Asabiyet Nöbeti Tanı ve Tedavi / Psikolojik Sorunlar
Biz iş yerlerinde arada asabileşen ve bunu en temel hakkımız olarak gören ve ?asabi şahıslar' olarak adlandırılan çalışanlar olarak;
"Asabiyetin iş performansına olan olumlu katkısının herkese anlatılmasını ve pozitif asabiyet felsefesi üzerinde çalışmalar yapılmasını desteklemekteyiz.. "
Asabiyet Nöbeti Tanı ve Tedavi
Her sabah büyük bir çalışma aşkıyla uyanıyor ve işe heyacanla koşuyorsanız , tüm iş arkadaşlarınıza günaydın diyor ve sarılıyorsanız bide patronunuz sabah size gülümseyip makas alıyor ise siz bu yazıyı okumayınız lütfen, ama lütfen mesai arkadaşlarınıza hararetle tavsiye ediniz.
Ve bir de eğer sabahları bir türlü uyanamıyor hep işe geç kalıyorsanız, günaydın demek sizi yoruyor ve zarzor başınızla selam veriyorsanız, çayınızı içmeden patronun yüzünü görmek size cehennem azabı yaşatıyorsa, ofluyorpufluyorsanızhep sizde lütfen bu yazıyı okumayınız ve sizde; sizden muzdarip arkadaşlarınıza bu yazıyı hararetle önerip, biran önce psikiatrik yardım alınız.
Tüm bu tanımların dışında kalan çok saygıdeğer tadında asabi kardeşlerim; muhtemelen geçmişte yaşamış olduğunuz ve ilerde de başınıza geleceği kesin olan o asabiyet nöbeti anında neler yapmalı, bu durumun erken tanısı mümkün mü, asabiyetin ilk belirtileri nedir, tedavisi var mıdır, varsa ne kadar sürer, öncesinde o anda ve sonrasında çevremizi kendimizden nasıl koruyacağımız gibi tüm ayrıntıları ile bir asabiyet nöbetini irdeleyeceğiz.
Ama önce bizim asabiyet nöbetini anlamamıza katkısı olacak, asabi ve diğer çok saygıdeğer agresif arkadaşların hazırladığı ?İş Yerinde Asabiyetin Özgürce Yaşanmasına Dair Manifesto ? sunu sunmak istiyorum;
?''' Biz iş yerlerinde arada asabileşen ve bunu en temel hakkımız olarak gören ve ?asabi şahıslar' olarak adlandırılan çalışanlar olarak;
---Asabiyetin iş performansına olan olumlu katkısının herkese anlatılmasını ve pozitif asabiyet felsefesi üzerinde çalışmalar yapılmasını desteklemekteyiz .
---Asabiyet bir hastalık değildir, asabiye hasta muamelesi yapanlar şiddetle kınanmalıdır.
---Asabiyetin bir felsefesi vardır.
---Asabiyete antidepresan yazılması tıbbi hatadır esefle kınanmaktadır, asabilerde insandır can taşır.
---Bilinmelidir ki biz asabiler bilimum iş yeri ve işle ilgili sıkıntılara vakıf olup, bilmekteyiz ki iş yapmak bilgisayarda oyun oynamak, müzik dinlemek nette muhabbet etmek kadar iş arkadaşınla didişmek, arada müşteriye hırlamak, ses tonunu arada yükseltebilmek oflayıppuflamakda işin bir parçasıdır. Bunun aksini söyleyenler asabımızı bozmaktadır.
---İş yeri ciddiyetinin ne olduğunu bizde bilmekte, işi bitirmek başarmak nedir en derin anlamıyla hissetmekte ve işimize aşık olmasakta sevmekte lakin çalışmanın hayatın kendisi olmadığında da diretmekteyiz.
---Canımız habire çay çekmekte, çay kansızlık yapmakta bilmekte, bunun habire söylenmesi bizi germektedir.'''
Bu manifestonun her maddesine katılmasak da, iyi hazırlandığı ve içten olduğu bir gerçek; asabiler kendilerini hasta olarak algılamasa da ve bizler de iş hayatının bir parçası olarak görsek de, yine de asabiyet nöbeti sıra dışıdır ve tanınmalı bir tedaviside olmalıdır...
Asabiyet nöbeti; özellikle günün erken saatlerinde, yemek saatlerinin hemen öncesinde ve mesai biterken görülen bir durumdur. Bu nöbet sırasında dişlerini sıkanda vardır, yumruğunu sıkanda, karşısındakinin boğazını sıkanda. Titreme,terleme olabilir ama şart değildir, yüzde aşırı kızarma olabilir veya sararıp solunabilinirde. Her zamankinden farklı bir hareket bir söz hemen dikkate alınmalıdır. Asabi kişiye ?yok şefkatli yaklaşim, yok yatıştırim yok durumu izah edim' gibi iyi niyet yaklaşımlarına girmemeli asabi kişi hemen stabil hale getirilmelidir, iki elham okunup yavaşça sokulmalı ve nabız bakılmalıdır.
Nabız 90-120 arasında ise bir bardak su içirilmeli oturtulmalı elleri kolonya ile ovulmalıdır, nabız dakikada 120-150 arası ise suratına buzlu su atıp atıp kaçmalı, bunu birkaç defa yapabilecek imkan olmuşsa bazı çalışmalar bu aşamada nabza tekrar bakılıp durumun yeniden değerlendirilmesini önermektedir. Bazı çalışmalar ise bu aşamada asabinin nabzının yanında, dişlerini sıkıp sıkmadığının, ellerini yumruk yapıp yapmadığının ve küfürlerinde hangi aile bireylerinden bahsettiğinin de önemli olduğunu söylemektedir.Dişlerini sıkmış, küfürlerinde direkt sizden bahseden ve nabzı 150 nin üstünde ağzından köpükler saçan bir asabiden, buzu muzu bırakıp derhal uzaklaşılmalı işi profesyonellere bırakmalıdır. Ki bu aşamada profesyonellerinde ne yapacağı tam bir muammadır. Hastaneye yatırmak bile gerekir ancak çoğunlukla birgün işe gelmeden dinlenmek yetmektedir...
Görüldüğü üzere gün içinde genellikle hafif haline sık rastladığımız asabiyet nöbeti ölümcül bir durum olmamakla beraber yaralanmalara sebep olunabilmektedir. Dikkatli olunmalıdır. Erken tanısının yararlı olacağı kesindir lakin zordur. İyi gözlem gerektirir usandırıcıdır. Tüm bunların yanında her gün yeni gelişmeler olmakta yeni tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Okunma Sayısı: 0 / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?