Anasayfa
Hakkımızda
Danışmanlıklarımız
Bireysel Danışmanlıklarımız
Kurumsal Danışmanlıklarımız
Eğitimlerimiz
Bireysel Eğitimlerimiz
Kurumsal Eğitimlerimiz
İletişim
Mail
:
Şifre
:
Giriş Yap
|
Şifremi Unuttum
|
Üye Ol
Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Seçiniz
Merak Ettiklerinizde
Psiko Keyf | Psiko Bilgite
Köşe Yazılarında
Haberlerde
Psiko Faydande
Psikolojik Sorunlarda
Ara
Yaşadığımız Kent Ve Stres / Psikolojik Sorunlar
Kentlerin mimari yapısında hava koridorlarının bulunmaması, gürültü, ses, görüntü ve çöp kirliliği gibi çevre sorunları, "strese" neden oluyor.
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, çevreyle ilgili sorunların insanlık üzerindeki etkilerinin son 20 yıldan beri anlaşılmaya başlandığını söyledi.
Önce su ve hava kirlenmesi olarak görülen ve daha çok sanayi bölgelerinde rastlanan çevre sorunlarının, toksit atıklardan, ozon tabakasının incelmesine, doğadaki biyolojik zenginliğin yok olmasına ve diğer bir deyişle bazı canlı türlerinin geri dönüşümü olmayacak şekilde yok olmasına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Ortaş, iklim değişiklikleri, deniz ve okyanusların kirlenmesinin de olumsuzluklar zincirinin diğer halkalarını oluşturduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Ortaş, medeniyet ve kültürel varlıkları tehdit eden kirliliğin, insanların da ruh sağlığını olumsuz yönde etkilediğini ifade ederek, "Globalleşen çevre sorunları, tüm canlılarla beraber insanları da etkilemekte. Toprakların amaç dışı kullanımı da çevre sorunlarını teşkil eden başlıklar arasında yer almaktadır" dedi.
Yeşil alanlar amaç dışı kullanılıyor
Tarım ve yeşil alanların başta belediyeler olmak üzere amaç dışı kullanıldığını öne süren Prof. Dr. Ortaş, şöyle konuştu: ?Büyük kentlerdeki vatandaşların karşılaştığı birçok sorunun temelinde, toplumun sağlık ve sosyal hakkı olan bu tür yeşil alanların değerlendirilmemesinin de büyük etkisi bulunmakta. Artan çevre kirliliği ve stres ile baş etmenin yollarından biri de insanın yeşil ve temiz atmosferde dinlenmesinden geçmekte. Her türlü çevre kirliliği, çağımızın hastalıkları arasında yer alan strese neden olmakta. Sağlıklı kalmanın yolu, öncelikle sağlıklı ortamda yaşamaktan geçmektedir. Bu ortamlar da gerekli düzenlemeler yapması gereken kent yöneticileri tarafından sağlanmalı."
İstanbul'da yeşil alan miktarının yok denecek kadar az olduğunu belirten Prof. Dr. Ortaş, bu tür ortamlarda yaşayan insanların "ruh sağlığının", iyi olmasının beklenemeyeceğini söyledi.
Hava koridorları
Prof. Dr. Ortaş, Adana gibi düz ve düze yakın tarım toprakları üzerinde kurulan kentlerdeki mimarı yapının "hava koridoru" olacak şekilde planlanması gerektiğine dikkati çekerek, "Adana, hava koridoru düşünülmeden yanlış kurulmuş bir kent. Hava koridoru olmayan şehir merkezlerindeki hava sıcaklığının kent dışına oranla 4 ve 8 derece daha fazla olması, bu konunun ciddiyetini göz önüne seriyor" dedi.
Uydu kentlerin, büyük parkları, yeşil alanları ve çocuk oyun alanları düşünülerek ve kişi başına düşecek yeşil alan miktarının dikkate alınarak planlanmasının, çağın gerekliliği olduğunu bildiren Prof. Dr. Ortaş, şunları kaydetti:
Hava koridorları ferahlık getirecek
"Hava koridorlarının açılması kentleri ferahlaştıracak ve o ortamlarda yaşayan insanların sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Vatandaşların hafta sonları kentten adete kaçar gibi yazlıklara gitmesinin tek nedeni, farkına varsalar da varmasalar da kentin bunaltıcı sıcaklığı, yoğun stresi, gürültü, ses, hava, görüntü ve çöp kirliliği gibi nedenlerden kaynaklanmakta. Bu olumsuzluklar, vatandaşların doğa ile baş başa kalma ihtiyacını zorunlu kılmakta. Bu nedenle doğru bir planlama ve doğru bir yönetim anlayışıyla hem insanın, hem de doğa sağlığının birlikte düşünülerek sürdürülebilir bir planlama yapılması gerekir."
Prof. Dr. Ortaş, çevre psikologları, psikiyatrisler, sosyologlar ve diğer ilgililerin bu konu üzerinde araştırma yapmasının, sağlıklı sonuçlar alınmasında önemli adım olacağını bildirdi.
ekolay.net
Okunma Sayısı:
0
/ Yorum Sayısı:
0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Üye olmak için tıklayınız...
Buluşun Öncüleri
Psiko - Sağlık
İlişki Problemleri
Merak Ettikleriniz
Psiko Kefy
Sosyal Fobi
Kadın - Erkek
Başarı Hikayeleri
Seçkin Öyküler
Kişisel Gelişim
Depresyon
Sağlık Psikolojisi
Psikolojik Sorunlar
Okul Problemleri
Business Psikoloji
Kaliteli Sözler
Bilişsel Terapi
Tebessüm
Psiko - Siyaset
Panik Atak
Diger Fobiler
Psiko - Eğitim
Paradokslar
Gestalt Terapi
Neuro Psikoloji
İlginç Bilgiler
Psiko - Spor
Psiko - Aile
Hiper Aktivite
Hazır Cevaplar
Psiko - Analiz
Davranışsal Terapi
Psiko - Kitaplık
Obsesif - Kompulsif
Psiko - Çocuk
Kilo Sorunlari
Psiko - Kitap
Psikoloji Nedir?
Çocuk Psikolojisi
Dikkat Eksikligi
Psikoloji Tarihi
Kognetif Terapi
Psiko - Dinamik
Psikoterapi Nedir?
Bagimlilik Problemleri
Konusma Bozuklugu
Psikiyatri İlaçları
Sinema Terapisi
Duygusal Zeka
Psiko Biyografi
Ergen Psikolojisi
Kompleksler
Psikoloji Ekolleri
Psikolojinin Alt Dalları
Psikoloji Etiği
IQ
Araştırma Yöntemleri
Savunma Mekanizması
Psiko - Drama
Ruhsal Zeka
Andropoz Psikolojisi
Asabiyet
Beden Dili
Bilinçaltı
Değişim
Diksiyon
Empati
İkna
İletişim
İnsan Tanıma
Karar Vermek
Korku
Menopoz Psikolojisi
Mutluluk
Özgüven
Sabır
Stres
Şiddet
© donusumkonagi.net Psikoloji Portalı
Tüm Hakları Saklıdır - Dönüşüm Konağı Psikoloji Enstitüsü - Kullanım Sözleşmesi