Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

Çocuklar Üstün Zekalı Olduklarını Nasıl Gösterirler? / Psikolojik Sorunlar

Çocuklar Üstün Zekalı Olduklarını Nasıl Gösterirler?

Pek çok okul bir çocuğu üstün zekalı olarak etiketlemeden önce zeka testleri, öğretmen önerileri, başarı testleri, tanı testleri, görüşmeler, akademik ve yaratıcı çalışmanın değerlendirilmesi gibi çoklu ölçütler kullanır. Böyle bir dizi değerlendirme sonucunda genellikle bir çocuğun matematik ya da müzik gibi belli bir alandaki yeteneği de ortaya çıkar.
Değerlendirmenin doğruluğuyla ilgili tartışmalara rağmen ABD'de 1980'lerde üstün çocuklar için özel eğitim programları hazırlama hareketi oldukça güçlenmiştir (Horowitz ve O'Brien, 1985; 1986; Stenberg ve Davidson, 1986). Bu programlarla ilgili çok az araştırma (Reis, 1989) yapılmış olmakla birlikte programların temel sayıtlıları pek çok eleştiriye maruz kalmaktadır. Örneğin, üstün insanların grup olarak tüm zeka ve yaratıcılık alanlarında diğer insanlardan dikkate değer ölçüde üstün oldukları sayıtlısı eleştirilmektedir. Eleştirinin temel noktası, bir alanda üstün olan insanların diğer alanlarda da zorunlu olarak üstün olmalarını gerektirmediğidir. Gardner (1983), üstün çocukların ahlaki ve sosyal akıl yürütme testlerinde diğer parlak çocuklardan daha iyi performans göstermediklerini bulmuştur.
Bazı eleştiriler de üstün zekayı saptamak için kullanılan testlere yöneltilmektedir. Elverişsiz ortamlardan gelen ya da azınlık gruplarıyla ilgili değerlendirmeler için farklı ölçme yöntemleri geliştirilmesi önerilmiştir.

Üstün çocuklar için hazırlanan programlarla ilgili olarak sakıncalı bulunan diğer bir nokta da, üstün olarak etiketlenen çocukların kendilerini nasıl hissedecekleriyle ilgilidir. Bazı çocuklar ?beyin? olarak düşünülmek istemezken, diğerleri kendilerinden beklenen başarı baskısından sıkılabiliriler. Son tartışma ise yaratıcılık ve onun üstün zeka ile olan ilişkisi üzerinedir. Guilford (1967), diğerleriyle birlikte yaratıcı problem çözme yeteneğinin, başarı ve yetenek testleriyle yeterli düzeyde ölçülemeyeceğine işaret etmiştir. Getzels ve Jackson (1962) ise zeka testlerinde orta derecede yüksek bir ölçüm elde eden çocukların, yaratıcılıkla ilgili ölçümlerinin de olağanüstü yüksek olduğunu ve göze çarpan bir başarı elde ettiklerini bulmuşlardır.

kaynak: "Understanding Psychology"

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...