Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

İlaçlar Sizi Kurtaramaz! / Psikolojik Sorunlar

İlaçlar Sizi Kurtaramaz!

Modern dünyamızın yeni vebaları olan stres, depresyon ve panik bozukluklar milyonlarca insanın hayatını karartıyor. Bu insanların sayısı her geçen gün artarken dünyanın büyük bir bunalım dönemine girdiği herkesçe kabul ediliyor ve çözüm için güçlü ilaçlara başvuruluyor. Ancak ilaçlar bu rahatsızlıkları gerçekten iyileştirebiliyor mu?

Stres ve depresyon gibi rahatsızlıklarla başa çıkmaya çalışan insanların direkt olarak ilaçlara başvurmasının sebebi, bu rahatsızlıklarının ana nedeninin beynimizdeki bazı dengesiz hareketlerin olduğuna inanılması. Ancak bu maalesef doğru bir inanç değil.

Beynimizdeki kimyasal dengesizlikler, bu rahatsızlıkların oluşum nedenlerinden sadece bir tanesi. Antidepresanların görevi de zaten bu dengesizlikleri ortadan kaldırmak. Yani, oluşum nedenlerinden sadece bir tanesini alt edebiliyor; bu yüzden de ilaç tedavisi bittikten sonra hastalığın tekrar ortaya çıkması işten bile olmuyor.

Daha da şaşırtıcısı beynimizdeki kimyasal dengesizlikleri ortaya koyan kanıtlar hem güvenilir değil, hem de çok az. Amerikan Psikiyatri Derneği Başkanı Dr. Steven Sharstein'ın açıklamasına göre bu konuyla ilgili şu an için hala herhangi bir laboratuar deneyi bulunmuyor.
Kanıtların bu yetersizliği şu soruyu ortaya çıkartıyor: Eğer bu kimyasal dengesizlikler test edilemiyor ve kanıtlanamıyorsa neden bu ilaçlar doktorlar tarafından veriliyor? Stres ve depresyon hızla yayılırken, bu rahatsızlıkları iyileştirebilmek için ilaç tedavisinden çok öte bir tedavi gerekiyor; rahatsızlıkların köküne inebilen bir tedavi...
Stres, depresyon ve panik bozuklukların kökünde yatan neden insanların kontrol edemedikleri düşünce modları. Diyelim ki iki kişi aynı travmatik olaydan dolayı zor günler geçiriyor; mesela ikisi de yakınlarından birini kaybetmiş olsun. Bu kişilerden biri depresyona giriyor; diğeri girmiyor. Bu iki insanın arasındaki en büyük fark olayları birbirlerinden farklı anlamlandırmaları. İşte bu yüzden, travmatik olaylarla karşı karşıya kalan herkes stres, depresyon, panik bozukluk gibi rahatsızlıklardan etkilenmiyor.
Antidepresanlar maalesef insanların olaylara bakış açılarını değiştirmiyor. Düşünce tarzını değiştirmeyen insanların stres ve depresyon ile başa çıkmaları çok güç. Psikolojik terapi olmadan ilaç tedavisinin bu rahatsızlıklar üzerindeki etkisi çok az. Bu yüzden stresi ve depresyonu alt etmenin ilk adımı, zarar getiren düşünme şekillerinden bir şekilde kurtulmak.

www.donusumkonagi.net

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...