Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

Obsesif Kompulsif Bozukluğun Nedenleri Nelerdir? / Psikolojik Sorunlar

Obsesif Kompulsif Bozukluğun Nedenleri Nelerdir?

OKB'nin bilinen tek nedeni yoktur. Çeşitli etkenlerin bir araya gelmesi ile bu hastalığın ortaya çıktığı belirtilmektedir.

Genetik bir yatkınlıktan söz edilmektedir. OKB'ye neden olan bir gen bulunamamıştır, ancak OKB hastalarının yakınlarında bu hastalığın görülme olasılığı artmaktadır. Aynı ailede görülen OKB semptomlarının aynı olması gerekmez. Örneğin annede kontrol etme kompulsiyonları görülürken kızında sık el yıkama olabilir.

Beyinde kimyasal haberci görevi üstlenen serotonin seviyesinde düşmenin bu hastalığa neden olduğu söylenmektedir. Serotonin seviyesini artıran ilaçlar bu nedenle tedavide kullanılmakta ve tedavi edici etkisi görülmektedir.

Bazı araştırmacılar bu hastalarda beynin ön kısmı olan frontal kortex ile iç yapılardan bazal ganglionlar arasında iletişim kopukluğu olduğunu ileri sürmektedir.
Aile içi sorunlar veya stres yaratan durumlar bu hastalığa yol açmaz ancak var olan hastalığın alevlenmesine yol açabilir.

Obsesif kişilikteki kişilerle OKB'yi ayırmak gerekir. OKB hastalarının hastalık öncesi dönemlerinde genelde kompulsif davranışlara rastlanmaz.OKB hastalarının %15-35'inde hastalık öncesi dönemde obsesif uğraşlara rastlanır.

Uzm.Dr.Sibel Mercan

Okunma Sayısı: 11234  / Yorum Sayısı: 1
 

ceyhan 29.10.2007 10:10:56 Tarihinde yorumlamış

ben 10 yıl önce burnumdan yukarı doğru çok ciddi bir darbe aldım o dönemlerde bende takıntı başlamıştı.ilk başlarda birşey hissetmemiştim.ama yıllar sonra düşündüğümde o dönemlerde takıntılı olmaya başladığımı fark ettim .o zamanlar miğde bulantıları baş ağrıları cildimde değişim olmuştu ama ben bunun burnuma aldığım darbeden olacağını hiç düşünmemiştim.şimdide emin değilim ama darbeyle ilgili olabilir diye düşünüyorum.
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...