Mum dibine ışık vermez.
Ara

Küresel Isınma Sizin İş Yerinizi Nasıl Etkiliyor? / Psikolojik Sorunlar

Küresel Isınma Sizin İş Yerinizi Nasıl Etkiliyor?

Bundan birkaç yıl öncesine kadar küresel ısınma ile ilgili söylenilen ve yazılanlar bize çok uzak bir gelecek hakkında anlatılan masallar gibi geliyordu. Oysa son yıllarda mevsimlerde yaşanan değişiklikler, artan orman yangınları, doğal hayatta meydana gelen bozulmalar ile durumun ciddiyetini biraz da şaşkınlıkla idrak etmeye başladık. Örneğin 2007 kışı son yıllarda geçirdiğimiz en sıcak kış oldu; uzmanlar aynı şekilde 2007 yazı için de çok hoş olmayan tahminlerde bulunuyor.
Tüm bu gelişmelere, hayatımızın her alanını olduğu gibi iş yaşamlarımızı da etkilemeye başladı. Kuşkusuz bu etkiler artarak devam edecek. Bu noktada iş yerindeki performans ve verimliliğin düşüşünün önünde geçmek, hava koşullarında meydana gelecek değişikliklerin çalışanların üzerinde yaratacağı olumsuz etkileri minimum düzeyde tutmak için yöneticilere, özellikle de İnsan Kaynakları ekiplerine uzmanların öngörülerine kulak vererek bir an önce aksiyon almak gibi önemli görevler düşüyor. İşte yapabileceğiniz küçük ama hayati değişikliklerden bazıları...

Verimli ve performansı yüksek çalışanlar için rahat ve sağlıklı bir çalışma ortamı şart. Oysa son zamanlarda giderek garipleşen hava şartları, çalışma ortamlarını yaşanmaz hale getiriyor. Buna bir de standartların altındaki ofis koşulları eklenince çalışan için işyeri adeta bir cehenneme dönüşüyor.
Fark etmişsinizdir; bu yıl sonbahar ve kış ayları Türkiye'de olduğu gibi bir çok Avrupa ülkesinde 20 dereceye yaklaşan hava sıcaklıkları ile alışılmışın oldukça dışında geçti.
Hava koşullarındaki bu değişikliklerin normal sapmalar mı yoksa önümüzdeki dönemde artarak sürecek değişiklikler mi olduğu bilim adamları tarafından hararetle tartışılıyor. Bununla birlikte bilimsel çalışmalar; bu olağan dışı hava olaylarının önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğini gösteriyor. Küresel ısınmaya bağlı olarak gelişen bu hava olayları atmosfer ve okyanuslarda yakın zamanda sıcaklıkların çok daha fazla artacağını ortaya koyuyor.
Bilim adamları tarafından kabul gören genel görünüş ise atmosferdeki karbondioksit gazı oranının yükselmesine neden olan aktivitelerine bağlı olarak bu değişikliklerin daha fazla gözlemleneceği...

Bu Yaz Çalışanlar İçin Çok Zor Geçecek

Bilim adamlarının tahminlerinden hareket edersek; bu yaz bir çok çalışan yetersiz havalandırma koşulları yüzünden ?sauna? benzeri bir iş ortamında çalışma durumunda kalacak.
Fanlar ve açık pencereler geçici bir rahatlama sağlasa da soruna kalıcı bir çözüm getirmeyecek. Buna ek olarak ofis ortamında yer alan elektronik eşyalardan yayılan sıcaklık da tüm bu hava koşullarına tuz biber olacak. Bu durumda imkanı olan çalışanlar işten erken çıkmayı ya da evden çalışmayı tercih ederken bu imkana sahip olmayanlar ofiste kalıp duruma alışmaya çalışacaklar. Bir çok çalışan ve yönetici yaz aylarında zaten azalan performans ve verimlilikleri mümkün olduğu kadar üst seviyede tutmak için adeta savaşacak!

Sıcaklara bağlı olarak gelişen konsantrasyon kaybı çalışanlar arasında en sık görülen sorun olmakla birlikte, artan stres seviyesine bağlı olarak gelişen öfke, baş dönemsi, bayılma, bulantılar, vücutta su kaybı, nefes alma güçlüğü karşılaşılan diğer sorunlar arasında yer alıyor.
Tüm bunların yanı sıra bir çok şirkette üst yönetim kademelerine doğru çıkıldıkça çalışma şartlarının daha da iyileşmesi çalışanlar arasında adaletsizlik duygusunun yayılmasına neden oluyor.
Giysi Yönetmelikleri Yeniden Ele Alınmalı

Değişken hava koşulları yüzünden ortaya çıkan tek sorun fiziksel rahatsızlıklar değil... Hava koşulları yüzünden ortaya çıkan diğer önemli bir tartışma da giysi yönetmelikleri konusundaki cinsiyet ayrımcılığı noktasında oluyor. Çünkü erkek çalışanlar kimi iş kollarında ya da sektörlerde sıcak havalarda bile işe kravatla gelmek zorunda iken, kadın çalışanlar yaz aylarında kısa etekler, kolsuz bluzlar, elbiselere ve açık sandaletlerle işe gelme özgürlüğüne sahip oluyor.
İngiltere merkezli bir danışmanlık firması tarafından yapılan araştırmanın sonuçları gösteriyor ki, bayan çalışanların yüzde ellisi, erkek çalışanların ise yüzde altmışı yaz aylarında kıyafet yönetmeliğini ?görmezden gelme? eğilimi gösteriyor.

Üstelik durum sadece yaz aylarıyla da sınırlı kalmıyor. Rapor aynı zamanda bayan çalışanların üçte biri ve erkek çalışanların neredeyse yarısının, yıl boyunca bayanlara giyim kuşam konusunda ayrıcalıklı davranıldığını düşündüğünü ortaya koyuyor.

Durum böyle olunca ofis ortamında çatışmalar, hatta cinsiyet ayrımcılığı kökenli hukuki davalar da kaçınılmaz hale geliyor. Manchester'da yapılan bir çalışmanın neticesinde uzmanlar, şirketlere kılık-kıyafet yönetmeliği konusunda nelerin hoş görülebileceğini ve nelerin kesinlikle tolare edilemeyeceği hususunda açık olmalarını öneriyor.
Bunun yanı sıra aynı şartlar altında çalışan bayan ve erkek çalışanların kıyafet kurallarının birbirine eşit hale getirilmesinin ve adil bir politika uygulanmamasının çok önemli olduğunu da vurguluyor uzmanlar. Alışılmışın dışında hava koşulları sürdükçe şirketler kıyafet yönetmelikleri ve politikalarında acilen daha esnek bir yönetmelik yaratmak durumundadır.

Birkaç Yaşamsal Öneri
Dilerseniz şimdi çalışanların bu koşullarla baş edebilmelerini sağlamak için kurumların neler yapabileceğine ilişkin önerilere bir göz atalım:
? Elektrikli vantilatör ve fanların 36 derecenin üzerindeki sıcaklıklar için etkili bir çözüm olmadığını aklınızda tutun.
? Bir saat içinde en az bir bardak su için. Alkol, kafein, gazlı içecekler, aşırı şekerli veya tuzlu olanlardan kaçının.
? Hava koşullarının çalışanı zorlamaya başladığı dönemlerde mümkün olduğu kadar esnek çalışma saatleri geliştirin.
? Eğer yemeklerinizi yemekhanede yiyorsanız çok ağır ve yağlı yiyecekler yerine hafif gıdalar çıkarılması için yetkilileri uyarın.
? Daha rahat ve hafif giysiler giyilmesine izin verilen geçici bir kılık kıyafet yönetmeliği oluşturun.
? İspanya gibi çok sıcak ülkelerde rastlanan ?öyle uykusu? uygulaması artık birçok ülkedeki farklı işyerlerinde yaygınlaşmaya başlıyor. Eğer uygunsa siz de çalışanlarınız arasında bu tarz bir uygulama başlatabilirisiniz (tabii sınırlarınızı açıkça belirlemek ve hiçbir suiistimale izin vermemek koşulu ile).
? Havalandırma sisteminizi kurarken hava sıcaklıklarında meydana gelebilecek ani ve çok yüksek değişiklikleri de göz önünde bulundurun.
? Ofis içindeki hava değişiminin gereken düzeyde olup olmadığından emin olun.
? Çalışanlarını çok sıcak veya soğuk hava koşulları ile nasıl başa çıkabilecekleri konusunda mutlaka eğitin. Acil durumlarda en azından ilk müdahaleyi yapabilmelerini sağlayın.
? Güneşin doğrudan içeri girmemesi için camlara güneş önleyici filtreler yerleştirin.
? Ofiste farklı bölgelere termometreler yerleştirerek hava sıcaklığında meydana gelen değişiklikleri gözlemleyin.

Kaynak: HR

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...