Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

Karar Verme Becerileri / Psikolojik Sorunlar

Karar Verme Becerileri

Gelecek ile ilgili eylemlerin; amaçlarımıza uygun, en doğru ve geçerli araçlarını, yöntemlerini, zamanını ve diğer koşullarını belirledikten sonra eyleme hazır olmamız ve ondan dönmememizdir. Kısaca çeşitli kararlar arasında en doğru seçimi yapabilmek için neler yapabileceğimizi bilmek ve uygulayabilmektir.

Geleceğimizi, başarılarımızı, genellikle mutluluk ve mutsuzluklarımızı alacağımız kararlar belirler. Bugünkü yaşantılarımız, geçmişte aldığımız kararlarımızın bir sonucudur. Uygun zamanda, uygun yerde, uygun davranışlar sergiliyorsak, bu doğru kararlar aldığımızı gösterir. Aldığımız bir karar bazen yaşantımızı tümüyle değiştirebilir. Bu nedenle kararlarımız yaşantımızda önemli yer tutarlar. Kısa ve uzun sürede gerçekleşmesini istediğimiz beklentilerimiz de bir karar nedenidir.

KARAR VERMEYİ ENGELLEYEN NEDENLER
?Amaçların iyi anlaşılmayışı
?Bilgi eksikliği
?Zaman kısıtlığı
?Bedensel ve ruhsal hastalıklar
?Aceleci kişilik yapısında olmak
?Seçenekleri doğru değerlendirememek

Doğru kararlar almamızı engelleyen nedenlerdir. Karar alırken bu seçeneklere dikkat etmemiz gerekir.

KARAR VERME İŞLEMİNİN AŞAMALARI
Çeşitli kararlar arasında en doğru seçimi yapabilmek için bir karar alırken aşağıdaki basamakları izlememiz gerekir.

1. AŞAMA
Teşhis

İlk adım olarak karar vereceğiniz konuda belirsizlikleri olabildiğince azaltmak gerekir. Neyi değiştirmek istiyorsunuz, alacağınız kararlarla ilgili olan kişiler varsa onları da not edin. Neler olduğunu, ne dediğinizi, ne düşündüğünüzü, hissettiğinizi veya yaptığınızı, diğer kişilerin neler yaptıklarını yazın. Neyin kararını alacaksınız, nasıl bir sonuç istiyorsunuz, ideal çözüm nedir?

2. AŞAMA
Seçenekler

Alacağınız karar ile ilgili tüm olasılıkları yazın. Başkalarının fikrini alabileceğiniz bir konuysa, onlara da danışın ve onların fikirlerini de yazın. Listenizi çıkardıktan sonra her seçeneğin olumlu ve olumsuz yanlarını yazın.

3. AŞAMA
Karar Vermek

Bir önceki aşamada sıraladığınız seçeneklerden hangisini ilk olarak denemek istediğinize karar verin. Bunun tek seçenek olmadığını sadece ilk seçeneğiniz olduğunu unutmayın. İsterseniz sonradan fikrinizi değiştirip farklı bir seçeneği uygulayabilirsiniz. Mümkün olduğunca, en çok istediğiniz seçenekten başlayın.

4.AŞAMA
Plan Yapmak

Bu kararınızı nasıl gerçekleştireceğinizi belirleyin. Nelere ihtiyacınız var, neler sizi engelleyebilir. Neler yapacağınıza karar verin ve uygulayın. Somut kararlar alın ve bir plan yapın. Aldığınız kararlar gerçekleştirebileceğiniz düzeyde olsun, ne çok basit nede zor olmasın.

5.AŞAMA
Değerlendirmek

Bu aşamada neler olduğuna karar verin. İlk önce ne konuda karar vereceğinizi belirlediniz, daha sonra bu konuda yapılabilecekleri seçenekler halinde sıralayıp, avantaj ve dezavantajlarını yazdınız. Seçeneklerden birini seçip, uyguladınız. Sonuç ne oldu, unutmayın bu ilk seçeneğinizdi eğer başarısız olduysanız diğer seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Yeni kararlar almanıza asla engel olmamalı.

Karar verdiğimiz anlar geleceğimizin şekillendiği anlardır. Geleceğimizi yaşam koşulları kadar verdiğimiz kararlar da etkiler. İstersek bir şeyleri değiştirmenin mutlaka bir yolu vardır. Geçmişimiz geleceğimiz değildir. Herhangi bir zamanda yeni bir karar alarak yaşamımızı değiştirebiliriz.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...