Kronik Yorgunluk / Psikolojik Sorunlar
Yorgunluk modern hayatın en önemli ve en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri. Tüm günün yorgunluğu üstümüze çökünce sağlık problemlerimizin artması da olağan. Problem kronikleşirse tedavi şart. İşte bu sorunla nasıl başa çıkabileceğimize dair bazı öneriler...
İster ruhsal (psikolojik), ister bedensel (fizyolojik), ister motivasyonel kökenli olsun yorgunluk yorgunluktur, fark etmez! Hayatı tatsızlaşan, keyfi kaçan, bitkin, enerjisiz ve güçsüz kalan hep sizsinizdir. Kolunu kıpırdatmaktan bile aciz, herhangi bir aktiviteye başlamakta kararsız ve çoğu kez huzursuz, depresif ve iştahsız siz!.
Yorgunluğun nedenleri saymakla bitmez. Bazen aşırı sıcak, gürültülü, ışığı az, düzensiz bir çalışma ortamı, bazen aşırı alkol, sigara kullanımıdır. Bilgisiz ve yanlış ilaç tüketimi de yorgunluk yapabilir. Rahatlatıcı amaçla ya da uyku getirsin diye veya alerji tedavisi için alınan ilaçların idrar yoluyla tuz, potasyum ve magnezyum kaybını arttıran idrar söktürücülerin, uzun süreli kullanılan kortizon türevlerinin, kolesterol düşürücü statinlerden, karaciğer ve böbreğe zarar veren antibiyotiklere kadar pek çok ilacın yorgunluk yapabileceğini bilmelisiniz.
Baş ağrısı, terleme, gerginlik hissi, alınganlık ve hassasiyet artışı, geceleri kabus görme ve baş-boyun bölgesinde terlemelerle uyanma, uykusuzluk, kaygı durumunun diğer belirtileridir. Kas seyirmeleri, cinsel güç eksilmeleri de kaygı durumuna işaret edebilir. Yorgunluk sorunu özellikle şehir yaşamının yoğunlaştığı, ruhumuzun bedenimizden giderek uzaklaştığı günümüz insanının en önemli problemlerinden biri.
Yorgunlukla başa çıkabilmeniz için bazı öneriler:
-Yatmadan önce yoğun egzersiz yapmayın.
-Yatağa girmeden evvel herhangi bir şey yemeyin.
-Akşam yemeklerinizi hafifletin, alkol almayın.
-Akşam tatlılarını kesin.
-Uykusuzluk sorununa ve kaliteli uykuya önem verin.
-Uykudan hemen önce televizyon izlemek yerine kitap okumayı ve müzik dinlemeyi deneyin.
-Yatak odanızdaki elektrikli aletleri fişinden çekin.
-Yatak odanızın yeterince havalandığından emin olun.
-İşyerinizdeki problemlerinizi ve oturma odanızdaki düşüncelerinizi yatak odanıza götürmeyin.
-Uyku ilaçlarını, antidepresanları, antialerjikleri doktorunuz önermedikçe denemeyin.
-Gün içinde yeterli beslendiğinizden emin olun.
-Uyku apnesi sorununuz olup olmadığına dikkat edin.
-Depresyon probleminiz olup olmadığını öğrenin.
-Kansızlık, tiroid bezi ve böbrek üstü bezi tembelliği, gözden kaçmış enfeksiyonlar ve bazı kanserlerin de sabah yorgunluğu yapabileceğini hatırlayarak doktorunuzdan yardım alın.
Okunma Sayısı: 9994 / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?