Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

Kişisel Değişim ve Gelişim / Psikolojik Sorunlar

Kişisel Değişim ve Gelişim

1) Kişisel Gelişim Ne Demektir?
* İnsanların içsel kaynaklarını kullanarak kendilerini değiştirmesidir. Günümüzde bilgi adlı hammaddeyi ürün haline getiren insanlar hayatlarında her gün yeni bir devrim gerçekleştiriyor.
2) Kişisel Gelişim Nasıl Gerçeklenebilir?
* Çok okuyan mı yoksa çok gezen mi bilir, sorusuna kendini kesfen mi bilir sorusunu eklemek istiyorum. Bilmenin sınırları yoktur. Kişisel gelişimin ilk aşaması da kendini bilmek ve tanımaktan geçer.
Sizlere, çoğu zaman uyguladığımız ama adını koyamadığımız bir sistemden bahsetmek istiyorum. Kısaca NLP denilen bu sistem, kişisel gelişimi programlayarak bir sistem haline getiriyor.
3) NLP Ne Demektir? Nerelerde Kullanılır?
NLP açılımı Nöro-Linquistik Programlamadır. Türkçe'ye çevrilmiş hali ise Sinir Dili Programlamasıdır. NLP, bilinen tüm sorunların üstesinden gelebilecek kesin ve kolayca uygulanabilir bir zihni kontrol altına alma metodudur.
İnsan ilişkilerinin olduğu her yerde NLP kullanılabilir. İnsan Kaynaklarını bir işletme açısından ele alabiliriz. Organizasyondaki en önemli değer insandır. Bu insanların kendilerini daha iyi tanıyabilmesi, iyi iletişim kurması ve çevresindeki insanları daha iyi anlayabilmesi kişinin ve kurumun hedefleri konusunda pozitif sonuçlar doğurur.
4) Başarı Şans Mıdır Yoksa Bir Sistem Mi?
Evet başarı bir şanstır. Ama hazırlıklı yakalanılmış bir şanstır. NLP'nin sistemsel olarak başarıyı yakalama sistemi yukarıdaki düşünceyle örtüşür.
Hipnozun babası Dr. Milton Erickson'dan bahsetmek istiyorum. Felali olduğu için sadece gözlerini oynatabilen Dr. Milton bunu pozitif bir durum haline getirebilmiştir. İnsanları uzun yıllar gözleriyle takip etmeyi bir oyun haline getirmiştir. Ve görmüştür ki, insanların davranışları ve düşünceleri arasında bir paralellik var. İnsanların yalan söylediklerini örtüşmeyen beden hareketleri sayesinden keşfedebilmiştir.

5) İnsanların Doğal Yetenekleri Nelerdir ve Bunları Nasıl Kullanıyoruz?
Her insanda 4 tane önemli kabiliyet vardır.
1. Doğal hedeflere ulaşma
2. Olağanüstü duygusal güçler
3. Müşiş bir modelleme yeteneği
4. Bilinçaltı.
Bu yetenekleri çoğu kez birbiri içine girmiş şekilde kullanıyoruz. Küçük bir çocuğun ağlayarak isteklerini yaptırması doğal yeteneklere en güzel örnektir. İnsanlardaki duygusal güçler, duygusal keskinliğe dönüştüğü an tam bir odaklanma gerçekleşir. Ulaşmak istediği hedefi net ve parlak biçimde beyninde canlandırabilen birey, engelleri ortadan kaldırmıştır. Modelleme yeteneğinde ise, hiç bilmediğimiz şehirler arası bir yolda aynı yere gitmekte olan bir aracı takip etmemiz bizi doğru yere götürür. Bilinçaltı, verimli bir toprak gibidir. Ekmeksini bilirsen ürün asla verimsiz olmaz. Ama ısırgan otu tohumu ekersen, ısırgan otu çıkacağını unutmamak gerekir.
6) İnsanların Sahip Olduğu Değerler Nelerdir? Bu Değerler Ne İşe Yarar?
- Bilmek ? Yapmak ? Olmak ? Yakın olmak
Bilmek : Bilmek değeri öncelikli bir insan, her adımını daha ayrıntılı olarak planlar. Örneğin, bir makineyi çalıştırmadan önce kullanım kılavuzunu detaylıca okur ve makineyi ondan sonra çalıştırır.
Yapmak : Yapmak değeri öncelikli insanlar, önce eyleme geçer daha sonra düşünürler. Bu insanlar çok iyi bir eylem yeteneğine sahiptir.
Olmak : Olmak değeri öncelikli insanlar, için en önemli olgu mutlu olmak, başarılı olmak...olmaktır.
Yakın Olmak : Yakın olmak değeri öncelikli bir insan, adımlarını atarken başkalarının düşüncelerine önem verir. Eşinin, komşusunun, patronunun ne düşüneceği çok önemlidir.
* Bu değerler kesin çizgilerle ayrılamazlar. Örneğin bir dil kursuna yazılan biri eyleme geçmiştir ve yapmak fiili ön plana geçmiştir. Bu kişinin kafasında dili yabancı insanlarla iletişim kurabilme gibi bir istek de varsa yakın olma değeri devreye girer.
* Bu değerler kişinin ilk başta kendisini tanıması daha sonra çevresiyle daha sağlam bir iletişim kurması için önemlidir.
Örneğin, karşısında sahip olmak değeri öncelikli biri varsa, onu bilmekten veya yakın olmaktan bahsederek motive edemezsiniz.
7) İnsanlardaki Temsil Sistemleri
- Görsel - Kinestetik (duygusal)
- İşitsel - Dijital uyum
Görsel insanlar : Görüntülerle düşünürler. Hızlı konuşurlar ve hızlı davranırlar. Onlar için kafalarındaki resimleri yakalayıp anlatabilmek önemlidir. En çok kullandıkları kelimeler, gördüğünüz gibi, göz göre göre, her şeyi göze almak, ileri görüşleri vb.dir.
Görsel bir insana bir şey satmak için ürünün dış görünüşün çok iyi olması ve görselin kafasında şeklin oluşabilmesi gerekir.
İşitsel insanlar : Bir şey düşünürken sürekli kulak hizasına bakarlar. Şiir gibi konuşurlar ve konuşmaktan keyif alırlar işitsel bir insana sevgi ancak kelimelerle anlatılabilir.
En çok kullandıkları kelimeler, ayrı tellerden çalmak, kulak tıkamak, borusu ötmek, bıcır bıcır vb.dir.
Kinestetik İnsanlar : Bu insanlar monoton bir tarzda konuşurlar. Az ve öz konuşmayı tercih ederler. Bir şeye dokunmadan karar vermeleri zordur.
En çok kullandıkları kelimeler, bunun önemini hissediyorum, konuya parmak basmak, iliklerine kadar titremez, soğuk insan vb.dir.
Dijital Uyum : Aynı meslekten olan insanların birbirlerini daha iyi ve net olarak anlayabilmesidir. Bu da insanlara özgüven duygusunu verir. Dijital dil, daha çok insan aşamada kullanılır.
* Bu uyumları bilmek insanların anlaşmaları ve birbirlerini anlamaları için son derece önemlidir. Kendisini ve daha sonra çevresini anlayan insan mutlu ve başarılıdır.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...