Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Yönetim Biliminde Yeni Kavram: Ruhsal Zeka / Psikolojik Sorunlar

Yönetim Biliminde Yeni Kavram: Ruhsal Zeka

Dünyanın en meşhur kedisi, bir kutunun içine konularak kaderine terk edilen Schrödinger''in Kedisi. Aslında bu düşünsel bir deney. Kedi, radyoaktif bir atom ve bir Gayger sayacıyla kutuya konulur. Eğer atom bozunursa Gayger sayacı tıkırdayacak, tıkırdama çekici harekete geçirecek çekiç ve zehir de kediyi öldürecek. Kutunun içine bakarsak kediyi ölü veya diri buluruz. Kutunun içine bakılmazsa kedinin ölü olma olasılığı da diri olma olasılığı da yüzde 50''dir.
Kedi sadece kuantum fiziği ile uğraşanlara değil, yönetim bilimine de ilham verdi.

Massatchusetts Institue of Tecnology MIT''de fizik ve felsefe okuyan, lisansüstü eğitimini Harvard Üniversitesi''nde felsefe, din ve psikoloji üzerine alan ve bugün Oxford Üniversitesi Templeton College''ta Oxford Stratejik Liderlik Programı''nda ders veren Danah Zohar "Kuantum Benlik" ve "Kim korkar Schrödinger''in kedisinden?" kitaplarıyla dilin ve kuantum fiziğinin sınırlarını; insan bilincini, psikolojiyi ve toplumsal örgütlenmeyi yeni bir gözle kavrayacak şekilde genişletti. Zohar''ın son kitabı Ian Marshall ile birlikte yazdığı "Ruhsal zekâmızla bağlantı kurmak".

Management Centre Türkiye''nin (MCT) 23 - 24 Şubat''ta Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı''nda düzenleyeceği İnsan Kaynakları Konferansı''nın ana konuşmacılarından biri olan Zohar ruhsal zekânın (SQ) değerlerimiz, anlamlarımız ve amaçlarımızla ilgili olduğunu söylüyor.

Milliyet Kariyerim''in sorularını yanıtlayan Zohar, tam bir insan olmak için, işin EQ''yu (duygusal zekâ) ve SQ''yu kullanmaya teşvik etmesi gerektiğini söylüyor. "Manevi sermaye bir organizasyonun nelere inandığı, neyin çıkış olduğunu, değerlerin ne olduğunu ve ne için sorumluluk alınması gerektiğini yansıtır. Manevi sermaye işte SQ''yu kullandığımız zaman bir araya gelir" diyor. "Korku, öfke, açgözlülük ve benlik davasının şekillendirdiği iş hayatını harekete geçirecek pozitif motivasyonların da (araştırma, yardımlaşma, güvenirlik, otorite, sunum) olduğuna dikkat çeken Zohar, manevi zekânın kullanılmasının hareket ve ilerlemeyi sağlayacağını vurguluyor. Zohar kullandığı "manevi" sözünün dinle ilişkisi olmadığının da altını çiziyor.

Zaman ayarlı mesajlar
Zohar yönetim bilimine kazandırdığı bu yeni kavramla çok tartışılacak. Düzenledikleri tüm zirvelerde en güncel, hatta avangard konuşmacıları getirdiklerini belirten MCT Yönetim Kurulu Başkanı Alper Utku, "Biz belli mesajları paylaşmak istiyoruz" diyor. Utku, "Bunlar canlı kalabilen, zaman ayarlı mesajlar. Örneğin ben Zohar''ı 1996''da dinledim, 2000''de ne demek istediğini anladım. Bin 200''den fazla katılımcının olacağı konferansta paylaşılan mesajların insanları hem özel hayatlarında hem de iş hayatlarında bir yerden bir yere taşımasını istiyoruz" diyor.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...