Mum dibine ışık vermez.
Ara

Ben Sınav Olmayı Seviyorum! / Psikolojik Sorunlar

Ben Sınav Olmayı Seviyorum!

Ben Norşern Illionis Üniversitesinden 1972 yılında mezun oldum ve Elgin Lisesi'nde öğretmenliğe başladım. Fakat öğrenciler arasında çok yaygın bir problemle kaşılaşmak için oldukça hazırlıksızdım. Bu problem ?sınav kaygısı'ydı.
Çoğu kez öğrencilerimin bana gelip sınav için çok çalıştıklarını söylemişlerdir. Ama sınava girdikleri anda akıllarındaki her şey uçup gidiyor. Bildiklerini bildiğim bütün bilgileri onlardan sınav kâğıdına dökmelerini istediğimde tutulup kalıyorlar ve yazamıyorlardı.

Bu problemi yaşayan öğrenciler temel bir hipnoz kuralını uyguladılar. Bu kural şunu söyler: ?Hayal gücü ve irade ne zaman bir çelişkiye düşse hayal gücü hep galip gelir.? Öğrencinin isteği sınavı geçmektir. Öğrenci çalışır ve çalışır ve biligiyi er şekilde öğrenir. Daha sonra o büyük an gelir. Ve korku hayal gücünü yener.

?Ben bu sınavdan çakarsam ne olur?? Hayal gücünüze müdahale eden bütün o korkunç düşünceler ortaya çıkar. Sonunda hayal gücü geçici bir amnezi yaratarak sınavdan geçmesi için öğrencinin ihtiyacı olan bilgiyi sağlayarak yenmeyi başarır. Öğrenci o sınavdan başarısız olmasa bile hakettiğinden çok daha düşük bir skor alacaktır.

Böyle bir probleme bizim nasıl tepki vermemizi beklersiniz? Ateşe karşı ateşle savaşıyoruz. ?istek ve hayal gücünüzün çelişkide olduğunda hayal gücü kazanır.? O zaman hadi ?hayal gücünü? kullanalım. Kendi kendinize sınava girdiğinizde geçmek için ihtiyacınız olan her türlü bilgiyi hatırlayacağınızı söyleyin. Gittikçe daha kolay öğrendiğinizi ve öğrendikçe rahatladığınızı da söyleyin.

Şimdi size çalışmadan önce, çalışırken ve sınavdan önce ve sınav olurken okuyacağınız bir ?reçete?, hipnotik bir senaryo vereceğim. Hayal gücünüzü sınavda başarılı olacağınıza ve başarıya dair pozitif sözcükler bombardımanına tutacaksınız. Aşağıda verilenleri herhangi bir kayıt cihazına kaydederek okuyun:

Ben sınavlardan zevk alıyorum!
Sınavlar öğretmenlerimin iyi hissetmesini sağlıyor.
Onlara yaşama sebebi veriyor!
Bu bana da yardım ediyor.
Sınav performansımı ölçmeme izin veriyor.
Sınıfımda önemli olanlara odaklanmama yardım ediyor.
Bu bilgilere hayatımda ya da ilerde iş hayatımda ihtiyacım olabilir. Bu bilgi belki de önem verdiğim birinin hayatını kurtarmamda bana yardımn edecek.
Sınavlar zihnimi çalıştırmaya odaklandığım zaman kaslarımı rahatlatmam için bana zaman tanıyor. Hafızamın kaynaklarını beslemek ve zihnimi geliştirmek için sabırsızlanıyorum. Beynimde bir video kamerasının olduğunu ve orada bir yerde sürekli işlediğini hayal edebiliyorum.
Bu kamera okuduğum, gördüğüm, dokunduğum, tattığım, duyduğum her şeyi kaydediyor. Bütün bu görüntüler beynime kaydoluyor.
Ben ne zaman ve nerede istersem bütün o bilgilere kolayca ulaşabilirim. Güvenle ve kolaylıkla bu bilgiyi elde edebilirim. Çalıştığım zaman, okuduğum her kelimenin kendine özgü bir önemi var. Rahatladığım zaman bilgiyi algılamak ve öğrenmek çok kolaylaşıyor. Her sınava girmeden önce bu biligiyi gözden geçiriyorum.
Bu reçeteyi pek çok kez okuyacağım. Bunu okudukça da kendimi daha rahat hissedeceğim.
Sınav zamanı geldiğinde üç kere derin nefes alacağım.
Nefes verdiğim zaman, ciğerlerimdeki bütün gergin nefesi dışarı vereceğim.
Derin şekilde nefes aldığım zaman, zihnim tamamen alarma geçiyor ve uyanıyor ayrıca tam kapasiteyle çalışıyor. Zor gibi görünen bir soruyla karşılaştığım zaman, ben onu atlayacağım ve kolay soruları yanıtlayarak rahatlayacağım ve sonra o zor sorulara geri döneceğim. Ben mümkün olduğunu düşündüğümden daha akıllıyım! İşte reçetenin sonu!
(Kaynak: Dönüşüm Konağı)

Yazar: Wayne F. Perkins ( Klinik Hipnoterapist)
Çeviri: Şule Can

Okunma Sayısı: 2835  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...