Verimli Öğrenme Yolları / Psikolojik Sorunlar
İnsan hayatında şansın ve rastlantının büyük rol oynadığına inanan kişiler vardır. Oysa başarılı insanların, başarılarını şans veya rastlantıyla açıklamak, oldukça yüzeysel ve basit bir yaklaşımdır. Uzaktan şans veya rastlantı gibi görünen bir çok durumun arkasında, kişilerin çabası, özverisi ve problemi çözmek için gösterdikleri yaratıcılık yatmaktadır.
Üniversite sınavına hazırlanmanın, programlı ve ciddi bir çalışma yanında, doğru yönlendirme ve rehberlik gerektirdiğini hepimiz biliyoruz.
Üniversite sınavına hazırlıkta başarısızlık en çok nasıl öğrenileceğinin ve bilinçli olarak hazırlık sürecinin nasıl planlanacağının bilinmemesinden kaynaklanmaktadır.Öğrenmeye karşı istekli olma ve öğrenme için gerekli yeteneklere sahip olma, öğrenmede başarıyı etkileyen en önemli etmenlerdir. Ancak, bazı yetenekli öğrencilerin yeterince çaba gösterdikleri halde bekledikleri verimi alamamaktan yakındıkları görülmektedir. Bu durum genellikle çalışma yöntemlerini yeterince bilmiyor olmaktan ileri gelmektedir.Herkesin bildiği gibi, ÖSS'ye hazırlık; gerekli bilgileri öğrenmek, sınav tekniğini geliştirmek, zamanı iyi kullanmak, soruları önce iyi anlayıp sonra doğru çözmek gibi pek çok konuyu kapsar. Başarılı olmak isteyen her öğrenci, bu konulardaki eksikliklerini hızla gidermek zorunluluğundadır.
Başarının Formülü:
Einstein'in başarısından kimsenin kuşkusu yoktur herhalde. Einstein başarıyı şu şekilde formüle ediyor: A= başarı, x= çalışma, y= yerinde ve zamanında davranma, z= dinlence veya eğlence; meşgul olmak kolay, verimli olmak zordur. Hayatınızla ilgili kararları rastlantılara bırakırsanız, çalışmalarınızı ve başarınızı engelleyecek pek çok sebeple karşılaşırsınız. Başarıya ulaşmak için anlama, öğrenme ve hız kazanma çalışmalarını sistematik bir şekilde sürdürmek gerekir. Üniversite sınavlarında şans faktörü % 0'a yakındır. Çünkü, diğer öğrenciler işi şansa bırakmıyor. Planlı ve programlı bir çalışma yürütüyor. Planlı ve programlı bir çalışma yürüten öğrenci varken sizin işi şansa bırakmanız, erkenden havlu atmak olacaktır.Planlı çalışma, nereye ve nasıl gideceğinizi mantıklı bir biçimde, önceden kararlaştırmaktır. Öğrencinin geçerli ve verimli bir program hazırlayabilmesi için öncelikle günlük yaşantısında yer alan olayları ve zaman kaybına yol açan nedenleri belirlemesi gerekmektedir.
Herhangi bir bilgiyi zihne kazandırmanın en etkili yolu, konuyu bütünüyle kavramaya yönelik çalışmaktır. Böylece eldeki metin veya konu bir bakışta kavranır ve daha kolay hatırlanır.
Öğrenmeyi veya öğrenmemeyi belirleyen 3 önemli etken vardır:
1.Çalışmak + tekrar
2.Sınamak
3.Dinlemek
Çalışmayı kısa süreli dinlenme aralarıyla sürdürmek, hem öğrenilenlerin sindirilmesi hem de zihnin kendini toparlaması açısından son derece yararlıdır.
DERS NASIL ÇALIŞILIR?
?Beden dimdik, tetikte ve aktiftir. Saçma ve önemsiz şeyleri bir kenara bırakarak, düşüncenizi önemli konular üzerinde yoğunlaştırırsanız,
?Öğrenci ders ayrımı yapmaz, "ayrımlar"ı anlamaya çalışırsanız,
?Çalışmanızı, öğrendiklerinizi sindirmek için aralıklı olarak sürdürürseniz,
?Düşüncenizi, sadece çalıştığınız ders ve konu üzerinde yoğunlaştırmaya gayret ederseniz,
?Konuyu daha iyi kavramak amacıyla yardımcı unsurlardan (çizimler, şekiller) yararlanırsanız,
?Konuyu bir bütünlük içerisinde kavramaya çalışırsanız,
?Anlamları belirlemek için zaman zaman, çalıştığınız konulara dönüp bakarak pekiştirme yaparsanız, verimli ders çalışmış olursunuz.
Not tutmanın amacı, öğrenmenin en büyük düşmanı olan unutmayı önlemektir. Not, ders sırasında tutulduysa ilk tekrar, tutulan notların gözden geçirilmesi şeklinde olmalıdır. Daha sonraki tekrarlar, hiçbir yere bakmadan hatırda kalanların, başka bir sayfaya yazılması ve daha sonra esas notlarla karşılaştırılarak eksiklerin giderilmesi şeklinde olmalıdır. Ders dinleme becerilerini geliştiren öğrenciler, not tutarak veya anlaşılmayan konuyu anında öğretmene sorarak, derse aktif şekilde katılırlar. "Eğer hayatınızda hiç başarısızlık yoksa, hiç risk almıyorsunuz demektir."
VERİMLİ ÇALIŞMAYI ENGELLEYEN TUZAKLAR
?Gözlerinizi yapmadıklarınıza çevirmek,
?Müzik eşliğinde çalışmak,
?Zorlanılan derslerin dışlanması,
?Aşırı kaygı (güvensizlik),
?Yatarak (uzanarak) çalışmak,
?Çalışma anında hayallere dalmak,
?Uzayıp giden telefon konuşmaları,
?Motivasyon noksanlığı, isteksizlik,
?Günlük ayrıntılara boğulmak,
?Çalışmayı tamamlamadan bırakmak,
?Arkadaşlara "hayır" diyememek,
?Televizyona takılıp kalmak,
?Dersler, konular hakkında yetersiz bilgi sahibi olmak,
?Düzenli tekrarlar yapmamak,
?Plansız, programsız çalışmak,
?Kendinizi başkalarıyla kıyaslamak,
?Zamanı denetleyememek,
?Çevrenin beklentisinin yüksek olması,
?Sınav bilgi ve tekniklerini yeterince bilememek,
?Çalışma anında uygun dinlenme aralıklarını verememek,
?Yanlışlardan ders alamamak, eksikleri giderememek.
Uyku sırasında hatırlama mekanizması daha az rahatsız edilmektedir. Öğrendiklerimizi, uykuda daha yavaş; uyanıkken daha hızlı unuturuz. Eğer bir konuyu kalıcı olarak öğrenmek istiyorsanız, uyumaya gitmeden önce küçük bir tekrar yapmanızda büyük fayda vardır.
DERS PROGRAMI NASIL YAPILIR ?
Ders programınızı 3 aşamada hazırlayabilirsiniz.
1.Aşama: Her ders için çalışmanız gereken konuları saptayınız. Örneğin; Matematik : A-B-C-D-E Geometri : A-B-C Türkçe : A-B-C-D-E-F-G gibi
2.Aşama: Çalışmanız gereken dersleri ve konuları, haftanın günlerine bölerek yerleştiriniz. Örneğin;
Pazartesi Matematik ( A-B-C ) Coğrafya ( A-B )
Salı Geometri ( A-B ) Tarih ( A-B )
Çarşamba Matematik ( D-E ) Türkçe ( A-B )
Perşembe Fizik ( A-B ) Felsefe ( A-B-C-D-E )
Cuma Kimya ( A-B ) Türkçe ( C-D )
Cumartesi Geometri ( C-D ) Sözel Genel Tekrar ( Test tekrar )
Pazar Biyoloji ( A-B ) Sayısal Genel Tekrar ( Test tekrar )
3. Aşama: Okuldan geliş saati ile uykuya yatış saati arasında kalan çalışma sürenizi hesaplayınız.s Örneğin: 13.00------------------------------- 23.00
Bir gün boyunca yemek, dinlenme, okul işleri, varsa hobileriniz ve spor, müzik,...Belirlediğiniz konular bitinceye kadar çalışabilirsiniz.
Okunma Sayısı: 11330 / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?