Mum dibine ışık vermez.
Ara

PanikAtak:ARTIK DUR DEME ZAMANI / Psikolojik Sorunlar

PanikAtak:ARTIK DUR DEME ZAMANI

Nöbet şeklinde aniden ortaya çıkan yoğun bir korku hissidir. Hasta, endişe ve dehşet içinde olup, başına kötü bir iş geleceğinden, öleceğinden, çıldıracağından veya bir felaketle karşılaşacağından korkmaktır.Vakalarda ani olarak ortaya çıkan fizyolojik belirtilerle birlikte delireceği, kontrolunu kaybedip ters şeyler yapacağı korkusu yaşanır. Ataklar 5-10 dakika içinde ani olarak başlar, genellikle 30 dakikayı aşmaz. Nadiren bir saati geçer ve kendiliğinden sonlanır. Ataklar tekrarlayabilir. Bazen halka açık yerlerde, bazen evde, bazen de uykudan uyanırken belirir.

Panik bozukluğu olanlar ataklar arasında gayet normaldir. Ancak şu iki endişe, bu normal zamanı da huzursuzlaştırır:
1- Panik atak yaşayabilecekleri tüm olayları saf dışı bırakmak ve kendilerini güvende hissetmedikleri, yardım görmeyecekleri her yerden kaçmak istemeleri.
2- Yeniden yaşayabilecekleri panik atağa odaklanarak, sinyaller beklemeye çalışmaları.

Ancak, bu korkular daha büyük korkulara ve daha çok kaçınmaya yol açar, durum gittikçe kötüleşir.Yolun en başında, anlaşılması gereken en önemli nokta şudur: Panik atak tehlikeli değildir. Kişi korktuğu gibi ne çıldırır ne de hayati tehlikeye girer. Hiçbir zararlı etkisi kalmadan geçer. Kontrol katiyetle kaybedilmez.
1. Panik sebebi olaylarla yüzleşmeli ve ortaya çıkardığı duygularla başa çıkmayı öğrenmelidir. Yani üzerine gitmeli, atak geçirmekten korkmamalıdır.
2. Atak esnasında dikkati dağıtacak, rahatlatacak bir şeyler bulmalıdır. Mesela toplantıda gelirse önündeki broşürü, raporu incelemeye başlamalıdır.
3. Spor, fazla adrenalini yakar ve sakinlik sağlar. Bu yüzden yürümeli, merdiven çıkmalı, egzersiz yapmalıdır.
4. Kafeini, alkolü, nikotini, çukulatayı ve şekerli yiyecekleri bırakmalıdır. Bütün bunlar panik atağı arttırıcı etki yaparlar. Yine çayı azaltmalıdır.
5. Kendine karşı olumlu yaklaşmalı, kendini sakinleştirmelidir. Kendi kendine ?Sakinim ve düşüncelerimi kontrol edebiliyorum? veya ?kendimi güçlü ve morali yerinde hissediyorum? demelidir. Bazen güzel şeyleri akla getirmek de faydalı olabilir.
6. İmipramin, MAO inhibitörleri, klomipramin ve alprazolam gibi ilaçlar panik atakları önlemede yüksek oranda etkilidir. Tedavi süresi 3-12 ay sürebilir. İlaç azaltılarak kesilmelidir.

Panik Atak ve Beslenme
Panik atak tedavisine başlamadan önce hastalarımızda yapmalarının istediğimiz en önemli kriterlerden biri beslenmelerini bir düzene sokmalarıdır. Beslenme tıbbında uzmanlaşmış ünlü psikiyatr Dr.Lesser; beslenme ile panik ataklar arasında bir ilişki olduğunu belirtmiştir. Endişe, depresyon, korku,panik atak belirtileri ile gelen kişilerin kanlarındaki şeker oranına bakmış ve bu hastaların %92'sinde bu oranlarda bir anormallik olduğu sonucuna varılmıştır.
Beslenmenin diğer kişilik özellikleri ve stres üzerinde de etkisi olduğu biliniyor. Hindisanda iyi ve kötü beslenen çocuklar üzerinde yapılan araştırmada kötü beslenen çocukların maceracı olmadıkları, çevrelerini keşfetme konusunda isteksiz oldukları, genellikle annelerinin yanında kalmak istedikleri sonucuna varıldı.Burada pek çok panik atak hastası yeterli yedikleri hatta çevrelerindeki insanlardan daha iyi beslendikleri halde niçin kendilerinin panik atak geçirdiğini daha kötü beslenenlerin geçirmediğini sorarlar. Bu insanların bünyesine, strese karşı dayanıklılıklarına ve stres karşısındaki tepkilerine bağlı bir durumdur.

Aşağıdaki Beslenme Yöntemlerine Uymanız Tedaviye Başlamanın İlk Adımıdır:
Gün içinde tükettiğiniz meyve ve sebze miktarını arttırın: Meyve ve sebzeler pek çok vitaminle, besleyici maddelerle doludur ve lif açısından zengindirler.

Daha çok bakliyat yiyin: yeşil fasulye, mercimek, lima fasulyesi, barbunya fasulye gibi gıdalarla beraber yenilecek hububat ürünleri çok sağlıklı bir seçimdir.

Şekeri mümkün olduğu kadar aza indirin: Tamamen vazgeçemeseniz bile çok çok az yemeğe dikkat edin.

Yemek yeme alışkanlıklarınızı değiştirin. Çok büyük üç öğün yerine gün içerisinde ufak ufak dört beş mini öğün yiyin.

Kafeinden uzak durun: Kahveler ve kafein içeren diğer ürünler panik atak hastalarında atakların tetiklenmesine neden olabilir.

Gün içerisinde bol miktarda su için: Her gün en az 1,5 litre su için.

Yağ ve Tuz Konusunda dikkatli olun.

Beslenme panik atak tedavisinde ilk adımdır fakat önemli bir adımdır. Ama unutulmamalıdır ki tek başına beslenmeyi düzeltmek panik ataklardan tamamen kurtulmak anlamına gelmez.

Okunma Sayısı: 10724  / Yorum Sayısı: 2
 

meftun 24.08.2009 07:51:21 Tarihinde yorumlamış

bendekı de tam tersı cıvık tipi yemekler yıyebılıyorum bogazımdan gecmıcek hissi var korku boyle de bir panık atak nerden geldı basıma anlamadım 10 gundur bişey yemedım
Yöneticiye Bildir

biblo 26.01.2008 09:24:45 Tarihinde yorumlamış

hamilelikte ne yapmalıyız?
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...