O Bir OKB'li... Peki Siz Onun İçin Ne Yapmalısınız? / Psikolojik Sorunlar
Özel durumlar nedeniyle bazen OKB'li birey tedavi olmayı reddetmekte veya tedavinin gerektirdiği adımları uygulayamamakta. Birçok aile sevdikleri OKB'li insanın tedavi olmayı kabul etmediği zaman çıkmak sokağa girmiş gibi ya da esir alınmış gibi hissediyor. Biz de bu yüzden aile bireylerinin hem Obsesif-Kompulsif Bozukluğa sahip olan yakınları için hem de kendileri için neler yapmaları gerektiğini maddeler halinde sıraladık.
1) UMUDUNUZU KAYBETMEYİN
İnsanlar değişebilir, OKB'li insanlar da...
2) BİR ŞEKİLDE OKB'Lİ YAKINIZIN TEDAVİYE SADIK KALMASINI SAğLAYIN
Yakınınız tedavi görmeyi reddetse bile ona sadece terapistle ilişki içerisinde kalmasını -kabullendirin. Bu sayede terapist -biraz zaman alsa da- OKB'li kişiyi takip altında tutarak onu bir süre sonra tedaviye ikna edebilir.
3) HAREKETLERİNİZİ ONA GÖRE AYARLAMAYIN
Çoğu aile, OKB'li yakınlarının iyiliği ve rahatı için kendi hareketlerini ve alışkanlıklarını değiştirir. Fakat bu sadece OKB'linin var olan şikayetlerini muhafaza etmesine neden olur. Bu yüzden onun şikayetleriyle rahat bir yaşam sürdürmesini sağlamak yerine; rahatsız olmasına, hayatının bu şekilde zor olduğunu anlamasına olanak vermek gerekir.
4) BİLGİLENİN
OKB hakkındaki her şeyi araştırın, uzmanlara sorun, bilgi alın. Tavırlarınız ve hareketlerinizdeki hataları öğrenerek bunları değiştirin.
5) ACELE ETMEYİN
Sahip olduğunuz sorunları çözmek bir çırpıda olabilecek bir iş değil. Hem kendinize, hem de OKB'li yakınınıza zaman vermeniz gerekir. Bu uzun bir süreç, sabırlı olmalısınız. Her şeyi adım adım yapmalısınız. Anlık çözümlerle sadece geçici sonuçlar elde edebilirsiniz.
6) HER ŞEYİ BİR ANDA DEğİŞTİRMEYE KALKMAYIN
Yakınızın OKB'nin ortaya çıkardığı şikayetlerden rahatsız olmasını ve böylelikle tedaviyi reddetmemesini amaçladıktan sonra tüm yardımları bir anda kesmeyin. Değiştirmeyi düşündüğünüz birkaç davranışı belirleyin ve onları da teker teker değiştirerek yakınınızın bir anda kendisini çok çaresiz hissetmesine neden olmayın. Sadece rahatsızlık duysun.
7) DEğİŞTİRDİğİNİZ DAVRANIŞLARINIZI ONA İZAH EDİN
Ona hiçbir şey anlatmadan bir anda davranışlarınızı değiştirmeniz işe yaramayacaktır. Ona neden böyle bir değişikliğe gittiğinizi anlatın, tedaviyi reddediyor diye yakınınız kendisini cezalandırdığınızı düşünmemeli.
8) ALDIğINIZ KARARLARA SADIK KALIN
Eğer aldığınız kararlara sadık kalmazsanız ve davranışlarınızda istikrar olmazsa bunun hiçbir yararı olmayacaktır.
9) İŞLER İYİYE GİTMEDEN ÖNCE KÖTÜYE GİDEBİLİR
Siz ne kadar ona izah etseniz de davranış değişikliğiniz yakınınızın hoşuna gitmeyecektir. Bu yüzden size tavır alabilir, agresif davranmaya başlayabilir. Bu dönemin geçici olduğunu sakın unutmayın. Eğer istikrarlı bir şekilde davranışlarınızı sürdürürseniz bir süre sonra size agresif davranmayı kesecek, rahatsızlık duyduğu için tedaviye sıcak bakacaktır.
10) GEREKTİğİNDE YARDIMINIZI ESİRGEMEYİN
Çok zor durumlarda sırf tedaviye ikna olsun diye yakınınızdan yardımı ve desteği esirgemeyin.
11) KENDİ HAYATINIZDAN ÇOK FAZLA ÖDÜN VERMEYİN
Ne olursa olsun kendi hayatınızı muhafaza etmeye çalışın. Evdeki yaşam şartları sadece OKB'li yakınınıza göre değil size göre ayarlanmış olsun. Kendinize zaman ayırın, aktivitelerinizden ödün vermeyin ve planlarınızı yakınınıza göre yapmayın.
www.donusumkonagi.net
Okunma Sayısı: 10187 / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?