Anasayfa
Hakkımızda
Danışmanlıklarımız
Bireysel Danışmanlıklarımız
Kurumsal Danışmanlıklarımız
Eğitimlerimiz
Bireysel Eğitimlerimiz
Kurumsal Eğitimlerimiz
İletişim
Mail
:
Şifre
:
Giriş Yap
|
Şifremi Unuttum
|
Üye Ol
Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Seçiniz
Merak Ettiklerinizde
Psiko Keyf | Psiko Bilgite
Köşe Yazılarında
Haberlerde
Psiko Faydande
Psikolojik Sorunlarda
Ara
Sınav Kaygısı Hakkında Çocuklarınızla Konuşun! / Psikolojik Sorunlar
Standart sınavlar almak en parlak çocukların kalplerinde bile korkuya neden olabilir. Stresin ılımlı oranda ve durumda olması normaldir ve bazen biraz stres çocuğun performansını arttırmaya yardım edebilir. Fakat çok fazla stres incitebilir. Yoğun bir rahatsızlığa neden olabilir ve çocuğunuzun sınavda iyi yapma şansını azaltabilir. Çocuklar bilnmeyenden korkarlar veya kabiliyetleriyle ilgili endişe duyarlar. Başarısızlıktan korkabilir ya da sınavdan iyi bir derece elde edemezlerse sizin onlara kızacağınızdan endişe duyabilirler.
Kötü haber şu: Sınav kaygısı ciddi sorunlara yol açabilir. Daha doğrusu çocuğunuzun hayatını zorlaştırabilir. İyi haberse şu: Çocuğunuza yardım etmek için yapabileceğiniz birşeyler var. İşte size bazı öneriler:
?Çocuğunuzun sınav nedeniyle sinirli olmasının normal olduğunu kabul edin. Bunu anlayışla karşılarsanız çocuğunuz bu durumun utanılacak ya da kaygının çok abartılması gereken bir şey olmadığını anlamasına yardım edecektir.
?Çocuğunuzla kaygıları ve ilgileri hakkında konuşun. Neden korktuğunu ve sorun ve onu dikkatlice dinleyin. Bu onunla gerçekten ilgilendiğinizi ve onun içini dökebileceği biri olduğunu hissettirecektir.
?Normal kaygı durumuyla daha ciddi ve şiddetli durumları ayırdedin. Eğer çocuğunuzun stresi uyuma bozuklukları, iştah kaybı, genelleşmiş okul problemleri ve ve ilişkilerde korku gibi değişikliklere neden oluyorsa daha ciddi zorluklar ve sorunların işareti olabilir. Eğer bu değişiklikleri fark etmiş ve kaygı duyuyorsanız aile doktorunuz veya okul rehber danışmanıyla konuşmanızda fayda var.
?Çocuğunuza bunun yalnızca bir sınav olduğunu hatırlatın. Sınav çok önemli bile olsa, çocuğunuza eğer yeterince çalışır ve okulda gereken çalışmaları yapmışsa iyi hazırlanmış demek olduğunu anlamış olduğundan emin olun. Sınavdan başarısız olsa da ikinci bir şansı tanınacağını ona garantileyin. Öğrendiklerini yansıtacağı farklı fırsatlar olduğunu da gösterin. Parlaması başarıya ulaşması için bu sınavın onun tek ve son şansı olmadığını vurgulayın.
?Çocuğunuza onun değerlendirilmesinin yapılacağı tek yerin sınavlar olmadığını söyleyin. Bu sınavlardaki başarı, ev ve okul çalışmalarındaki, sınıfta dersi anlamadaki öğrenme beklentilerini karşılamdaki kararlılığına bağlı olduğunu söyleyin.
?Çocukken ve hatta yetişkinliğinizde sınavlarda duyduğunuz kaygılarınızı çocuğunuzla paylaşın. Örneğin; iş görüşmesinden veya ehliyet sınavından önce nasıl hissettiğinizi anlatın. Kaygınızla başedebilmek için neler yaptığınızı anlatın. Bu onun kendini yalnız hissetmesini engelleyecek ve sizin onu anladığınızı, onun yapabileceği bir şeyler olduğunu hissettirecektir.
?Yeni sınavların artık sadece ?evet-hayır? sorularından oluşmadığını yorum gerektirdiğini açıklamalı yanıtlar everildiğini hatırlatın. Yalnızca ezber bilgi gerektirmesindense yeni değerlendirmelerin onun ?eleştirel düşünme? becerilerini gösterme şansı verir ve eğer doğru şekilde savunursa iyi yanıtlar için yüksek puanlar alabilir. Bu gerçekten onun bildiğine not verme açısından önemlidir.
?En önemlisi, siz onun elinden gelenin en iyisini yapmasını ve çok çalışmalarını beklerken aynı zamanda her ne olursa olsun sonuçta beklenen gerçekleşmese bile yine de onu SEVECEğİNİZİ bilmesine izin verin.
(Kaynak: Dönüşüm Konağı)
Yazar: Dr. June Feder
Çeviri: Şule Can
Okunma Sayısı:
2739
/ Yorum Sayısı:
0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Üye olmak için tıklayınız...
Buluşun Öncüleri
Psiko - Sağlık
İlişki Problemleri
Merak Ettikleriniz
Psiko Kefy
Sosyal Fobi
Kadın - Erkek
Başarı Hikayeleri
Seçkin Öyküler
Kişisel Gelişim
Depresyon
Sağlık Psikolojisi
Psikolojik Sorunlar
Okul Problemleri
Business Psikoloji
Kaliteli Sözler
Bilişsel Terapi
Tebessüm
Psiko - Siyaset
Panik Atak
Diger Fobiler
Psiko - Eğitim
Paradokslar
Gestalt Terapi
Neuro Psikoloji
İlginç Bilgiler
Psiko - Spor
Psiko - Aile
Hiper Aktivite
Hazır Cevaplar
Psiko - Analiz
Davranışsal Terapi
Psiko - Kitaplık
Obsesif - Kompulsif
Psiko - Çocuk
Kilo Sorunlari
Psiko - Kitap
Psikoloji Nedir?
Çocuk Psikolojisi
Dikkat Eksikligi
Psikoloji Tarihi
Kognetif Terapi
Psiko - Dinamik
Psikoterapi Nedir?
Bagimlilik Problemleri
Konusma Bozuklugu
Psikiyatri İlaçları
Sinema Terapisi
Duygusal Zeka
Psiko Biyografi
Ergen Psikolojisi
Kompleksler
Psikoloji Ekolleri
Psikolojinin Alt Dalları
Psikoloji Etiği
IQ
Araştırma Yöntemleri
Savunma Mekanizması
Psiko - Drama
Ruhsal Zeka
Andropoz Psikolojisi
Asabiyet
Beden Dili
Bilinçaltı
Değişim
Diksiyon
Empati
İkna
İletişim
İnsan Tanıma
Karar Vermek
Korku
Menopoz Psikolojisi
Mutluluk
Özgüven
Sabır
Stres
Şiddet
© donusumkonagi.net Psikoloji Portalı
Tüm Hakları Saklıdır - Dönüşüm Konağı Psikoloji Enstitüsü - Kullanım Sözleşmesi