Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

İnanma Gücü / Psikolojik Sorunlar

İnanma Gücü

Neden İnanma Gücü?
Ruhsal zekanın en önemli aracı imandır.
Başarabileceğinize ne kadar inanıyorsanız başarma ihtimaliniz o kadar fazladır;
?İnanç, üç farklı düzeyde olabilir: Bilgi düzeyi, şahit olma düzeyi, içselleştirme düzeyi.?

Ruhsal Kalıplar
Kişisel öz, beşeri kalıplar, sosyal kalıplar, bireysel kalıplar.
?İman, inancın en güçlendirilmiş düzeyidir.?
?İman, yaratıcının sınırsızlığına ayna olmak için insanın başvurabileceği tek kaynaktır.?
İçinizdeki veya dışınızdaki iş ne kadar zor olursa olsun, onu yapabileceğinize emin olmuşsanız yapabilirsiniz.

Bilgiden Eminliğe
Bilgi ve düşünce, imanın ilimle bilinme düzeyini kanaat ve inanç şahit olma düzeyeni; iman ve yüksek eminlik, içselleştirme düzeyini ifade eder.

Sınırsızlık Aynası
Yaratıcının zekanızı daraltacağını sanıyorsanız, zekanız daraltılır. Yani kendi hakkınızda yaptığınız değerlendirme hakkınızda bir duaya dönüşür. ?Ben üzüntülüyüm? demekten ?Üzüntülü olmak istiyorum? duası çıkıyor.

Yapabileceğinizden ne kadar emin olursanız yaratıcının gücü o kadar desteğinizde olacaktır. Bizim gücümüze değil, bizimle olan güce dayanacağız.

Önce Emin Ol
Hayatımızda büyük izler bırakan, büyük eserler üreten herkesin, keskin ve duygulu çok büyük duaları vardır.
Arzularken, arzularınızın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda şüpheli veya kayıtsız bir durumda mısınız? Bazı dualar ve arzular müşiştir. Kilo kontrol hapları yüzünden annesinin ölümünden etkilenen ve sağlıklı bir diyet sistemi geliştirmeye kendisini adayan Mark Hudges'in duası çocuğunun tedavisi için çok büyük para kazanmak zorunda kalan mühendis Jim Jornan'ın duası kendini aşağılayanları utandırmaya adayan üniversiteli Einstein'in duası: "Eğer bir gün sizde unutulmaz bir eser üretirseniz, bunu kesin bir inançla yaptığınız duanıza borçlu olacaksınız."
?Bunu yapamayacaksınız? diyen mantığı susturun, ?Bunu başaracaksınız? diyen inancın sesini haykırışa dönüştürün.
Hakiki imanı elde eden adam kainata meydan okuyabilir.
Yenileceğinden korkan daima yenilir.(Yıldırım Bayazit)
Başarabileceğinize ne kadar az inanıyorsanız o kadar çok çalışmak zorundasınız.

Daha Az Bilinç
Bir yetenekteki eminlik düzeyi ne kadar güçlenmişse, onun gerektirdiği uyanık bilinç o kadar azalacaktır.

Dış Engellere Karşı
Görünüşe göre işi yapan sadece sizsiniz; ama öyle şeyler yapılır ki tesadüf olduğunu sandığınız o şeyler, kaderin sahibi tarafından ya size ilham edilmiş yada melekleri aracılığıyla bildirilmiş olur.
İnanç büyük direnç gösteren tabiat olaylarına bile meydan okuyabiliyorsa, basit engellere neden meydan okumasın? ?Kazanamayacağınıza inandığınız? sınav için neden boşuna emek harcıyorsunuz? Dahi de olsanız, inanmadığınız sınav size kazandırılmayacaktır. Fakirliğe mahkum olduğunuza eminseniz, neden boşuna çalışıyorsunuz? Fakirliği dinle içselleştiren Hinduların, fakirliğe mahkumiyetlerinin ardındaki nedenleri görebilmelisiniz.

Gizli Destek
Eğer tereddüt ederseniz, başaracağınıza dair inancınızı sarsarsınız. Hayatın akışına teslim olmazsanız, sezgiler veya ilhamlar size böylesine inanılmaz ölçülerde destek veremez. Rastgele yaptığınız işler bile, inancınızın şiddetine göre, amaçlarınıza paralel şekillendirilecektir.
İnsanların bize ne kadar inanacaklarını belirleyen, kendimize ne kadar inandığımızdır.

Çevresel Destek
Siz söyleyin. Ben kapınızı çalsam, yapacağınız yatırımın bir yıl içinde on kat değer kazanacağına sizi kesin olarak inandırsam, tüm varlığınıza; hatta borçlanarak bana ortak olmak istemez misiniz? En büyük etkileme inanmaktır. İnandırmanın en büyük adımı inanmaktır.
Ruhsal enerji potansiyeli, inanabilme genişliği kadardır; ama bu potansiyelin açığa çıkan miktarı, sadece inandığı kadardır.

İMAN DEğİŞTİRİR
Ruhsal Enerji
?Nereye gittiğini bilen kişiye yol vermek için, dünya bir yana çekilir.?
Enerjilerini tüketerek çökenler, ümitlerini yitirenlerdir, karamsarlığa kapılanlardır. İnsanı yıldıranın, taşıdığı maddi yükün ve maddi işlerin ağırlığı olduğunu sanmayın.

Savunma Sistemleri
Ruhsallığımızın da bir savunma sistemi vardır. Ruhsal olarak ayakta ve diri olmak istiyorsak, dışarıdan gelen ruhsal saldırıları mağlup edecek bir güç düzeyine sahip olmamız gerekir. Saldırılar, hakkınızdaki nefretler, öfkeler, telepatiyle gelen kötü mesajlar, nazar veya büyü gibi ruhsal etkilerdir. Kendi karamsarlığınız, öfkeniz, intikam duygunuz, kıskançlığınız, lanetiniz, bedduanız, bunun karşısında destekleriniz de vardır. Size yönelen sevgiler, dualar, dostluklar ve sizin ürettiğiniz ümitler, sevgiler, yardımlar, ruhsallığınızı güçlendirecektir. Siz, bu çatışma alanı içerisinde yaşıyorsunuz.

Ruhsal savunma sisteminiz çöktüğünde, bedeninizi oluşturan sistemi kontrol eden, fiziksel savunma sisteminizde çöker veya paralel olarak zayıflar. Ruhsal hastalıklar beraberinde fiziksel hastalıkları da taşır. Gerçek güçsüzlük ruhsaldır ve güçsüz insan başarılı olamaz.
Eğer güçsüz düşüren duygu ve tutumları üreten eminlik durumları geliştirmezseniz, azalan ruhsal enerjiniz, belli bir eşiğin altında kontrolünüzü kaybetmenize sebep olur.

Fizik Vücut
Şu hikayeyi hafife almayın; kambur bir kral kamburluğundan çok eseflenmiş, bu sorununu yok etmeyi yıllar boyunca hayal etmiştir. Sonunda kambur olmayan bir heykelini yaptırıp sarayın kapısına diktirmiş. Her sabah erkenden o heykelin karşısına geçip, kendisini dimdik hayal etmiş, yıllar sonra kamburluğu yok olmuştur.

Bu gerçeği fark ettiğim 1994 yılında, ?Pencere? köşemde yayınlanan bir deneme ?Nasıl Güzel Olunur?? başlığını taşımıştır. Fiziğiniz kendiliğinden değişmiyor; onu değiştiren, ruhunuzdaki değişimdir. Çirkin olduğuna inanarak üzülenin, yaratıcısına gösterdiği nankörlüğün karşısında çirkinliği artırılıyor; güzel olduğuna inanarak sevinenin, gizli şükrü karşısında güzelliği artırılıyor.

Gerçek mutlu yüz, sadece dalgın zamanında tebessüm edilen yüzdür.
Her fizik bir inancın ürünüdür. Değişen inançlar, fizikleri de değiştirecektir; çünkü, insan fiziği, o insan ruhunda neler olup bittiğini anlatacak şekilde yaratılmıştır. Bir insan ruhunda olup bitenleri değiştirdi mi fiziğinde olup bitenlerde değişmek zorunda kalacaktır.
Hayallerinize saldıranlar, aslında kaderinizle savaşıyorlar.

Tereddüt Yıkıcıdır
Dale Carnegie'nin anlattığı bir hikayede, yıllarca iplerde dans eden bir ip cambazını aklına bir gün, ?ipten düşüp öleceği? gelmiş, bu endişeyle yaşarken çok geçmeden düşüp ölmüştür. Kemal Sunal, uçakla ilişkilendirdiği ölüm korkusunu yıllarca ruhunda canlı tutmuş; bu yüzden uçağa bindiği gün, hayata veda ettiği gün olmuştur.
Şüphe ne kadar fazlaysa, iman gücü o kadar azdır.

Olumsuz Genelleme
Bugün yapamayacağını düşünen, yarın yapamamasına destek oluyor. Bugün başaramayacağına inanan, yarınki başarısıyla savaşıyor.

Bilimsel Deneyler
İnsan yayınları tarafından yayınlanan, ?Yeni Bir Psikoloji? isimli, Doğu ve Batı psikolojilerinin bir sentezi girişimi olan bir kitaptan alınmıştır.

Kimyasal İlaçlar
İşin başında olduğunuzdan veya fakirlere yardımı terk ettiğinizden dükkanınıza az müşteri gelir ve ?müşteri gelmiyor? dersiniz, dedikçe inanırsınız. İnancınız yüzünden gelen müşteriler kapınıza uğramadan geri döndürülürler. Küçük bir hastalığa yakalanırsanız, belki de ilgi toplamak veya gerekçe niyetine kullanmak için ?hastayım? dersiniz. Siz söyledikçe yalan da söyleseniz hastalığa inancınız gelişir, gerçekten de hasta olursunuz. Neye inandığınız bu kadar önemlidir.
İnanç maddeye meydan okur.

İMANI NASIL GELİŞTİRECEKSİNİZ?

Engel Kaldırma
Engelleyici dış mesajlar:
Aynı çerçevede kendinizin de kendinizin de başarısız olacağını sanırsınız. Örneğin ?Torpili olmadığı için kaybetti; benim de torpilim yok ben de kaybedeceğim.?
Engelleyici iç mesajlar:
?İki defa bu sınava girdim ve kaybettim, demek ki hiç kazanamayacağım. Ben kaybetmeye mahkumum.?
Somut geçmişinize ilişkin sınırlar ve onlar hakkında kabullendikleriniz, geleceğiniz için büyük bir çelik kafese dönüşebilir.

Dış Mesajlar
?Yapamazsın, başarılamaz.? Derler: çünkü onlar pek çok başarısızlık yaşadılar. Kendi sınırlarını biliyorlar ve herkesi o sınırlar içine hapsetmek istiyorlar.
Liderler, iç referansları kuvvetli olanlar arasından çıkmıştır.
Kötü tecrübelerinden ders alalım; ama onları kopyalamayalım.
Çocuklukta kendimizi anne babamızın yorumlarına göre anlamlandırarak dış referansın altında ezildik.
?Bu yorumlardan bazıları, hakkımızdaki bir gerçeğin ifadesi olabilir. Eğer öyleyse, onlara teslim olmamalı, bu tür özelliklerimiz varsa, değiştirmeye odaklanmalıyız. Hayatımızdaki yorumlara kayıtsız kaldığımızda, zaman içerisinde bizi gerçekten söyledikleri gibi yapacaklardır.

Dış Olaylar
Birisi kaybetmişse, bir yerlerde hata yapmış olmalıdır. Bize düşen, başkalarından ders alıp hatalarından kurtulmaktır, kaybedişine bakarak vazgeçmek değil.
Başaracağına inanmak, belki kesin başarıyı getirmeye yetmeyebilir; ama başaramayacağına inanmak, kesin başarısızlığı getiri.
Gerçek olan, evrensel olandır. Bir işi başarabilen en az bir kişi varsa, o işi başaramamak evrensel bir gerçek olamaz.

İç Mesajlar
Elde edeceğiniz ilk fayda ?sınırlarınız sürekli aşmanız? olacaktır. Hedefe ulaşmanın bir yolu kapanmışsa, açılabilecek başka bir yol vardır.

Kişisel Olaylar
Pek çok insanın yaşadığı depresyon patlamasını altında, su damlası kadar ince, basit ve hafif problemler vardır; ama o problemlerin binlerce kez zihinlerinden geçmesine izin verirler. Altında inledikleri acının gerçek dünyada var olmadığının, sadece kendi zihinlerinde üretildiğinin farkında değiller. Dertlerini anlattıklarında, ne kadar küçük problemlerin onları tank gibi ezdiğine şaşarsınız. Oysa gülüp geçilecek kadar basit olduğunu gördüğünüz o problemleri, aynı süreklilikle sizde yaşasaydınız, aynı pot kırma sizin dünyanızı da kuşatacaktır.
Yıllardır yaptıklarımıza razı olursak, yıllarca neler yapacağımızı belirleriz.

Hayal Üretme
Zihninizde yeterince uzun süre tuttuğunuz hayal, zamanla derin bilincinize iner ve onu gerçek sanırsınız. Gerçek sandığınız şey ise gerçekten, de gerçekleşir.
Zihninizde dolaşan her şey, kendinize yapılmasına izin verdiğiniz birer telkindir. Einstein'in, ?bilimden önemlidir ? dediği hayal kontrolü, kasıtlı ve bilinçli hayaldir. Gerçekleştirmek istediğiniz tüm iman alanlarında kuracağınız bu tür hayaller, sizi çok derinlerinizden besleyecek, içten içe büyük bir cesaret ve özgüven geliştirdiğiniz göreceksiniz.

Tekrarlı Söyleme
Ruhunuzdan, hayalinizdeki kendinizi haykırın. Yıllarca yapın bunu, bırakmadan yapın: ?Ben başarırım zekiyim, çalışkanım, hafızam güçlü. Konuşma ve öğrenme yeteneğim mükemmel. Ben zengin, sağlıklı ve mutlu bir insanım. Şükürler olsun.? Başarı hikayelerini küçümseyenler hiçbir zaman ortalamanın üzerine çıkamazlar.
Bedensel sabitliğiniz sırada, herhangi bir soruna çözüm arayabilir, geleceğinizle ilgili istediğiniz gerçek ve oyun kurgular yapabilirsiniz.

Yaratıcıya Güven
?İnananlar yalnızca Allah'a güvensinler?. ?Eğer Allah'ı hakkıyla tanısaydınız, dualarınızla dağlar yerinden oynardı.?

Hayallerinizi Kullanın
Hedefledikleriniz sanki yaşıyormuşçasına kurgulama, ilgi alanlarınıza girmese de değişik hedeflere ilişkin kurgulama oyunları, sahip olmak istediğiniz özellikler hakkında kendinize ısrarla söyleyeceğiniz olumlayıcı sözler, bedensel ve duygusal yoğunlaşma çalışmaları, kullanabileceğiniz en etkin yöntemdir.

Özetleyen Sözler
?Kendi hakkınızda yaptığınız değerlendirme, hakkınızda bir duaya dönüşüyor.
?Sizin gücünüze değil, sizinle olan güce dayanacaksınız.
?Başaranlar, önce inandılar, sonra yaptılar, başaramayanlar ise önce yapıp sonra inanmayı deniyorlar.

Gerekçenin Ruhu
Gerekçenizin hayatınız üzerindeki etkilerinin şiddetini belirleyen ne derece gerçek olduklarıdır. Niyetinizde ne kadar samimi iseniz, sizin ve çevrenizin üzerinde oluşturacağı etki de o kadar yüksek olacaktır. İhlâs niyetin ruhudur.
Yaptıklarınızın ve arzuladıklarınızın arkasında gizlediğiniz gerekçenin sonucunu göreceksiniz, yaptığınızın veya amacınızın sonucu değil.

Ruhsal Hedef
Elraj Howe'nin dikiş makinesinin keşfedemediği küçük iğnesini rüyasında yakalamasının; Einstein'ın hayal kurarken rölativiteye ulaşmasının; Arşimed'in hamamda dalgın halde banyo yaparken suyun kaldırma gücünü fark etmesinin nedeni budur.
Her bilgi, içinizde ve dışınızda uçuyor ve siz onları aramasını ruhunuza emretmediğiniz için, müşiş keşifler gelip geçiyorlar.
Bir ömrü, gerekçesini bilmediğiniz işlerle tüketmenin ne büyük israf olduğunun farkında olmalısınız.
Bu şaka değil derinlerinizde, sizin adınıza sürekli uyanık olan olağanüstü bir bilinciniz var. Ona görev verirseniz, sizin için çalışacaktır; emrederseniz size hizmet edecektir. Derin bilincinizi hizmetinize sokmanın yolu, gerekçelerle birlikte çalışmaktır.
Bir insanın hayatında asıl devrim yapan hedef; Zihinsel hedef değil, ruhsal hedeftir.

Çevresel Emir
Niyetleriniz, ruhunuzun çevresini kuşatan, ruhsallıkları yüksek insanlar ve ruhaniler tarafından algılanabilir mesajlardır. Sıradan insanlar onları bilinçli şekilde algılayamasalar da onlardan etkilenirler. İçinizden çok canlı ve ihlaslı çıkıyorsa, kilometrelerce uzaklıktaki yaratıklar tarafından bile algılanabilirler.
Sizin gerçeklerinize paralel niyetler taşıyan insanlar vardır. Güzellik, güzelliği; çirkinlik ise çirkinliği çeker. Gerekçe de gerekçeyi çekmekte; gerekçenize paralel düşünen insanla ürettiğiniz manevi cazibe ile size doğru çekilmektedir. Sizde sorunlarınıza çözüm olacak insanlara veya mekanlara doğru içten içe itilmektesiniz.
Her bilgi içinizde ve dışınızda uçuyor ve siz onları aramasını ruhunuza emretmediğiniz için, müşiş keşifler gelip geçiyor.

Yükselişi Belirler
Hayatta nereye kadar yükseleceğimizi, ne kadar yüksek gerekçelere dayandığımız belirler.
Gerekçesi olmayanların gerekçelerle kuşatılmış kainatta yeri yoktur. Bilirsiniz, sizinle dost olmak isteyen kişi sizde mutlaka ortak ve benzer bir taraf bulmuştur. Kainatın sizinle dost olmasını istiyorsanız en büyük ortak yöne sarılın; gerekçeye. Sonra ortak kalbe sarılın; sevgiye: sonra ortak davranışa sarılın, yardımlaşmaya.
Bir yıldıza, kendisine meydan okumaya kalkan ateş böceğini önemsememesini tavsiye ederim.
Kimse, yaşama gerekçesinin zirve notasından daha yukarıya çıkamaz.

Uzak Sonuçlarda
Bebek, ?annem beni sevsin? diyerek davranmaz; sevimlilik onun kimliğinde vardır. Sevilmesinin asıl nedeni sevilmeyi istemesi değil, sevgiyi dağıtan bir kişiliğe sahip olmasıdır. Aklı gelişince, sevilmek amacıyla şarlatanlık yapar; ama sevimsizleştiğinin farkında değildir.
İhtiyaçsız yaşadığınız geçmişinize baktığınızda, orada hiçbir derin istek görememe ihtimaliniz yüksektir.

Süreksiz Eylemler
Peygamber hızlı yürürdü, onun gibi yapacağım. Hızlı yürümek, zihinden kaslara gönderilen emrin periyodunu artırır ve zihni hızlandırır. Düşünme hızını geliştirmek için hızlı yürüyeceğim. Hızlı yürüyünce insan terler, terleme vücuttaki zehirli maddenin dışarıya atılmasını sağlar. Vücudumu temizlemek amacıyla hızlı yürüyeceğim. Hızlı yürüyünce kullanılan kaslar gelişir ve beden rahat kontrol edilir. Bedenimin sağlığını artıracağım. Hızlı yürüdüğümde zamandan tasarruf edeceğim. Hızlı yürümek zamanla insana tüm işlerini hızlı yapma alışkanlığı kazandırır. Hızlı yürüyünce dikkatimi sokaklardaki rahatsız edici görüntülerden kurtaracağım. Hızlı yürümek insana özgüven ve önemlilik duygusu kazandırır.

Biz olumlu eylemlerimizi olumsuz niyetlerle faydasız hale getirmekle kalmıyoruz; yaptığımız iyilikler bize acı, zarar ve ıstırap olarak geri dönüyor.

Genel Sorgulama
Geçmiş işler:yıllardan beri geçen süreçte niçin çalıştınız? Niçin ağladınız? Niçin evlenmiştiniz? Burada amacınız geçmişinizin, geleceğiniz üstündeki etkilerini yeniden yapılandırmaktır. Kötü gerekçeniz varsa, onları pişmanlıkla temizleyin. Onlara yeni ve olumlu gerekçeler yükleyerek lehinize çevirin. Olumlu gerekçeleriniz varsa, onları yeniden canlandırın ve geleceğinize etkilerini bu yolla artırın.
İnsanın ciddiye almadığı bir söz söylemesi zamanla bütün sözlerindeki ciddiyetini kaybetmesine zemin hazırlar.
Niçin oradasınız ve niçin yapıyorsunuz?
Samimiyet düzeyimiz başkalarını fazla ilgilendirmeyebilir; ama Yaratıcının sizi değerlendirirken dikkate aldığı tek tarafınız, kalbinizin içtenliğidir.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 3
 

kalite 04.01.2010 02:10:52 Tarihinde yorumlamış

Kuranı-;kerimdeki emir ve tavsiyelerin hikmetini anlamak için muhteşem bir yazıKafamda uçuşan bir çok düşüncem arasında oldukça bağk kurdumharika
Yöneticiye Bildir

nesrinpdr 13.11.2008 07:05:42 Tarihinde yorumlamış

tek kelimeyle harika tesekkurler UMARIM BU YAZI BIRCOK YUREGE ISIK TUTAR:)
Yöneticiye Bildir

sezerr 26.06.2008 08:35:36 Tarihinde yorumlamış

muhtesem bir yazı tbrklr.....
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...