi için öncelikle, düzenli takip yapan çocuk doktorunuza danışarak çocuğunuzda herhangi bir sağlık problemi olup olmadığı aydınlatılmalıdır. Örneğin; yeni doğanda açlık, kolik sancısı, altının kirli olması, herhangi bir yaş grubuna diş çıkarma, eve yeni bir kardeşin gelmesi, odanın aşırı sıcak olması, mevsimsel değişiklikler, idrar yolu enfeksiyonu, anemi(kansızlık), geniz etinin büyümesi, burun tıkanıklığı, oda havasının aşırı kuru olması gibi sorunlar uyku problemlerine neden olabilir. Uyku bozukluklarının önemli bir kısmı ikinci yılda ortaya çıkar. Bebek bu yaşta kolay uyarılır bir durumdadır ve uykuya dalmakta sıklıkla zorlanır. 12 saat süren gece uykusu ve 3-4 yaşına kadar sürecek olan gündüz uykuları vardır. Uyku sakindir, sessizlik, karanlık ve uygun koşullar ister. Bebekler ve çocuklar genellikle emme ve yemek yeme ile karnının doyması ya da anne-babasıyla geçirdeği doyurucu bir ilişki sonrası uykuya dalarlar, bazen de ağlama, inatlaşma gibi bir gerginlikten sonra uyurlar. Bu dönemde uykunun niteliği, bebeğin anne tarafından ele alınma biçimine bağlıdır. Eğer bedensel ve psikolojik gereksinimleri karşılanmamışsa bebek uyanır ve doyurulmayı bekler. Uykunun korunması annenin işlevidir., daha sonra rüyalar aracılığıyla gelişir. Rüyalar psikolojik açıdan isteklerin gerçekleşmesine yardımcı olan bir araç gibidir. Yaşamın ilk döneminde ise bu işlev ancak emme amaçlıdır. Ailelerin bazen çaresiz kalarak doktorlardan uyumaya yardımcı bazı ilaçları tavsiye etmelerini istemeleri, oldukça sakıncalı bir davranıştır. İlaçların yan etkisi olabileceği gibi zamanla ilaçlar etkisiz hale gelir ve bebeğin gündüz tam olarak uyanık olmasını engelleyebilir. Etkileri gece ortasında bitebilir ve gece uyanmalarına neden olabilir. Bazı ilaçlar gece korkularına veya diğer uyku bozukluklarına yol açabilir.

bebeğim

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...