Mum dibine ışık vermez.
Ara

Psikodrama Teknikleri / Psikolojik Sorunlar

Psikodrama Teknikleri

Psikodrama bir rüya, toplumsal bir durum, sembolik bir rol, farkında olunmayan bir tutum, yada gelecekteki tasavvur edilemez bir durum gibi herhangi bir alanda yoğunlaşabilir. Bir hayal yada halisünasyon da grup içinde oyuna dökülebilir.

1- İçini dökme : Açık yada kapalı duyguların anlatımı.
2- Eş ? Ego : Bir yardımcı oyuncunun baş oyuncunun anlatılan rolü oynaması.
3- Çoklu ? Ego : Değişen durumlar için protogonistin ( anlatıcının ) oynadığı rolü, başka egoların oynaması.
4- Ayna Tekniği : Bir yardımcı oyuncunun baş oyuncuyu ( anlatıcıyı ) konuşarak ve anlayarak taklit etmesi.

Bunların dışında protogonistin ( anlatıcının ) davranışını değiştirmek için hipnoz ve psikoaktif ilaçlar da kullanılmaktadır.

Anlatıcının düşlediği ya da anlattığı olayın ne zaman olduğu önemli değildir. Hasta geçmişte değil ? şimdi de' konuşuyor ve ayna oyuncusu da sanki olay şimdi oluyormuş gibi oynamak durumundadır.

Hasta hareket ve söz olarak yaptıklarını azaltmak ya da sınırlandırmak yerine en üst düzeye çıkarması için cesaretlendirilir. Bunu yapmak için düş, kuruntu, düşünce, fantezi ve öngörülerin oyunun bir parçası olarak kullanılmasına izin verilir. Tekrarda yarar vardır, düzeltmeler göz ardı edilmemeli ama sonraya bırakılmalıdır.

Psikodrama bir zorlama yöntemi olduğu kadar, bir anlatım yöntemidir de. Hastanın oyun sırasında anlamsız, doğallıktan uzak olmasına olanak tanınır. Bu doğallık, doğal olma kuralıyla çelişiyor gibi görünebilir ama aslında değildir. Çünkü bu durum, onun sıkıntılarını oyuna dökmedeki yetersizliğini, kızgınlığını, bastırmasını gösterir. Yönetici çeşitliliği psikodramatik yöntemlerle hastayı yavaş yavaş zincirlerden kurtaracaktır.

Hastanın psikodrama da olmayı anlattığı insanlar rollerini oynayabilmeyi öğrenmesi kritik bir öneme sahiptir. Gördükleri, hissettikleri, duydukları, kokladıkları, rüyaları, aşkları, nefretleri, korkuları, reddetmeleri, reddedilmeleri, önlemek istedikleri, olmak istedikleri her ne ise o olmak. Bir başka deyişle, hasta ?şimdi? kendisine acı çektiren ? katlandığı kişileri, durumları, yaşantı ve algılamaları harekete ve söze işini yüklemeler durumundadır. Çarpıklık ve dengesizlik belirtilerinin üstesinden gelebilmesi için; onları yeni bir düzeyde ve yeniden ortaya koymak zorundadır. Bunun tekniklerinden birisi rol değiştirmedir. Böylece hasta, olumsuz etkisi olan yaşantıların ötesinde, kendisini özgürleştirerek ve olumlu yönde daha bir spontan hale gelerek gelişecektir.

Psikodrama terapisi bir hastane odası yada herhangi bir uzman doktorun odasında da gerçekleştirilebilir.

SPONTANİTE ? PLAYBACK yada PSİKODRAMA NASIL SAHNELENİR?
Psikodrama tiyatrosunda insanlar kendi öykülerini anlatırlar onlar anlatırlarken usta oyuncular oynarlar ve diğer grup üyeleri de ( seyirciler ) izlerler.

Bu tiyatroya gelenlerin hepsi bilinçli hatta birçoğu hasta insanlardır.

Bu tiyatroda kendi hikayesini izleme yada başkalarının yorumlarının yorumları ile görme, kendi gerçeğine ayna tutma, kendisiyle ve geçmişiyle yüzleşme, geçmişine uzaktan bakma vardır. İyi bir oyunculuk ve iyi bir paylaşım ile hastada kökten bir değişim olabilir.

Sahnede anlatılan öyküler, günlük olaylar, geçmişteki özlemler, acılar, mutluluklar, utançlar, tanık olunan anlar veya gelecekteki özlemler olabilir.

Öyküler sahnede var olmaya başladıklarında sahnenin tüm büyüsü ortaya çıkar.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...