Anasayfa
Hakkımızda
Danışmanlıklarımız
Bireysel Danışmanlıklarımız
Kurumsal Danışmanlıklarımız
Eğitimlerimiz
Bireysel Eğitimlerimiz
Kurumsal Eğitimlerimiz
İletişim
Mail
:
Şifre
:
Giriş Yap
|
Şifremi Unuttum
|
Üye Ol
Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Seçiniz
Merak Ettiklerinizde
Psiko Keyf | Psiko Bilgite
Köşe Yazılarında
Haberlerde
Psiko Faydande
Psikolojik Sorunlarda
Ara
Korkunun Tanımı / Psikolojik Sorunlar
Korku, en temel duygulardan birisidir. Korkuyu anlamak için; duyguların varlık nedenini, tanımını, görevini, çalışma sistemini bilmek gerekir. İster olumlu, ister olumsuz, bütün duyguların bir görevi vardır. Görevi ve faydası olmayan duygu yoktur.
Korku, koruyucu bir duygudur. ?EYVAH...? ve ?YA...? kelimeleri ile başlayan düşünceleri takip eder. Aslında korku, derecesi yüksek bir heyecan halidir. Korku, bir konu ile bağlantılı olarak ortaya çıkar ve bu nedenle adı ve objesi olur. Örneğin; karanlık korkusu, yalnızlık korkusu, uçak korkusu, yükseklik korkusu, saldırı korkusu, ölüm korkusu, başarısızlık korkusu gibi...
Aslına bakarsanız, bütün korkuların temelinde ölüm korkusu yatar. ?Korkunun ecele faydası yok? deriz. O halde korku ne işe yarar ki?
Dikkatle düşündüğünüzde; korku hissedilen bir durumda, olası bir tehdit, tehlike, kayıp ya da zarar riski ve belirsizlik vardır. Bu gibi bir durumda; ya kaçıp kurtulmalı, ya bir çözüm üretmeli, ya da durumu kabullenmeliyiz.
Kaçma şansımız varsa, korktuğumuz konudan uzaklaşarak kendimizi korumuş oluruz. Ancak, eğer kaçmak bizi kurtarıyor ve geliştiriyorsa, o da bir çözümdür. Ama eğer, kaçmak bizi geliştirmiyorsa, korku hissetmeye devam edeceğiz. Örneğin, topluluk karşısında konuşmaktan korkan (çekinen) biri, kaçarak gelişemez.
Korktuğu konuda kendini yetersiz, güçsüz, hazırlıksız ve bilgisiz hisseden insan korkar. Bu korku ne işe yarar? Kendini yeterli, güçlü, hazır ve bilgili hissedene kadar, o konudan uzak tutar, geri çeker. Diğer taraftan da; o konuda kendini yeterli, güçlü, hazır ve bilgili hissetmesi için gereken önlem ve tedbiri almaya, gereken çalışmaları yapmaya yönlendirir. Bu yönü ile korku, insanı hedefine karşı uyanık tutan, araştırma ve gelişmeye yönlendiren faydalı bir duygudur.
Eğer bir insan korkuyu böyle değerlendirmez ise, korkuya takılır kalır. Korkuyla özdeşleşmiş ve korkuyu sahiplenmiş olur. Korkmaktan korkar. Korku kabusa dönüşür. Bu durumda korku, bir hastalıkmış gibi algılanır ve yorumlanır. Oysa ki korku bir hastalık değil; doğal, olağan koruyucu bir duygudur. Onu iyi anlamak, ve ondan faydalanıp gelişmek gerekir
Korku durumunu bir hastalıkmış gibi değerlendirip, ilaç öneren ve tedavi etmeye çalışan hekimler var. Bir klinik psikolog olarak, bu gibi durumlara üzülüyorum. Çünkü, ilaca rağmen sorun çözülmemiş oluyor. Küçük yaştaki çocuklar bile ilaca bağımlı hale geliyor. Üstelik de korku gibi doğal bir duygu, kişiye fayda sağlayacağı yerde, zarar vermiş oluyor. Güzelim bir gelişim fırsatı da ertelenmiş ya da kaçırılmış oluyor. Üzülüyorum. Çünkü, çare ve çözüm kaynağı görülen hekimlik, korkunun mantığını anlamamış olmak nedeniyle, sorun kaynağı oluyor. İnsan sağlığına katkı yapmak yerine, zarar verilmiş oluyor.
Çözüm: ?Her şey, bozulduğu yerden düzelir? ilkesinden hareketle; korku bir hastalık değildir ve ilaçla tedavi edilmesini düşünmek yerine, korkunun varlık nedenini ve mantığını anlayarak çözüm üretmeyi düşünmek gerekir. Psikoterapi bunun için var.
Yalçın Kireççi
Okunma Sayısı:
0
/ Yorum Sayısı:
0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Üye olmak için tıklayınız...
Buluşun Öncüleri
Psiko - Sağlık
İlişki Problemleri
Merak Ettikleriniz
Psiko Kefy
Sosyal Fobi
Kadın - Erkek
Başarı Hikayeleri
Seçkin Öyküler
Kişisel Gelişim
Depresyon
Sağlık Psikolojisi
Psikolojik Sorunlar
Okul Problemleri
Business Psikoloji
Kaliteli Sözler
Bilişsel Terapi
Tebessüm
Psiko - Siyaset
Panik Atak
Diger Fobiler
Psiko - Eğitim
Paradokslar
Gestalt Terapi
Neuro Psikoloji
İlginç Bilgiler
Psiko - Spor
Psiko - Aile
Hiper Aktivite
Hazır Cevaplar
Psiko - Analiz
Davranışsal Terapi
Psiko - Kitaplık
Obsesif - Kompulsif
Psiko - Çocuk
Kilo Sorunlari
Psiko - Kitap
Psikoloji Nedir?
Çocuk Psikolojisi
Dikkat Eksikligi
Psikoloji Tarihi
Kognetif Terapi
Psiko - Dinamik
Psikoterapi Nedir?
Bagimlilik Problemleri
Konusma Bozuklugu
Psikiyatri İlaçları
Sinema Terapisi
Duygusal Zeka
Psiko Biyografi
Ergen Psikolojisi
Kompleksler
Psikoloji Ekolleri
Psikolojinin Alt Dalları
Psikoloji Etiği
IQ
Araştırma Yöntemleri
Savunma Mekanizması
Psiko - Drama
Ruhsal Zeka
Andropoz Psikolojisi
Asabiyet
Beden Dili
Bilinçaltı
Değişim
Diksiyon
Empati
İkna
İletişim
İnsan Tanıma
Karar Vermek
Korku
Menopoz Psikolojisi
Mutluluk
Özgüven
Sabır
Stres
Şiddet
© donusumkonagi.net Psikoloji Portalı
Tüm Hakları Saklıdır - Dönüşüm Konağı Psikoloji Enstitüsü - Kullanım Sözleşmesi