Kendi Kendine İlaç Almak İktidarsızlıktan Kurtarmıyor / Psikolojik Sorunlar
En büyük sorunlarından biri 'iktidarsızlık' olan andropoz dönemi pek çok erkek tarafından kulaktan dolma kullanılan ilaçlarla atlatılmaya çalışılıyor. Oysa, sorunları bilinçsizce gidermeye çalışmak, erkek sağlığını ciddi tehlikeye atıyor
Erkeklerin, hayatlarının en kritik noktası olan andropoz dönemini önce kulaktan dolma bilgilerle, kendi kendilerine tedavi etmeye çalıştıklarını anlatan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Halim Hattat, "Bize başvurmadan önce cinsel performanslarını artıracağını düşündükleri her türlü ilacı avuç avuç içiyorlar" diyor. Ancak, andropoz tedavisinde çoğu zaman ilaca ihtiyaç bulunmadığını anlatan Profesör Doktor Halim Hattat, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı...
Andropoz aslında cinsel fonksiyon bozukluğu anlamına mı gelir?
Evet, çünkü andropozun en büyük sorunlarından biri 'cinsel işlev bozukluğu' ya da halk arasındaki adıyla 'iktidarsızlık'tır. Üç ayı aşkın bir süre insanın cinsellikle ilgili arzu duyup, ilişkiye girmek için yeterince sertleşme elde edememesi durumuna 'sertleşme sorunu' adı verilir. Yani; hayatının belirli bir döneminde tek bir kez başarısız olan insanın hemen doktora koşması gerekmez. Ancak, bu durum altı ay devam ederse doktora başvurmalıdır.
Andropoza giren biri hangi doktora başvurmalı?
Yurtdışında cinsel fonksiyon bozukluklarıyla ilgili sorunlar tek bir doktor tarafından değil, beş altı değişik branştaki uzmanın bir arada olduğu kurullar tarafından ele alınıyor. Bu kurulda; psikiyatr, nörolog, doğum kontrol uzmanı, iç hastalıkları uzmanı, üroloji uzmanı ve hormonlarla ilgilenen doktorlar bulunuyor. Değişik branşların bir arada çalışmasının nedeni, andropozun komplike bir durum olması ve birçok nedenden kaynaklanmasıdır. Bu tür bir sorunu olan kişi her uzmana ayrı ayrı gittiğinde, şikâyetini anlatmaktan bıkıyor ve belirli bir noktada sorununa çare aramaktan vazgeçiyor. İlk etapta ürologlara gidilerek yol gösterilmesi sağlanabilir.
Andropoz neden kaynaklanıyor?
Erkeklik hormonu olan testosteron yanında böbreküstü bezinde salgılanan aynı yapıdaki hormonlar devamlı bir düşüş gösteriyorlar ama bu seviye hiçbir zaman, ileri yaşta bile sıfır olmuyor. Andropoz olarak adlandırılan bu durum cinsel fonksiyonun gerilemesi yanında, cinsel arzu ve zihinsel fonksiyonlarda da düşmeye neden oluyor. Sorunların büyük bir bölümünde hormonların yanı sıra psikoloji de etkili oluyor. Ayrıca, Yani; organik sebepler, psikolojik sebepler ve ikisinin de birlikte olduğu nedenler andropozun oluşmasını sağlayabilir.
Damar sertliği andropoza yol açar mı?
Damar sertliği tansiyon yapabilir ve tansiyon sonucunda da damarları gevşetip cinsel organa kan dolmasını sağlayan nitrik oksidin salgısı azalır. Bütün bu biyolojik durum aslında cinsel soruna neden olan önemli bir etken yaratır.
Şeker hastalığının rolü var mı?
Aslında diyabetin (şeker hastalığı) iki türlü etkisi var. Bizim hastalarımızın büyük bölümünü diyabetliler teşkil ediyor. Hem nörolojik, hem de damarsal sorunlar ortaya çıkabiliyor. Şeker hastalığı da kontrolsüz olduğu durumlarda vücuttaki sinir sistemi üzerinde son derece olumsuz etkiler yaratıyor. Göz sinirlerini tahrip ederek görmeyi engellediği gibi, cinsel fonksiyonları da etkileyerek iktidarsızlığa yol açabilir. İleri yaşlarda bu risk daha da artacağı için andropoza girmeye neden olabilir.
Başka hangi hastalıklar andropoz nedenidir?
Alzheimer, multiple skleroz gibi beyin içinde algılamayı yapacak nöronları etkileyen hastalıklar, ayrıca damarsal faktörler andropoza girmeye yol açabilirler.
Alkolün ne gibi bir etkisi vardır?
Cinsel fonksiyon bozukluğu görülmeye başladığında hastaların çoğu alkolden medet umarlar. Aldıkları alkol miktarını artırırlar. Ancak, bu aslında sorunu büyütmekten başka işe yaramaz. Alkol devamlı olarak alındığında sinir uçlarını uyuşturur. Beyinden gelen iletiyi etkiler. Böylece cinsel fonksiyon bozukluğu artış gösterir.
Bypass sonrasında birçok kişi neden sertleşme sorunu yaşıyor?
Bypass sonrası aort çevresindeki dokular kullanıldığı için ereksiyonu oluşturan sinir ve damarlar da zarar görebiliyor. Bu nedenle, ameliyat sonrası hastaların önemli bir bölümünde ereksiyon sorunu yaşanıyor. Bunda ameliyat sonrası kullanılan ilaçların da büyük payı bulunuyor.
Bir kişiye iktidarsızlık teşhisi ne kadar sürede konur?
Kesin teşhis için hastanın iki gece klinikte kalması ve uzman tarafından önerilen testlerin yapılması gerekiyor.
Okunma Sayısı: 0 / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?