Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

Paniğin Altipleri / Psikolojik Sorunlar

Paniğin Altipleri

Panik atak yaşayanların hepsi aynı biçimde belirti ve korku yaşamayabilirler.Araştırmalara göre paniğin altipleri şunlardır:
? Klasik panik (solunum ve kalp sistemi belirtileriyle giden..)
? Kognitif panik (bilişsel belirtilerin önde olduğu)
? Nonkognitif panik (bilişsel belirtilerin olmadığı panik)
? Nokturnal panik (uykuda gelen ve kişiyi uyandıran panikler)
? Aleksitimik panik
? Gastro-intestinal panikler (mide-barsak problemleriyle seyreden panikler)
? Korkusuz (nonfearful panik)

Klasik panik: Kişide önce çarpıntı ,heyecan başlar, göğüste sıkışma sol kola vuran ağrı ve uyuşma görülür. Bununla birlikte hızlı soluk alıp verme ve boğazda düğümlenme başlar. O anda kalbin,solunumun duracağı , kalp krizi geçirileceği hissi oluşur. Yakınlarından kalp krizi geçirenler de daha sık görüldüğü gözlenmektedir.

Kognitif panik : Daha çok kişinin bilinç ve algılama sistemlerini etkiler. Kendini, bedenini tam, gerçekçi ve bütüncül algılayamama, ruhun bedenden ayrılması hissi, etrafı sisli, cisimleri uzaktan farklı algılama, baş dönmesi, boşlukta olma hissi oluşur.

Nonkognitif panik : Kognitif panikteki belirtiler görülmez. Daha çok bir fenalık, göğüste baskı, çarpıntı hissi oluşur.

Aleksitimik panik : Zaman zaman nöbet şeklinde ortaya çıkan bedensel belirtilerin ortaya çıktığı bir alt tiptir.

Gastro intestinal panikler : Midede, karında başlayıp göğüse doğru dalga dalga yayılan fenalık hissidir. Boğazda düğümlenme, tıkanma hissi oluşur. Bulantı, şişkinlik, gaz, ishal olabilir.

Korkusuz (nonfearful) panik bozukluğu : Panik bozukluğu tanı kriterlerini tam olarak karşılayan bir durumdur. Buradaki panik ataklarda subjektif bir korku ve anksiyete görülmez. Bu gruptakiler, nöroloji ve kardiyoloji uzmanlarına daha çok müracaat ederler. kardiyolojji hastaları arasında bu oran %40''lar civarında bulunmuştur.

Uyku (noktural) panik atakları : Herhangi bir gerçek neden yokken, uykudan ani bir çarpıntı ve korku ile uyanıldığı yineleyici paniklerdir. Panikle hemen pencere açılır ve hava alınmaya çalışılır. Uykuda "panik gelir ölürüm" anksiyetesi kişinin uykusunu kaçırır, kişi uyumaktan kaçınır.
Uyku panik bozukluğunda en sık görülen belirtiler dispne, sıcak basması ve bunu izleyen çarpıntılardır. Klasik panik bozukluğu ile karşılaştırıldığında, belirtiler klinik olarak daha ciddi ve ağırdır. Atak sıklığı daha fazla, somatik (bedensel) duyumlar daha yoğundur.Uyku panik bozukluğu olanlar arasında ve bu kişilerin geçmiş yaşam öykülerinde depresyona daha sık bir şekilde rastlanmaktadır.Başlangıçta sadece uykuya dalma güçlüğü görülürken, uykuda gelen yineleyici paniklerle uykuya dalma korkusu gelişir. Bu kişiler, tek başlarına yatağa gitmekten, yalnız yatmaktan ve uykuya dalmaktan korkarlar. Klasik paniklerdeki ölüm korkusu, aklını kaybedeceği ya da çıldıracağı korkusu ile kontrolünü kaybetme korkusu daha seyrek rastlanan belirtilerdir.

Uyku panik bozukluğu ile kalsik panik bozukluğu arasındaki farklar:
Dispne, sıcak basması, çarpıntı daha sıktır
Somatik duyumlar daha fazladır.
Klinik daha ağır ve daha şiddetlidir.
Gün içindeki atak sayısı daha fazladır.
Geçmişlerinde ve halen depresyon daha sıktır.
Uyku bozukluklarının her türü daha fazladır.
Uykuya dalma korkusu fazladır.
Çıldırma, kontrolünü yitirme ve ölüm korkusu daha azdır.
Uykunun non-REM döneminde ortaya çıkar.

En çok görülen tetikleyici etkenler:
Relaksasyon ve uyku deprivasyonudur.

''Dr.Nihat KAYA
www.panik-atak.com ''

Okunma Sayısı: 13418  / Yorum Sayısı: 6
 

zbasakg 24.06.2010 08:50:00 Tarihinde yorumlamış

? Klasik panik (solunum ve kalp sistemi belirtileriyle giden) ? Kognitif panik (bilişsel belirtilerin önde olduğu) ? Nonkognitif panik (bilişsel belirtilerin olmadığı panik) ? Nokturnal panik (uykuda gelen ve kişiyi uyandıran panikler) ? Aleksitimik panik ? Gastro-;intestinal panikler (mide-;barsak problemleriyle seyreden panikler) ? Korkusuz (nonfearful panik) aynı ben hepsi benşuan gerçi en çok Nokturnal panik (uykuda gelen ve kişiyi uyandıran panikler) yaşıyorumbunların hepsi birikimlerin sonucuaslında cadıyımdır dabeni üzenlere mutlaka cvp vermişliğim içimi boşaltmışlığım vardırnerede en çok neye takıldım bilemiyorum :(
Yöneticiye Bildir

defne.kou 21.09.2009 12:03:58 Tarihinde yorumlamış

yaw ben çok heyecnlı oluyrm bazende çok sakinnnn ama heyecnlı olnca düşnmyrrmm nasl baş edcezz yaw
Yöneticiye Bildir

belma7 23.05.2009 03:25:29 Tarihinde yorumlamış

bu rahatsızlığı en yoğun geçirenlerden biriyim9 yıl önce bu rahatsızlığa yakalandım 15 günde 15 kilo verdim1 yıl boyunca terapi ve iilaç tedavisi gördümevimde 2 adım atamıyordum ölüm korkusu çok fazlaydı kalp krizi,beyin kanaması,kanser gibi korkularım çoktubu rahatsızlığın karşılığı tam anlamıyla YAŞARKEN ÖLMEK hemde defalarcane kadar yardım alırsanız alın sizi ancak siz kurtarabilirsinizbu hastalıktan ölmeyeceğinize inanin ben iyiyim diye kendinizi telkin edin muhakkak ki yenersinizunutmayinki siz çok güçlüsünüzben şu anda iyiyim işallah sizlerde iyi olursunuz
Yöneticiye Bildir

xzaman 21.11.2008 12:34:59 Tarihinde yorumlamış

gelecekteki davranışlarımızı yaşadığımız olaylar belirler ve sanırım sorun şuki toplumsal değer yargıları alt üst eden yaşanmışlıklar bizim iç dünyamızda daha doğrusu bilinç altımızda sorun yaşatırönceki yorumlardanda anladığım bireyin geçmişte yaşadığı sıkıntıyı paylaşamamsı ve paylaşırsa toplum tarafından dışlanma korkusu yatıyor yaşadığı olumsuzluğu payalaşırsa gerçekten bir dostile bence üstesinden gelir çünkü bende sizdenim paylaşacak dost daha doğrusu derinlemesine anlayacak bir dost gerekiyor
Yöneticiye Bildir

yosun1084 22.04.2008 09:50:24 Tarihinde yorumlamış

sitenizi çok beğendim böyle bir site oluşturduğunuz için gerçekten çok tşk.ederim bende bu rahatsızlıkla 2 sene önce yakalandım iyileşmeye çalışıyorum ama umarım iyileşirim evde,sokakta,hiç bir yere yanlız çıkamıyodum kalabalık ortamlara giremiyodum boğazım dümcükleniyodu,nefesim daralıyodu kalbim çarpıyodu ve ellerimin içi terliyodu.şu an onları ara ara yaşıyorum tedavi görüyorum ama ne zaman tam olarak iyileşicem şimdiden tşk.
Yöneticiye Bildir

mirac 27.09.2007 11:53:09 Tarihinde yorumlamış

ben bu rahatsizligi 1 seneden beri cekiyorum.cok zor.tek basima ne evde,sokokta,alis veris merkezinde,carsida,pazarda duramiyorum,hep yanimda birileri mutlaka oluyor,bayilicam vehut ölücem diye cok korkuyoru.terapi gördüm ama fazla sürmedi,simdi davranis terapisine baslicam insallah kurtulurum.siteniz cok güzel.
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...