Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Ara

Sınav Kaygısı Üzerine / Psikolojik Sorunlar

Sınav Kaygısı Üzerine

Sınav kaygısının fiziksel belirtileri hızlı kalp çarpınıtısı, ağız kuruluğu, terleme, karın ağrısı, baş dönmesi ve sıklıkla tuvalete gitme ihtiyacını içerir. Kaygı, konsantrasyona ve hafızaya müdahale ederek aslında kesinlikle çocuğun çalışma performansını ve zekâsını yansıtmayan sınavda akıldaki bilgileri hatırlamayı zorlaştırır. Sıklıkla, ezberlenen bilgi ya da madde çocuk sınıfı terk eder etmez aklına gelir.

Sınav kaygısı yaşayan gençler genelde çok çalışan ve kendileriyle ilgili yüksek beklentiler içinde olan duyarlı öğrencilerdir. Kaygı durumları, öğrencinin belli bir testte başarısızlık yaşamasıyla beraber başlamış ve daha sonra gelecek performansını etkileyen genel bir korkuya dönüşmüş olabilir. Sınav kaygısı çocuğun akademik başarılarında ve kendine güveninde ciddi bozukluklara ve incinmelere neden olabilir. Bu durumu yaşayan çocukların anne-babaları onlarla konuşmayı denemelilerdir. Bazen öğretmenler alternatif olarak yazılı sınavlar yerine sözlü sınavları tercih etmektedirler. Bazı durumlarda çocuğun test teknik ve becerileri üzerine çalışması sağlanarak ya da çocuğa farklı türde sorulara ne tip yanıtlar verileceği konusunda stratejiler öğretildiğinde sınav kaygısı azaltılabilmektedir. Yaratıcı olmak ve sürekli test uygulamaları yapmak hem kaygıyı azaltmakta hem de sınav deneyimi kazandırmaktadır. Eğer sorun hala çözülmezse çocuk pediatristleri çocuğun düşünme şeklini ve testlere verdiği tepkileri değiştirmek için davranış terapistlerini tavsiye edebilirler.

Davranış ve bilişsel davranış terapisi sınav kaygısıyla başetmek için çok çeşitli stratejiler sunmaktadır. Çocuğa sınav olmayı ?okulda oyun oynama? ya da defter, kalemler gibi teşvik edici unsurlarla bir şeyler yaratıyormuş gibi yansıtarak sınavın çocukta daha pozitif bir zihinsel görüntü geliştirilmesi mümkündür. Çocuk kendisini rahat bir ortamda ya da onda pozitif hisler uyandıracak olaylar ile bağdaştırarak bir sınavda hayal ettiği zaman da zihinsel görüntü kullanılabilir. Böyle bir etkinliğin aşamaları şunlar olabilir: 1)sınav olduğunuzu hayal edin. 2)zamanı ayarlayıp bir sınav uygulayın 3) size gerçek sınavın yapılacağı sınıfta oturun ve sınav olduğunuzu düşünün 4) ve zaman ayarlamadan gerçek bir test uygulayın.

Bir pozitif ifadeler listesi size sınav kaygısına karşı savaşmanız için faydalı olacaktır. Örneğin; ?Bu sınav için yeterince çalıştım ve karşıma ne geleceğini biliyorum.? Ya da ?Bu sınav sadece benim notlarımın bir parçası? gibi ılımlı düşüncelerle kendinizi iyi hissedebilirsiniz. Eğer öğretmen izin verirse bunları küçük kartlara yazıp sınavda yanınızda bulundurabilirsiniz. Böylece sürekli tekrar ederek kaygınızı uzaklaştırabilirsiniz.

Sınav kaygısını tedavi etmek için kullanıla diğer teknikler hipno-terapi ve bio-geri bildirimleri içermektedir. Daha da zor durumlarda danışmanlıklara başvurularak bu tür teknikler ve tedaviler uygulanabilir.
(Kaynak: Dönüşüm Konağı)

Orijinal Metin: www.findarticles.com
Çeviri: Şule Can

Okunma Sayısı: 2877  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...