Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Ara

Depresyonda Olduğunuza Emin Misiniz? / Psikolojik Sorunlar

Depresyonda Olduğunuza Emin Misiniz?

Depresyon gibi bir rahatsızlık tanısı konulmadan önce hayat aileniz, arkadaşlarınız ve sizin için çok kafa karıştırıcı olabilir. Ortada bir problemin olduğunu gösteren belirtilerle karşılaşmanıza rağmen büyük bir ihtimalle problemin ne olduğunu çözemeyeceksinizdir. Duygularınız ve düşünceleriniz alıp başını giderken siz kontrolü iyice elden kaybettiğinizi fark edeceksiniz. Bu da hem ailenizi, hem de arkadaşlarınızı derinden üzecek; çünkü (ortada bir problem olduğunu onlar da fark etse bile) sorunun ne olduğunu bilmedikleri için size yardım edememenin acısını çekecekler.

Bu rahatsızlıktan yakınanların ilk yapmaları gereken şey problemlerinin belirgin bir adı olduğunu öğrenmek. ?Kötü günler geçiriyorum.? ya da ?Regl oldum, bu yüzden böyleyim sanırım.? gibi yanılsamalara düşmek çok kolay. Çünkü gerçekten de ?kötü günler geçirmek? ile depresyonu ayırt etmek zor. Kötü günler ile depresyon arasındaki en büyük fark sahip olduğunuz şikayetlerinize ne kadar süredir sahip olduğunuz. Aşağıda saydığımız belirtilerden en az beş tanesine, iki haftadan fazla sahip olmanız gerekir ki depresyon tanısı koyulabilsin. Ayrıca bir doktora giderek şikayetlerinizin biyolojik kökenli olmadığını kesinleştirmeniz gerek. Bazen belirtiler o kadar ince olur ki ne siz ortada en ufak bir problem olduğunu bile düşünmezsiniz. İşte böyle bir durumda sorunu fark etmek ailenize ve arkadaşlarınıza düşer.

Genellikle depresyondaki kişi, davranışlarındaki değişikliklerden önce fiziksel belirtilerle karşı karşıya kalacaktır. Yapılan çalışmalarda hastaların ilk önce ufak tefek fiziksel belirtiler gösterdiğini bu yüzden herhangi bir tedavi talebinde bulunmadıkları; bu yüzden de depresyonun ilerlemesine olanak tanıdıkları gözlemlenmiştir. Depresyonun fiziksel belirtileri şunlardır:
*Yorgunluk, bitkinlik
*Baş ağrısı
*Baş dönmesi, baygınlık hali
*Vücudun belirli bölgelerinde halsizlik
*Kas ağrıları
*Mide ağrıları
*Göğüs ağrıları
*Ani ve nedensiz kilo alımı ya da kaybı
*Hareket etme güçlüğü, hareketlerde yavaşlık
*Uykusuzluk

Bu belirtilerin çocuklarda, ergenlerde ve yetişkinlerde farklılıklar gösterdiğini unutmamak gerek. Yukarıdakiler genel anlamda yetişkinlerin gösterdiği belirtilerdir. Fiziksel belirtileri takip eden davranışsal belirtiler ise şunlardır:

*Sürekli üzgün hissetme
*Sık sık ağlama
*Hiçbir olaydan, aktiviteden zevk alamama
*Değersiz ve suçlu hissetme
*Düşünme ve konsantre güçlüğü
*Devamlı ölümü düşünme

Fiziksel belirtiler gibi bu belirtiler de daha sık olarak yetişkinlerde görülmekte. Ancak hiçbir şeyden zevk alamama ve devamlı üzgün hissetme hem çocuklarda, hem ergenlerde, hem de yetişkinlerde görülen ortak belirtilerdir. Unutmayın ki bu belirtilerden en az beş tanesini, iki haftadan uzun bir süre göstermeniz gerekli; böyle bir durumda mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.

www.donusumkonagi.net

Okunma Sayısı: 7044  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...