Konsantrasyon 2 / Psikolojik Sorunlar
?Başarının ilk kuralı konsantrasyondur. Tüm enerjiyi bir noktaya yönlendirip, etrafa bakmadan o noktaya kilitlenmek gerekir.? (William Maşeus)
Modern eğitim sistemlerinde başarının anahtarı ?çok çalışmak değil?, ?etkili çalışmak? tır.
Etkili ve verimli çalışmanın ön koşullarından biri de konsantrasyondur. Konsantrasyon, bütün dikkatin bir noktada toplanması ve bütün alıcıların öğrenmeye hazır hale getirilerek algının en yüksek performansa ulaşmasıdır.
Ders çalışırken, kitap okurken, öğretmeniniz ders anlatırken herhangi bir sebeple dalar gideriz. Bu hayal kurma, öyle bir noktaya gelir ki o anda yaptığımız işten tamamen koparız.
Kendimize geldiğimizde çalıştığımız dersin son bölümünün, okuduğumuz kitabın neler anlattığını, öğretmenimizin ne söylediğini bile hatırlamayız. Bu durumda bakarız ki hiçbir şey öğrenmemişiz. Bütün bunların tek nedeni konsantrasyon bozukluğudur. Konsantrasyon olmadan, verimli bir öğrenme gerçekleşemez.
Yapılan araştırmalar sonucunda, insan beyninin aynı anda birkaç işi birden yapabildiğini; fakat sadece bir noktaya odaklanabildiğini ortaya koymuştur.
Konsantrasyonu sağlanmış bir öğrenci ders çalışırken çalan müziği, eve gelen misafiri, dışarıdaki gürültüyü hiçbir zaman duymaz. Hatta sorulan soruya cevap veremez. Ta ki konsantrasyonu bozuluncaya kadar. Bu şekilde ders çalışan, kitap okuyan bir öğrenci yaptığı işten çok zevk alır. Çünkü tam öğrenme gerçekleşmiş, başarılı olmuştur.
Sınava hazırlanırken konsantrasyon bozukluğu giderilmezse, öğrenci verimli ve etkili öğrenmeyi gerçekleştiremez, başarıyı yakalayamaz.
KONSANTRASYON BOZUKLUğU
Ders çalışmaya başladınız. Bir müddet sonra tekrar tekrar okumanıza rağmen hiçbir şey anlamıyorsunuz. Ne okuğunuzu bile hatırlamıyorsunuz. İşte buradaki en büyük sorun, konsantrasyonunuzu kaybetmenizdir. Bu şekilde beş saat daha okursanız tüm zamanınız boşa gidecektir.
Sınava hazırlanırken konsantrasyon bozukluğu giderilmezse öğrenmeyi gerçekleştiremezsiniz.
Konsantrasyonu bozan etmenler:
- Çalışmaya hazır olmama
- Planlı çalışmama
- O günkü hedeflerinizi belirlememiş olmanız
- Siz istediğiniz için değil başkaları istediği için çalışmanız
- Çalışma ortamının iyi hazırlanmaması
- Aşırı açlık-tokluk
- Sağlık sorunu
- Kötü giden arkadaşlık ilişkileri
- Düzensiz aile hayatı
Konsantrasyon süresinin aşılması (Her insanın bir konsantrasyon süresi vardır. Eğer bu süre aşılırsa konsantrasyon bozulacaktır)
Konsantrasyonunuzu nasıl sağlayabilirsiniz?
- Sadece tek iş yapın. Tüm dikkatinizi yaptığınız işe verin.
- Yaptığınız işin önemini düşünün.
- Yaptığınız işi sevin.
- Yaptığınız işi başarı ile sonuçlandırdığınızda kazanacaklarınızı düşünün.
- İşinizi planlayarak yapın.
- Ders aralarında sizi en iyi dinlendirecek işi yapın.
- Konsantrasyon süresini aşmayın.
- Çalıştığınız konuların ana fikirlerini bulmaya çalışın.
- Çalışmaya aç ve tok mideyle başlamayın.
- Çalışma odasını verimli çalışmaya uygun hazırlayın.
- Masada ve dinlenerek çalışın.
HAYAL KURMA
Öğrenci, yaşadıklarından ve okuduklarından kaynaklanan durumlardan dolayı çalışma esnasında hayallere dalar. Ya da yaşadığı duygusal bir ilişki ile ilgili hayaller kurabilir. Bu durum her öğrencinin başına gelebilir ve konsantrasyon bozukluğuna neden olur. Bu durumdan kurtulmak için tekrar konsantrasyonun sağlanması gerekmektedir.
Hayallere daldığınızı fark ettiğinizde bu hayallerden hemen vazgeçin. Hayallerinizi erteleyin. Hayal kurmayı bir ödül olarak görün. Yaptığınız işi tamamladıktan sonra on dakika hayal kurabileceğinizi düşünün. Eğer konsantrasyonunuz hala sağlanmadıysa kalkıp odanın içinde dolaşın. Odanızı havalandırın, egzersiz yapın. Mümkünse duş alın.
Uykunuza, sağlığınıza, beslenmenize dikkat eder, planlı, yüksek motivasyonla çalışırsanız konsantrasyon bozukluğu yaşamazsınız.
Güzelliklere ulaşmak sizin elinizde. Yeter ki doğru olanları yaparak hedefinize ulaşmak için çaba harcayın.
Okunma Sayısı: 2724 / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?