Kalıcı Zayıflama İçin Sağduyulu Stratejiler / Psikolojik Sorunlar
Yaz kapıda! Şu an havuz ya da deniz hayalleri kuruyor ve güzel bir tatilde güzel olmayı ümit ediyorsunuz. Koca kışın ardından aldığınız kiloları nasıl vereceğiniz konusunda oldukça dertlisiniz.
Araştırmacılar toplam kilonuzun %5 ya da 10'u kadarını vermenin sağlığınız açısından büyük fark yaratacağını söylemektedir. Bu diyabet ya da kolesterol gibi riskleri azaltmayı içine almaktadır. Maryland Üniversitesi uzmanları uzun dönemli biri zayıflama için şu sağduyu stratejilerini önermektedir.
? Not Alın: Ne yediğinizi yazmak sizi ne kadar yediğinizin farkına varmaya zorlar. Ayrıca listenize ekleyeceğinizi bilincinde olduğunuz için bir pizza ya da pastayı yemeden önce de kendinizi biraz düşünmeye zorlayacaksınız.
? Risk faktörlerinizi bilin: her hangi bir rahatsızlığınızın olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla görüşün. Nerden başlamak zorunda olduğunuzu bilmek gerçekçi hedefler belirlemenize yardımcı olur. Kendi BMI (Body Mass Index-boyunuz ve kilonuz arasındaki uyum) sayınızı öğrenin.
? Öğün alışkanlıklarınızı değiştirin: Günde birkaç defa ağır yemekler yemektense sık aralıklarla hafif yemekler yiyin.
? Düzenli olarak egzersiz ve zevk aldığınız şeyler yapın: aldığınızdan daha fazlasını yakmak için egzersize ihtiyacınız var. Metabolizmanızı arttırdığı için dinlenirken bile kalori yakmaya devam ediyorsunuz.
? Sevdiğiniz yemekler yiyin: günde bir defa fazla kalori içermeyen sevdiğiniz bir yemeği yiyin. Bu sizi tamamen soyutlanmaktan kurtaracaktır. Kendinizi bütün yemeklerden mahrum hissetmenizi önleyecektir.
? Yediğiniz porsiyona dikkat edin: Pek çok kişi yediği porsiyona fazla dikkat etmez böylece ne kadar yediğinizin farkına varmanız engellenmiş olur.
? Günde 8?10 bardak su için: Bol su içmenin birçok faydası vardır. Vücut yeterince sıvı almadığı zaman böbrekler kendi ihtiyaçlarını suyu tüketerek karşılar. Sonucu su kilosu denilen bir suyu tutma durumuna döner ki bu da sizin istediğiniz bir şey değildir.
Kaçınmanız Gereken Genel Hatalar
Geçici Diyetler: Bu tür diyetler genelde size çok çabuk kilo verdireceği sözünü verir ya da yemeden içmeden kesilmenizi önerir. Bunlar bilimsel temele dayanmaz. Kişiler kısa dönemli uygulayabilir ama uzun dönemde fayda sağlayamaz. Çünkü bu diyetler de genelde size söyleneni uygulama imkânınız yoktur. Önemli olan küçük adımlarla hayat tarzınızda değişiklikler gerçekleştirmektir.
Olumsuz Özeleştiri: Kendinizi yılgınlığa uğratacak olumsuz ifadelerden kaçının. ?ben şişmanım, bir daha asla kilo veremeyeceğim? gibi negatif düşüncelere kapılmayın. Alışkanlıklarınızı yaşama şeklinizi değiştirebileceğiniz konusunda kendinize güvenin.
Duygusal Yeme: Duygularınızın yeme isteği yaratmasına izin vermeyin. Stres, kaygı gibi negatif duygular sizi yemeğe itebilir. Wenger Hess (Maryland) ?bu duygular aşırı yemenin en büyük sebebi. Yemek asla sorunları çözmez ve genellikle daha fazla suçluluk duygusuna ve özsaygının azalmasına yol açar.? şeklinde belirtmektedir. Yemek fiziksel beslenme aracıdır duygusal rahatlamada size asla yardım edemez.
Yazar: Michelle Murray
Çeviri: Şule Can
Kaynak: www.donusumkonagi.net
Okunma Sayısı: 5630 / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?