Stresin Yeme Bozukluklarındaki Etkisi / Psikolojik Sorunlar
Stresin kilo ve yeme bozuklukları üzerinde çeşitli etkileri vardır.
Kilo Alımı: Stres sıklıkla obezite ve kiloyla yakından ilgilidir. Stres ve gerginliğine çare olarak pek çok kişi yağlı, şekerli gıdalara yönelip kilo almaktadır. Kilo almak sağlıklı bir diyet sonucunda bile başlayabilir. Kilo aynı zamanda kalp, diyabet gibi hastalıkların sebeplerinden biri de olabilir. 2000'de yapılan bir çalışmaya göre strese karşılık aşırı yemeğe yönelen ve kilo alan bayanların bu durumun streslerini daha fazla arttırdığını göstermiştir. Stres hormonlarının artması ve böylelikle yağ oranının artması stres ve kilo alma arasındaki belki de direkt olarak etkilemektedir.
Kilo Kaybı: bazı kişiler iştah kaybı ve sürekli olarak zayıflamadan şikâyetçilerdir. Nadir durumlarda stres hiperaktivite ve tiroit bezlerinin zarar görmesine neden olur. Vücudun kalorileri normalden daha hızlı şekilde yakmasına neden olur.
Yeme Bozuklukları: Yeme bozuklukları kendini bulimia ya da anoreksia şeklinde göstermektedir. Gittikçe yaygınlaşan bu rahatsızlıkların da temel sebeplerinden biri stres seviyesinin gittikçe artmasıdır.
Stresle İlgili Yeme Sorunlarıyla Baş Etmenin Yolları
1.Beklemeye çalışın. Yemek yeme için 20?30 dakika beklerseniz yeme arzunuz biraz azalacaktır. Ya da dikkatiniz farklı yönlere dağılacaktır.
2.Ne yediğinize dikkat edin. Böylece alacağınız gıda eğer o gün için fazlaysa almaktan vazgeçebilirsiniz. Ayrıca bu size yemek yemeden önce düşünme alışkanlığını kazandırır.
3.Günün belirli saatlerinde bir şeyler atıştırma gibi bir alışkanlığınız varsa o zamanlarda meşgul olacağınız bir iş bulun ve yemekten sakının.
4.Oturduğunuz zamanlar yemek yeme alışkanlığı kazanın. Bir iş yaparken de yemeye odaklanırsanız işinize dikkatinizi vermek yerine sürekli yemek arayışında olursunuz.
5.Düzenli yemek yiyin. Mideniz tamamen boşalıncaya kadar beklerseniz yerken kontrolü kaybedebilirsiniz.
6.Kendinize? ne yediğinin farkına var.? şeklinde küçük notlar yazın.
7.Egzersiz doğal bir stres atma yöntemidir. Hareket etmeye özen gösterin.
8.Size yardım edebileceğini düşündüğünüz biri varsa ve biriyle konuşmaya ihtiyaç duyduğunuzda mutlaka sizi anlayabilecek bir uzmana gidin. Emin olun oldukça faydası olacaktır.
Orijinal Metin: http://www.specialfamilies.com/stress-eating.htm
Çeviri: Şule Can
Kaynak: www.donusumkonagi.net
Okunma Sayısı: 5628 / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?