Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

İslam Ilımlı Bir Aracı Olabilir mi? / Psikolojik Sorunlar

İslam Ilımlı Bir Aracı Olabilir mi?

?Her hangi sıcak bir aracı daha ılımlı olanından her zaman daha az katılım alır. Bir konferans bir seminerden daha az katılım alır, tıpkı bir kitabın bir diyalogdan daha az okunması gibi. Bizim zamanımız yoğun, işlek olanın dışarlandığı ve soğuk, ılıman olanın devreye girdiği bir zaman.? (Marshall Mcluhan, Medyayı Anlayabilmek)

New York Times'ın geçen yıl ikinci basımında, roman yazarı Salman Rushdie bir gelişim münazarasında ?medeniyetler çatışması? tarafında ağırlığını koydu. ?Evet, bu İslam Hakkında? adlı makalesinde Rushdie bazı sebeplerden ötürü savaşın İslamiyet'le bir ilgisi olmadığı ?mantrasını? liderlerin tekrar tekrar söylemesini tartışıyor.

Rushdie bunun sebeplerini erdemli bazı şahısların umutla üzerinde durduğu batıdaki masum Müslümanlara yapılan misilleme saldırılardan vazgeçirmede görüyor. Diğerleri ise koalisyon kurma nedenlerine karşı zıtlaşmalar üzerine oynamaya odaklı bir politik strateji üzerine temellendirilmiştir. Rushdie' nin belirttiği gibi ?eğer Amerika Birleşik Devletleri teröre karşı olan koalisyonunu sürdürmeye devam ederse İslam ve terörizmin her nasılsa ilşkili olduğu iddiasında bulunmak ona karşılayamayacağı kadar pahalıya patlayacak.?

Peki bu eğer İslam ile ilgili değilse neden Usame Bin Laden ve El Kaide yi destekleyen bunca Müslüman gösteriler olmakta? Neden 10.000 kişi Pakistan ve Afganistan cephesinde silahlanıyor, ve mollaların ?cihat' çağrısına yanıt vermekteler?

Rushdie, ?Bütün bu olayların elbetteki İslam ile ilgili bazı çelişkiler uyandırdığını? belirtiyor. Aynı zamanda İslam'ın kötülük sembolü için hiçbir şekilde biçimlenmemiş bir dayanak olduğunu ekliyor. Rushdie'nin sorduğu soru şu: ?İslam tam olarak ne anlama geliyor?? İslam dünya üzerindeki milyonlarca insan için pek çok farklı şeyler ima edebilir.
Her şeyden öte, en dinci inanç teolojik değildir. Birçok Müslüman çok derin Kuran analistleri değildir. Pek çok ?inanan' Müslüman erkek için İslam yarı incelenmiş şekliyle yalnızca Allah korkusu değil aynı zamanda birçoğumuzun şüphe duyacağı türde sevgiden korkulacak ve kadınlarına el koydukları bir dizi gelenekler, önyargılar ve görüşler topluluğu olarak telaffuz edilmektedir. Ayrıca müziği, Tanrı'dan uzaklığı ve sex anlayışıyla bulmacaya dönmüş Batı'nın liberal yaşam tarzıyla ?batılılaşma' korkusunu taşıyan bireylerdir.

Anlaşılmaz, kör bir şekilde dünyadaki milyonları çeken işte bu ?biçimlenmemiş sadece gelenekler ve önyargılar topluluğu' olarak görülen İslam anlayışıdır.

Evsiz ve boş şekilde ortada gezen terörist grupların fiziksel boşluklarını doldurabilmek, nerde olduklarını bilebilmek için ortaya çıkan sadece hayali birkaç unsur bütün bunların olmasına müsaade etmektedir. Marshall Mcluhan İslam'ın bu netliğinin yeterince ?sıcak, verimli' bilgi ile donatılmamasının belki de teröristlerin onu katılıma çağırma ve bir tür ?ılımlı' bir aracı olarak kullanmalarına neden olmaktadır.
Teröristler tarafından yerleşilen hiçbir yer yoktur. Aynen ?Absolut Vodka'reklamında olduğu gibi, Naomi Klein, ?No Logo?nun yazarı, ?Bu marka, markasından elde etmeyi istediği şeyi içine yerleştiren seyirci tarafından her türlü içerikle doldurulabilecek boş şişe biçimindeki bir hiçlikten başka hiçbir şey değildir.? diyor. (Kaynak: Dönüşüm Konağı)

Yazar: John FRAIM
Çeviri: Şule CAN

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...