Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

Çocuğun Özgüvenini Geliştirecek Olumlu Anne-Baba Davranış Modelleri / Psikolojik Sorunlar

Çocuğun Özgüvenini Geliştirecek Olumlu Anne-Baba Davranış Modelleri

Güç: Ortalama 15-20 yıl boyunca, bir ya da birkaç insanın kendilerine bağımlı olmalarına dayanabilecek kadar güçlü olmak. Çocuğu ya da çocukları büyüyünceye kadar, onlara çok güçlü ve güvenilir olduğu izlenimi verebilmek. Ve bunun için de kendi ruhsal ve bedensel sağlıklarına daima öncelik verebilmek. Bu tür anne-babalar, enerjilerinin tümünü ve aşırıya kaçmayan-bağımlılıktan uzak sevgilerini çocuklarına sonsuza dek verecek güce sahiptir.

Duyarlılık: Duygularını ve gereksinimlerini henüz gerektiği gibi ifade edemeyen, bu ailenin en küçük fertlerine karşı hazırlıklıdırlar. Bu anne-babalar, her bir çocuğunun özelliklerine göre inisiyatif kullanabilirler. Çocuk yetiştirme konusundaki kuramlara ya da katı kurallara körü körüne bağlanmazlar. Kendi gereksinimleri konusunda da duyarlı davranır ve bunları başkalarına aile bireylerine rahatlıkla ifade edebilirler. Sevgi ve şefkat duygularını, aile bireylerine çok açık bir şekilde gösterebilirler.

Sosyallik: Her tür sosyal olaya ve tüm insanlara karşı çok ilgilidirler. Dostluklara değer verirler, ilişkilerine daima zaman ayırırlar. Çevrelerinde rahatlıkla dostluk kurabilen, hoş ve içten insanlar olarak tanınırlar. Eğlenmeye, dinlenmeye düzenli olarak zaman ayırırlar. Çoğu zaman insanlara güven duyarlar. Çocuklarının da başkaları ile iyi ilişkiler kurması için fırsat yaratırlar. Kapıları çocuklarının arkadaşları dahil herkese açıktır.

Beceri: Sahip oldukları yetenekleri geliştirmek isterler. Öğrenmeye isteklidirler. Daima daha bilgili, daha başarılı ve yeterli olmaya; ufak tefek işleri bile çok iyi yapmaya çalışırlar. Bu nedenle çoğu kez ev ve iş hayatında başarılıdırlar. Bilgi ve becerilerini çocuklarıyla paylaşmaktan keyif alırlar. Bunun yanı sıra bazen çocuklarına danışır; ortak kararlarda düşüncelerini de sorarlar.

Teşvik etme: Başkalarının da sahip oldukları yeteneklerini geliştirmeleri için cesaret verirler. Çocuklarını ilginç, belki de zor etkinliklere (tabii çocuğun gücü doğrultusunda) katılmaları için yüreklendirirler. Hem kendileri hem de çocukları için eğitici-eğlenceli oyuncaklar, kitaplar, dergiler, müzik ve video kasetleri alırlar. Enerjilerinin tümü, kendilerine, başkalarına ve tüm dünyaya duydukları pozitif (olumlu) inançlarından kaynaklanır.

Duyu: Bir yandan hiçbir şeye körü körüne bağlanmayıp sürekli ilerleme kaydederken, diğer yandan ayakları yere sıkı basar. Yaratıcı güçlerini çok iyi kullanırlar, çünkü kişiliklerinin pratik yanı daima düşüncelerini ve projelerini denetler. Çocuklarının, temel gereksinimleri için güvenli ve istikrarlı bir ortam hazırlarlar.

Başarı: Bu tip insanlar, sahip oldukları yeteneklerini ve karşılarına çıkan her fırsatı çok iyi değerlendirirler. Çoğu zaman başarılı olurlar. Başarılarının maddi-manevi ödüllerini sevinçle karşılarlar. Dolayısıyla çocuklarının da başarılı olmaları konusunda motivasyonları yüksektir.

Yazar: Nalan Azaklı

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...