Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Ara

Obsesifim Ama Mutluyum... / Psikolojik Sorunlar

Obsesifim Ama Mutluyum...

Mikroplar ve hijyen konusunda sürekli tedirgin bir halde misiniz? Tekrar tekrar yaptığınız bir şeyi kontrol etmekten yoruldunuz mu? Bazen hiç bitmeyen, rahatsız edici düşüncelerin arasında kayıp mı oluyorsunuz? Normal misiniz yoksa takıntılı mı?

Normal Olmak ile Takıntılı Olmak arasındaki farklar nelerdir?
Sabahları kahvenizi her zaman neden aynı fincandan içtiğinizi düşündünüz mü hiç?
Her gece yatağınıza yattıktan bir iki dakika sonra eşinize kapıyı kilitleyip kilitlemediğini mi soruyorsunuz? ?Evet? dediği halde sırf 10 yıl önce sadece bir defaya mahsus kapıyı kilitlemeyi unuttuğu için onu yataktan kaldırıp kontrol mü ettiriyorsunuz?

Tuvalete girdiğinizde tuvalet kağıdının ters asılı durduğunu görünce sanki dünyanın en büyük acısını yaşadığınızı mı hissediyorsunuz?

Diş macununun ortadan sıkılmış olduğu fark edince nefes alıp vermekte güçlük mü çekiyorsunuz? O zaman belki ciddi bir mental rahatsızlık olan Obsesif-Kompulsif bozukluğa sahip olabilirsiniz...

Rahatlayın.

Belki de Obsesif Kompulsif bozukluğa sahip değilsinizdir; sadece biraz takıntılısınızdır.

Ne zaman bu hastalıkla ilgili konuşulmaya başlansa hemen herkes kendilerinden ya da yakınlarından benzer örneklerle ?Kesin Obsesif Kompulsif(im)? gibi çok kesin yargılara varıyor. Fakat herkesin belirli konularda takıntılarının olabileceği unutuluyor. Böyle bir hastalığın teşhisinin koyulabilmesi için belirtilerin bireyin hayatını ne kadar etkilediği, yaşamına ne denli zarar verdiği saptanması gerekir. Sadece birkaç tane takıntıya sahip olmak Obsesif Kompulsif bozukluğa sahip olmak ile aynı anlama gelmez.

OKB kişiyi gerçekten yoran, hayatı zorlaştıran ve hiçbir şekilde görmezden gelinemeyen bir rahatsızlık. İnsanın hayatına gerçek anlamda kaygı ve stres katan bu hastalık insanların yaşamını oldukça sekteye uğratıyor.

Hala evinizden dışarı çıkabiliyor musunuz? Hala bir işiniz var mı? Düzenli bir ilişkiniz? Bu saydıklarımızdan iki tanesine bile sahipseniz sorun yok sayılır.

OKB Tam olarak Nedir?
Bireyin OKB'ye sahip olduğunu anlamak için iki durum incelenir; takıntılar ve bastırılamayan isteklerin bir arada görüldüğü durum, takıntılar ve bastırılamayan isteklerin tek başına görüldüğü durum. Ayrıca incelenen bu iki durumun mutlaka bir günün içerisinde bir saatten fazla süreyle kişiye stres ve endişe yaratıp sosyal aktiviteleri, işi ya da okulu engellemesi gerek.

Takıntılar şu şekilde tanımlanabilir:
Devamlı tekrar eden ve sona ermeyen düşünceler, dürtüler, imgeler, kaygı ve stres yaratan uygunsuz fikirler. Yani hayatla ilgili problemlerimizle ilgili olan düşüncelerimizden kolayca ayırt edebileceğimiz aşırılıktaki düşünce ve dürtüler de diyebiliriz.

Kişi tüm bunları görmezden gelmeye ve bastırmaya da çalışsa da başarılı olamaz. Bu takıntıları sadece kendi beyninin ürünü olduğunu, gerçekle uzaktan yakından alakalı olmadığını bilse de onları yok edemez. OKB'li bireyin, kontrolü altında olmayan çok küçük detayları takıntı haline getirmeye eğilimi vardır.

Kompulsiyonlar (bastırılamayan istekler) şu şekilde tanımlanabilir:
Kişinin takıntılarına tepki olarak ya da takıntıları nedeniyle sergilediği, devamlı tekrar eden, belirli kurallar çerçevesinde yapılan ve kontrol edilemeyen davranışlar.

Bu davranışların asıl nedeni stres yaratan durumlarda rahat edebilmektir. Ancak o kadar aşırıya kaçar ki bu hareketler, takıntıların körüklenmesine neden olurlar. OKB'li kişi dönem dönem sergilediği davranışların çok uç noktada ve gereksiz olduğunu fark eder. Ancak bu fark ediş, onları kontrol edebilmesini sağlamaz.

İstisnai Durum: Obsesif-Kompulsif Kişilik
Obsesif-Kompulsif Kişilikler düşüncelerinin ve davranışlarının uç noktada, anormal ya da gereksiz olduğunu düşünmeyerek Obsesif-Kompulsif Bozukluğa sahip olan kişilerden ayrılırlar. Hatta bu düşünce ve davranışların hayatları için yararlı olduğunu, herkes onlar gibi olsa dünyanın daha güzel bir yer olabileceğini düşünürler. Bu bakış açıları nedeniyle Obsesif-Kompulsif Kişiliklerin tedavi edilebilmesi daha zordur. Fakat bu yazıyı, bu bölüme kadar okuduğunuza göre siz büyük bir ihtimalle bir Obsesif-Kompulsif Kişilik değilsiniz.

Detaylı Olarak OKB'nin Belirtileri
OKB'nin yaygınlığı %2-3 olsa da siz yine de kendiniz ya da sevdiğiniz biri hakkındaki şüphelerinizi gidermek için aşağıdaki belirtileri kontrol edin.

Bazıları mikropları, bazıları sayıları, bazıları ise şiddet içerikli düşünceleri takıntı haline getirebilir ve bu kategorilerin oluşmasının nedeni hala tam olarak bilinmemekte. OKB'li bazı hastalar birçok belirtiyi birden gösterirken zaman zaman bir tanesinin önüne geçmeyi başarabilir. Ancak çok kısa bir süre sonra önüne geçilen belirtinin yerini başka bir takıntı veya kompulsiyon alır. Belirtileri kontrol ederken dikkat etmeniz gereken şey o belirtiye sahip olup olmadığınız değil, o belirtinin hangi derecede/şiddette hayatınızı etkilediğidir. OKB'nin genel belirti kategorileri şunlardır:

El yıkama ve/ya da mikrop kapma/kirlenme takıntısı:
?Temizlik hastalarını? hepimiz tanırız. Bu tür insanları zaman zaman evimize davet etmekten bile çekiniriz; çünkü eve attıkları ilk adımdan itibaren etrafı dikkatlice inceleyerek insanı rahatsız ederler. Aşırı temiz olmak, OKB'li olmak demek değildir. Ama sırf bir defa giyip atabilmek için onlarca ayakkabı almak, gecenin geç saatlerine kadar halı aşınana kadar süpürmek, elleriniz yıpranana kadar yıkamak OKB'li olmaktır.
Sayılar
Kendinizi sayı sayarken ya da sayılarla ilgili düzenlemeler yaparken bulmak OKB'li olduğunu göstermez. Fakat arabanıza giderken illa ki yedi adım atacağım diye işe geç kalıyorsanız işte o zaman ortada sorun var demektir.

Gereksiz düşünceler
Şiddet içerikli, korku dolu ya da rahatsız edici düşüncelere sahip olmak OKB'li olduğunuz anlamına gelmez. Ama sizi korkutan bir düşünceden kurtulmak için yeşil bir nesneye 32 defa dokunmanın yararlı olacağına inanıyor ve bunu yatağınızdan kalkmak uğruna yapıyorsanız o zaman OKB'lisiniz.

Kontrol etme
Her gece kalkıp kapının kilitli olup olmadığını iki defa kontrol etmeniz OKB'li olduğunuz anlamına gelmez. Fakat evdeki kahve, tost makinenizi ve ütünüzü sırf açık bırakacağınız korkusuyla yanınıza alıp iş yerinize götürüyorsanız, OKB'li olduğunuz anlamına gelir.

Her şeyi biriktirme
Evinizin her köşesi eski gazeteler, fındık paketleri, çikolata ambalajları gibi anlamsız şeyler ile mi dolu? Hiçbir şeyi çöpe atamıyor musunuz? Bu da OKB'nin belirtilerinden...

Umut ve Tedavi
Bu yazıyı buraya kadar okuduysanız kafanızda ?Peki şimdi ne olacak?? sorusu oluşmuştur büyük ihtimalle. Savaşmanız gerek... Deneye deneye sizin için en uygun uzmanı bulmanız, hastalığınızla barışık olup zaman zaman yaptıklarınızla dalga geçmeyi öğrenmeniz gerekir. Cesur olun yeter.

www.donusumkonagi.net

Okunma Sayısı: 7859  / Yorum Sayısı: 1
 

ferhan007 21.11.2007 03:04:51 Tarihinde yorumlamış

ben iki yıldır bu hastalıkla savaşmaktayım.en az bir psikiyatrist kadar bilgi topladım.benim sadece takıntılarım yani obsesif fikirlerim var.benim takıntım zaman kavramını gece-gündüz ve saat kavramını çözememek.aslında mantık olarak çözsemde beni ara sıra rahatsız ediyor.benim kanıma göre sadece obsesif fikirleri olan yani kompülsif olmadan olan hastalık ilaçlardan daha fayda alıyor. çünkü kompülsif davranışlar obsesyonu sağlamlaştırıyor.
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...