Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Zayıflama: Başarı için 6 Strateji / Psikolojik Sorunlar

Zayıflama: Başarı için 6 Strateji

Muhtemelen farklı farklı yüzlerce diyet zayıflama programları, biliyorsunuz. Hızlı ve kolay kilo kaybetmenize yardımcı olacağını söyleyen gerçekçi sözler de duyuyorsunuzdur. Fakat bütün başarılı zayıflama programları egzersizle birleşen sağlıklı diyetler içeren programlardır. Kayda değer şekilde kilo vermek istiyorsanız hayatınızda kalıcı değişiklikler yapmak durumundasınız. Örneğin sağlıklı alışkanlıklar edinmelisiniz.

Nasıl kalıcı değişiklikler yapacaksınız? İşte size bazı stratejiler:
1.Anlaşma yapın: Kalıcı zayıflama zaman ve emek ister. Dikkat ve hayat boyu süren bir sorumluluk gerektirir. Kalıcı değişiklikler yapmaya hazır olduğunuzdan emin olun. Hiç kimse size kilo verdiremez. Aslında dış etkenler-özellikle size yakın olanlardan- belki işleri daha da zorlaştırabilir. Bu nedenle kendinizi memnun etmek için değişikliklere başlayın ve egzersiz yapın.

Hayatınızdaki diğer sorunları ortadan kaldırmaya gayret edin. Çünkü alışkanlıklarınızı değiştirmek fazlasıyla fiziksel ve zihinsel enerjinizi alacak. Dolayısıyla kafanızı finansal ya da özel hayatınızın dikkatinizi farklı yönlere çekmesine izin vermeyin.

2.Duygusal destek alın: Kendi davranışınızın sorumluluğunu alarak yalnızca siz kendinize yardım edebilirsiniz. Ama bu her şeyi tek başınıza yapacağınız anlamına gelmez. Aileniz, eşiniz ya da arkadaşlarınızdan alacağınız destek oldukça önemlidir.

3.Gerçekçi hedefler belirleyin: Yeni yeme veya egzersiz planlarınızdan neler beklediğinizi düşünürken gerçekçi olun. Sağlıklı zayıflama yavaş ve sabit bir şekilde ilerler. Amacınız haftada 500. gr kadar vermek olsun. Bunu yapabilmek için 500 ya da 1000 kalori kaybetmeniz gerekmektedir. Her gün düzenli egzersizlere bu şekilde devam edeceksinizdir. Sonuca odaklanan hedefler yerine süreç odaklı hedefler belirleyin. Çünkü süreç yani alışkanlıklarınızı değiştirebilmeniz zayıflamada anahtar noktadır. Süreç hedeflerinizin de gerçekçi olmasına dikkat edin.

4.Daha sağlıklı yemeklerden zevk almaya çalışın: yeni yemek tarzınız daha az kalori içeren yemeklerle oluşacaktır. Dolayısıyla daha çok hafif, sebze ve bitkisel içerikli yemeklere yönelmeniz gerekecektir. Kalori açısından çok zayıf olan diyetler de sağlıksızdır. Kadınlar için 1200 kaloriden azı ve erkekler için de 1400 den azı tavsiye edilmemektedir.

5.Aktif olun: Diyetler elbette kilo vermeniz için size yardım edebilir. Ancak egzersiz eşliğinde hem daha fazla hem de daha sağlıklı şekilde kilo verebilirsiniz. Örneğin, günde yarım saat kadar yürümek size fazlasıyla yarar sağlayacaktır.

Egzersizin amacı, daha fazla kalori yakmaktır. Şüphesiz bunun dışında da pek çok yararı vardır. Ne kadar kalori yaktığınız sizin aktivitelerinizin sıklığına, durağanlığına ve yoğunluğuna bağlı olarak değişir. Bu anlamda düzenli olarak gideceğiniz aerobik egzersizlerinin size yararı olabilir. Ayrıca hayat tarzınıza uygun aktiviteler sizin için daha kolay olabilir. Bu nedenle gün boyunca aktivitelerinizi, hareket ettiğiniz zamanları arttırmaya çalışın.

6.Yaşam tarzınızı değiştirin: Birkaç hafta ya da birkaç ay egzersiz yapıp diyet yapmak yeterli değildir. Bütün bu davranışları hayatınıza dâhil etmelisiniz. Bunu başarabilmeniz için sizi kilolu yapan alışkanlıklarınızdan kurtulmanız şarttır. Değişim yediklerinize dürüst bir şekilde bakabilmenizle başlar.

Zayıflamak için kişisel uğraşlarınızı tamamladıktan sonra geçmişinizi geri döndürecek unsurları ortadan kaldırın. Bu nedenle iyi stratejiler belirlemeli ve tutumlarınızı oluşturmalısınız. Kendi mücadelenizi ölçüp tartmak size kilo vermede başarılı olup olmayacağınızı gösteren en önemli şeydir.

Elbette hayatınızda sizi engelleyecek pek çok gelişme olacaktır. Fakat vazgeçmek yerine ertesi güne daha zinde ve kararlı başlayın. Unutmayın ki hayatınızı değiştirmeyi planlıyorsunuz. Bu bir anda olabilecek bir şey değildir. Sağlıklı yaşama bağlı kalın çabalarınıza değecektir.

Orijinal Metin: http://www.cnn.com/HEALŞ/library/HQ/01625.html
Çeviri: Şule Can
Kaynak : www. donusumkonagi.net

Okunma Sayısı: 8932  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...