Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Facebook Bağımlılığına Dikkat! / Psikolojik Sorunlar

Facebook Bağımlılığına Dikkat!

“Facebook’a bağımlı mı olduk?” sorusuna cevap arayan bir Amerikalı psikolog, yaptığı çalışmalar neticesinde asağıda sıralanan semptomların Facebook bağımlılığına yol açtığını ve bu semptomların 2-3 tanesinin görüldüğü kişilerin Facebook bağımlısı olduğunu iddia ediyor.

Facebook gelip geçici bir heves midir veya Julian Asange’ın suçladığı gibi CIA’ye çalışan bir sosyal ağ mıdır? Bugüne kadar Facebook hakkında dile getirilen düşüncelerin doğru olup olmadığı zamanla ortaya çıkacaktır. Fakat şu an itibariyle doğru olan tek bir şey vardır ki o da 700 milyona yaklaşan üye sayısı ile Facebook’un dünyanın çekim merkezi olduğudur.

Üye olma sebebimiz ne olursa olsun dünyaya yön veren, insanların ilişki ve davranışlarında dönüşümler yaratan ve yeni bir insan profili ortaya çıkaran bir platformdur Facebook. Facebook bağımlılığı ile ilgili çalışma yapan psikoloğa göre hayattan koparcasına uzun süreler Facebook’ta vakit geçirmek bağımlılığa giden yolun başı. En az 350 milyon Facebook üyesinin bu hastalık ile karşı karşıya olduğunu iddia eden doktora göre “Facebook Bağımlılığı” diğer bağımlılıklar gibi tedavi edilmesi gereken bir hastalık.

Tolerans, yani Facebook’ta harcanan vakit, bağımlılığın en büyük göstergesi. Dış dünya ile iletişimi koparacak kadar çok Facebook’ta vakit geçirmek dikkat edilmesi gereken konulardan biri. Facebook bağımlılığını tespit etmek için yapılması gereken şey bilgisayarda kaç adet Facebook penceresinin açık olduğuna bakmaktır. Üçten fazla Facebook penceresi problem yaratabilir.

Facebook’a bağlanması ailesi tarafından belirli bir süreliğine yasaklanan bir gencin veya internet bağlantısı olmamasından dolayı Facebook hesabını kontrol edemeyen birinin, Facebook’ta olmadığı sürede olup biteni aşırı derecede merak etmesi bağımlılık göstergelerinden biridir. Bulduğu ilk fırsatta Facebook’a bağlanan ve duvarında paylaşılanları öğrenmek için yanıp tutuşan kişilerde Facebook bağımlılığından bahsedilir.

Facebook’ta harcadığı vakitten fırsat bulamayıp evinden dışarı çıkıp arkadaşları ile vakit geçiremeyen kişilerde bağımlılık başlamıştır. Bilgisayar başındayken etrafta olup bitene cevap vermeyen ve tepkisiz kalmak bağımlılık göstergesidir. Facebook’ta olmayı dışarıya çıkmaya tercih ediyorsanız siz de Facebook bağımlısı olma yolundasınız.

Bir arkadaşınız ile mesajlaşmak için Facebook’ta buluşma saati veriyor ve o saatte bilgisayar başında o kişiyle buluşuyorsanız Facebook bağımlılığına hoş geldiniz diyebiliriz.

Facebook’taki arkadaş sayısı ile ilgili de bir çok makale ve haber yazılıp çizilmiştir. Sosyal ağlarda sayının pek bir şey ifade etmediğini savunan biz kaliteli ve dolu iletişimin sosyal medyanın harcı olduğunu defalarca söyledik. Amerikalı psikologa göre Facebook’taki arkadaşlarınızın %80’ini tanımıyorsanız o zaman siz bir Facebook bağımlısısınız.

Facebook’u gerçek hayata taşımak da bağımlılığın bir göstergesi olarak yorumlanıyor. Yeni tanıştığınız birine Facebook hesabının olup olmadığını sormanız, “daha sonra Facebook’ta konuşuruz” veya “seni Facebook’ta ekliyeceğim” gibi sözler söylemeniz sizin bağımlı olduğunuzu gösteriyor.

Her şeyin fazlası zarardır diyerek, gerçek hayattan koparak sosyal ağlarda yer edinmek isteyenlerin kendileri başta olmak üzere içerisinde bulundukları kurumlara da zarar vereceğini düşünmekteyiz. Gerçek hayatta sosyal ve aktif olanların keyifli paylaşımlarda bulunduğunu, gerçek hayatta içine kapanık olan bir kişinin bilgisayar başında dışa dönük bir kişiye dönüşmenin mümkün olmadığına inanmaktayız.

Şimdi, siz de bakın bakalım Facebook bağımlılığı sizde baş göstermeye başlamış mı?

sosyalmedya.co

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...