Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

Bitmeyen Projeler ve Bilinçaltı / Psikolojik Sorunlar

Bitmeyen Projeler ve Bilinçaltı

Türkiye için;
1.Kültürel açıdan büyük projelere başlamak için geleneksel anlamda sağlıklı alt yapılar sağlamaz.
2.Hızlı gelişen/değişen toplum yapısı projenin ana direği olan karar almam ve uygulama evrelerini sürekli havada tutar.
3.Miras kavramı gelişmemiştir.
4.Geleneksel olarak bireysel çıkışlar bastırılır ya da sindirilir.
5.Destekler her zaman bir şeyleri başarana verilir.
Örnekler..
------------------------------------------------------------------------
-Amerika ilk kurulduğundan beri her anlamda dinamik olarak büyür fakat gelir adaleti ve planlı büyüme o kadar iyidir ki..sağlam bir fikir yada proje asla çöpe gitmez.
-Kabul et sekte etme sekte Türk toplumu halen göçebe bir toplumdur ve 1600 yıldır bu göç halen sürmektedir."Doğu Çin sınırı Türkistan'da başlayarak yarım yay çizerek batıya doğru evreler halinde süren bu göçün bittiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz."
-Bunun projeyle ne ilgisi var derseniz..oturduğumuz evlere bakın..yaşadığımız şehirlere bakın plansız,gelip geçici, Türkün pratik zekası neden gelişmiştir..çünkü yaa uzun süre orada kalmayacaktır,yada o çözüme uzun süre ihtiyaç duymayacaktır.
-Biz bir yerden bir yere göçerken aynı zamanda diğer milletlere göre hızlı bir şekilde büyürüz..Genç Türkiye'nin ilk kurulduğu yıllarda nüfus 14 Milyonken Şuan 70 Milyon..Bir şey yapsan yetmeyeceği gibi aşırı kullanımdan dolayı hızlı tükenecektir.
-Türklerde miras kavramıda gelişmemiştir. Bu anlamda atadan alınan artmaz sürekli azalır. Örneğin tarlalar sürekli parçalanır ve küçülür. Bu anlamda büyük projelerde gerekli olan bir yerden alıp bir yere getirme kavramı içsel olarak pek itibar görmez.(Küçük olsun benim olsun mantığı)
-Göçebe toplumlarda bir yerden bir yere gitmek topluluk halinde yapılır, dışarıdan gelecek tehlikelere karşı birlikte hareket edilir mantığıyla. (Sürüden ayrılanı kurt kapar.) Kişinin toplum içindeki yeri ve yapacakları hemen hemen bellidir. (okul-askerlik-iş-evlilik-çocuk-yaşlılık)..büyük projeler risklidir ve bazen sürüden ayrılmayı gerektirir. Siz bu cesareti gösterseniz bile çevrenizdekiler buna izin vermeyecektir. Okul bitti halen boşta, askere gitti halen evlenmedi, bir şeyler yapmaya çalışıyorsun ama bu işler boş işler..gibi toplum tarafından sürekli sürü içinde tutulmaya çalışılırsınız.
-Türk toplumunda destekler her zaman başarılı olanlara verilir. Milli güllecimiz Eşref AKAT örneğinde Eşref bir kara koyundur..sonradan ödülünü almıştır. Bununda sebebi hızlı gelişen ve yerinde duramayan toplumda herkesin yeni fikirlerle dolu olmasından kaynaklıdır. Durağan ve hararetsiz toplumların bu kadar girişimci çıkarmaya ihtiyaç olmaz. Bu anlamda büyük projeler için destek bulmak durağan toplumlara göre daha zordur.

Saymakla bitmez.. başladığım/başladığımız projeler neden bitmiyor un cevabı bazen dahada derinlerde olabilir.

kaynak: ceviz.net

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...