Mum dibine ışık vermez.
Ara

Öz Güvenin Gücü / Psikolojik Sorunlar

Öz Güvenin Gücü

Çekici olabilirsiniz, hayranlık duyulacak kadar başarılı olabilirsiniz, etkileyici olabilirsiniz ama öz güveniniz eksikse bunların hiçbir gücü yok. Öz güveni tam kişiler etraflarına öyle bir enerji yayarlar ki insanlar tarafından sevilmek ve hayran kalınmak için başka bir özelliğe ihtiyaçları kalmaz.
Peki siz hangi gruptasınız? Öz güveniniz tam mı, yoksa siz de öz güven problemi yaşayan çoğunluğa mı dahilsiniz?
İlk önce bilmelisiniz ki öz güven eksikliği, hayatınızın sonuna kadar sahip olmak zorunda olduğunuz bir eksiklik değil. Güven, doğarken beraberimizde getirdiğimiz saç rengimiz ya da boy uzunluğumuz gibi bir özellik değil. Kendimize güven duymayı öğrenek, yaşadığımız tecrübelerin etkisiyle kazanıyor ya da kaybediyoruz.
Öz güven, gün içerisinde yapmanız gereken görevler sırasında size bitmek tükenmeyen bir enerji ve kararlılık verir. Çekingen tavırlardan ve kararsızlığın getirdiği zaman kaybından sıyrılıp yeni tecrübelere yelken açmanızı sağlar. Maceraya atılmak ve risk almak öz güveni tam olan bir insan için çok önemlidir; çünkü ancak bu şekilde kendi şansını/kaderini kendisi yazabilir.
Diğer birçok davranış gibi, öz güveninizi kendinize ve etrafınıza gösterebilmeniz zamanla, sürekli tekrarlarla kazanabileceğiniz bir yetidir. Mesela; en çaresiz kaldığınız zamanlarda bile etrafınıza öyle bir izlenim verin ki herkes çaresizliğinize değil, sizin kendinize olan güveninize odaklansın. Bu izlenimi yaratarak etrafınızdaki insanları öz güveninizin tam olduğunu inandırırken bir yandan kendiniz de buna inanmaya başlayacak, kendinize güvenmeyi kolayca öğreneceksiniz.
Öz güveninizi hayatınızın her anına, her alanına dahil etmelisiniz. Örneğin; konuşmanızdan, yürüyüşünüzden ve mimiklerinizden bile öz güveninizi ne kadar geliştirdiğinizin anlaşılabildiği bir durum canlandırın kafanızda. Öz güven eksikliği hissettiğiniz anda bu canlandırdığınız, hayalini kurduğunuz halinizin zamanla gerçeğe dönüşeceğine inanın.
Siz ne kadar ona odaklanırsanız ve ne kadar onu içinizde hissetmeye çalışırsanız öz güveniniz de kendiliğinden gelişecektir. İhtiyacı olan su ve mineralleri alan bir bitki gibi öz güveniniz her geçen gün büyüyecektir. Başlanıç için kendinize, yapabileceğinize inandığınız orta derece zorlukta bir hedef belirleyin. Bu hedefi gerçekleştirdikten sonra başarınıza odaklanarak öz güvenin içinizde yayılmasını sağlayın. Gerisi kolay.

www.donusumkonagi.net

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...