Sınırsız Kadınlık / Psikolojik Sorunlar
Tıpta devrim: Türk doktor yumurtalık naklini gerçekleştirdi. Menapoz ve kısırlık kabus olmaktan çıkıyor.
Tıp tarihinde devrim niteliğindeki uygulamayla, bir kadına yumurtalık nakli gerçekleştiren Türk doktor Kutluk Oktay, kısırlık, menopoz ya da başka nedenlerle çocuk sahibi olamayan kadınlar için yeni bir umut ışığı yaktı.
ABD ve İngiltere'de ortaklaşa gerçekleştirilen deneyler sonucunda Şubat 1999'da New York'un Meşodist Hastanesi'nde yapıldığı belirtilen nakil ameliyatının sonuçları dün yayınlanırken, bu gelişme sayesinde kadınların 60'lı yaşlarda bile çocuk sahibi olabilecekleri bildirildi.
Nasıl yapıldı ?
Kadınlar için tarihin en önemli buluşlarından biri sayılabilecek yumurtalık nakli için yıllardır Leeds Üniversitesi ile ABD'li uzmanlar ortak bir çalışma yürüttü. İngiliz Prof. Dr. Roger Gosden'in geliştirdiği yöntemi, dünyada ilk kez New York'un Meşodist Hastanesi uzmanlarından Dr. Kutluk Oktay uyguladı.
Oktay, hastalığı nedeniyle tedavi görmesi gereken Arizonalı bir kadının yumurtalıklarından geçen yıl alınarak dondurulmuş 72 doku parçasının 60'ını başarıyla aynı kadının vücuduna yerleştirdi. Dört saat süren bu zorlu 'nakil' ameliyatından sonra, hormon tedavisiyle bu yumurtalığın, yumurta üretmesi sağlandı. Böylece 'kısır' durumdaki bir kadın yeniden 'doğurgan' hale getirilmiş oldu.
Ne anlama geliyor
Margaret Lloyd - Hart adlı kadında ilk kez uygulanan bu ameliyatın başarısı tıpta devrim olarak kabul edilirken, bunun sağlayabileceği yararlar şöyle sıralanıyor:
? Erken menopoz (adetten kesilme - yumurtlamanın sona ermesi) sonucu doğurganlığı sona eren kadınlar, isterlerse ileri yaşlarda da hamile kalabilecek.
? Kanser tedavisi gören kadınlar, doğurganlıklarını koruyabilecek.
? Menapoz geciktirilerek, ileri yaşlarda doğum yapabilmek mümkün olacak.
? Kadınların yaşlanmasını geciktirerek, aktif yaşlarının uzaması sağlanacak.
İlk denek
Yumurtalık nakli ameliyatının ilk deneği Margaret Lloyd - Hart, 30 yaşında profesyonel bir dansçı. Geçirdiği bir ameliyat nedeniyle erken menapoza giren Margaret, bilim kurguya merakı nedeniyle ileride yapılabilecek bir deneyde kullanılmak üzere, yumurtalık dokularının dondurularak muhafazasını talep etti. İnternet üzerinde bu konuda bilgilenmek üzere gezinirken, Leeds Üniversitesi'nden Prof. Gosden ile tanıştı. Daha sonra ameliyatı yapabilecek düzeydeki tek uzman olarak tanınan Oktay ile temasa geçildi. Atlantik'in iki yakasındaki iki uzmanın görüş alışverişiyle geçen şubatta New York'ta ameliyat gerçekleşti.
Okunma Sayısı: 0 / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?