Anasayfa
Hakkımızda
Danışmanlıklarımız
Bireysel Danışmanlıklarımız
Kurumsal Danışmanlıklarımız
Eğitimlerimiz
Bireysel Eğitimlerimiz
Kurumsal Eğitimlerimiz
İletişim
Mail
:
Şifre
:
Giriş Yap
|
Şifremi Unuttum
|
Üye Ol
Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Seçiniz
Merak Ettiklerinizde
Psiko Keyf | Psiko Bilgite
Köşe Yazılarında
Haberlerde
Psiko Faydande
Psikolojik Sorunlarda
Ara
Kedilerde IQ / Psikolojik Sorunlar
Melissa Miller, akademik bir çalışmadan ziyade kedi dostlarının keyif alacağı, hem kedinizin hem de sizin kültürel zekanızı ölçmeye yönelik testlerle dolu bir kitap hazırlamış. Testlerin sonucunda kedinizin ?Muhtemelen Sizden Daha Zeki? çıkma olasılığı da bulunmakta.
Kedilerde Kültürel Zeka (I.Q.) ve Duygusal Zeka (E.Q.) konusunda bu tür eğlenceli çalışmaların yanı sıra oldukça ciddi çalışmalar olduğunu da belirtmeliyiz. Kültürel Zeka, daha çok yaşam karşısında matematiksel, görsel kurallara karşı göstermiş olduğumuz akıllılığı ifade ederken Duygusal Zeka daha çok sözel yanımızın derinliği hakkında bir tanımlama içeriyor. Son yıllarda Duygusal Zeka'nın Kültürel Zeka kadar önemli olduğu da sıkça vurgulanıyor.
Kedinin Güvenini Kazanmak
Klik Klak İle Eğitim
Annelik İçgüdüsü
Eve Dönmeyi Öğrenmek
Hayvanseverler ve Hukuk
Mobilyaları İşaretlemek
Kedi Eğitilir Mi?
Çılgın Kedi İle Yaşamak
Kedilerde IQ ve EQ
Kedi Kapısını Kullanmak
Tırnaklar Kesilmeli Mi?
Kedi Dostunun Eğitimi
Kediler ve Oyuncaklar
Kediler ve Tehlikeler
Kediler ve Tatlı Isırıklar
Tuvalet Terbiyesi
Kediler ve Taşınmak
Kediler Neden Tırmalar
Kedilerin her şeyden önce bazı açılardan insanlardan daha zeki olduğu kuşku götürmez. Hiçbir kedi kendisine zarar vereceğini bile bile bir eyleme kalkışmaz. Yani kanser yapacağını bile bile sigara içmez ya da kaldıramayacağından daha ağır bir eşyayı yüklenip belini incitmeye kalkışmaz. Duygusal Zeka açısından da benzer örnekler verilebilir. Siz hiç güzel bir yemek yedikten sonra kavga çıkaran ya da sevgilisine kur yaparken onu tırmalamaya kalkan kedi gördünüz mü? Biz görmedik.
Kedilerin de bir zekası olduğu bir gerçek. Aslında zeka bir anlamda canlının doğa karşısında yaşamını idare edebilmesi için kendisinin bizzat insiyatif kullanma yetisi olarak da tanımlanabilir. Hatta bu açıdan bakıldığında kedilerin (insanlarla yaşamaya başlamaları ile) zaman içinde daha zekileştikleri, insanlara yönelik çıkardıkları sesleri bile daha iyi bir iletişim için değiştirdikleri düşünülüyor. Yine oyuncakla oynayan, sevgi gören kedilerin akranlarına göre daha zeki oldukları da tahmin ediliyor. Ayrıca bazı kedi türlerinin ?Siyam kedileri gibi- olağan kedilerden daha zeki oldukları da gözlemler arasında yer alıyor.
Her ne kadar altıgen bir şekli altıgen bir deliğe sokan kedi göremeseniz de kedilerin Duygusal Zeka açısından ciddi bir üstünlükleri olduğunu düşünüyoruz. Ama Duygusal Zeka'yı ortaya çıkaran kuşkusuz kedi dostu ile kedi arasındaki olumlu iletişim. Yemek zamanını, oyun zamanını, gergin saatleri kediler çok rahat öğrenebiliyor. İsimlerini ?isim? olarak öğrenip öğrenmediklerini bilemesek de onlara yönelik seslenişlerimiz arasındaki anlam farklarını ayırt edebiliyorlar. (Mesela Susam ucuz seramik bibloları kırdığında kendine kızılmayacağını ama pahalı porselen bibloları kırdığında saklanması gerektiğini oldukça iyi biliyor. :-) )
Pekiyi kedilerin zekası geliştirilebilir mi? Muhtemelen evet. Eğer kedinizle düzenli olarak bazı egzersizler yaparsanız ve öğretmek istediğiniz hususları sevgi içinde defaten ve aynı şekilde tekrarlarsanız öğrenme sürecinde ilerleme kaydedebilirsiniz. Her egzersiz sonrasında ise onu ödüllendirmeyi unutmamalısınız. Ama bu noktada bir hususa dikkat çekmeliyiz. Egzersizlerde sertlik, sinirlilik gösterir ya da ceza vermeye kalkarsanız her şeyden önce ayıp etmiş olmakla kalmaz aynı zamanda onunla olan iletişiminizi geriletirsiniz. Kedinizden bir Einstein yaratmaya kalkmayın ya da kedinizi köpek olarak görmeye yeltenmeyin. Kedinin de köpeğin de algılama ve öğrenme biçimleri birbirlerinden oldukça farklıdır.
Melissa Miller'in Şe Cat I.Q. Test kitabındaki test sorularından biri şöyle idi : ?Kediniz okur yazar olsa idi sizce hangi gazeteyi okurdu?? Bu sorunun olası yanıtları Amerikan'ın ünlü ekonomi gazetesi Wall Street Journal ya da New York Times olarak kabul edilmiş. Tabloid gazeteler ise zeka düşüklüğüne delalet sayılmış. Haklı olabilirler mi?
Okunma Sayısı:
0
/ Yorum Sayısı:
0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Üye olmak için tıklayınız...
Buluşun Öncüleri
Psiko - Sağlık
İlişki Problemleri
Merak Ettikleriniz
Psiko Kefy
Sosyal Fobi
Kadın - Erkek
Başarı Hikayeleri
Seçkin Öyküler
Kişisel Gelişim
Depresyon
Sağlık Psikolojisi
Psikolojik Sorunlar
Okul Problemleri
Business Psikoloji
Kaliteli Sözler
Bilişsel Terapi
Tebessüm
Psiko - Siyaset
Panik Atak
Diger Fobiler
Psiko - Eğitim
Paradokslar
Gestalt Terapi
Neuro Psikoloji
İlginç Bilgiler
Psiko - Spor
Psiko - Aile
Hiper Aktivite
Hazır Cevaplar
Psiko - Analiz
Davranışsal Terapi
Psiko - Kitaplık
Obsesif - Kompulsif
Psiko - Çocuk
Kilo Sorunlari
Psiko - Kitap
Psikoloji Nedir?
Çocuk Psikolojisi
Dikkat Eksikligi
Psikoloji Tarihi
Kognetif Terapi
Psiko - Dinamik
Psikoterapi Nedir?
Bagimlilik Problemleri
Konusma Bozuklugu
Psikiyatri İlaçları
Sinema Terapisi
Duygusal Zeka
Psiko Biyografi
Ergen Psikolojisi
Kompleksler
Psikoloji Ekolleri
Psikolojinin Alt Dalları
Psikoloji Etiği
IQ
Araştırma Yöntemleri
Savunma Mekanizması
Psiko - Drama
Ruhsal Zeka
Andropoz Psikolojisi
Asabiyet
Beden Dili
Bilinçaltı
Değişim
Diksiyon
Empati
İkna
İletişim
İnsan Tanıma
Karar Vermek
Korku
Menopoz Psikolojisi
Mutluluk
Özgüven
Sabır
Stres
Şiddet
© donusumkonagi.net Psikoloji Portalı
Tüm Hakları Saklıdır - Dönüşüm Konağı Psikoloji Enstitüsü - Kullanım Sözleşmesi