Anasayfa
Hakkımızda
Danışmanlıklarımız
Bireysel Danışmanlıklarımız
Kurumsal Danışmanlıklarımız
Eğitimlerimiz
Bireysel Eğitimlerimiz
Kurumsal Eğitimlerimiz
İletişim
Mail
:
Şifre
:
Giriş Yap
|
Şifremi Unuttum
|
Üye Ol
Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Seçiniz
Merak Ettiklerinizde
Psiko Keyf | Psiko Bilgite
Köşe Yazılarında
Haberlerde
Psiko Faydande
Psikolojik Sorunlarda
Ara
Bilgisayarlara Duygusal Zeka / Psikolojik Sorunlar
Teknolojik cihazların insanlarla duygusal ifadelerle ilişki kurmasını sağlayacak sanal karakterler yaratıldı. Böylelikle filmlerde görmeye alıştığımız duygusal robotlar gerçek yaşamda da karşımıza çıkacak.
IST projesindeki ERMIS isimli araştırmacılar grubu, insan konuşmasındaki ifadeleri araştırarak, kullanıcının konuşmalarını analiz eden ve karşılık verebilen bir prototip yarattılar. Araştırmacılar arasında mühendislikten bilgisayar bilimlerine, psikolojiden insan iletişimine kadar değişen pek çok alanda uzman bilim adamı bulunuyor.
Atina Ulusal teknik Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Stefanos Kollias proje hakkında, ?Dildeki duygusal ifadelerle ilgili olarak gerçekleştirdiğimiz araştırmalar sonucunda, sistem için geliştirdiğimiz üç büyük girdi üzerinde çalıştık; İngilizce ve Yunanca'daki sözel analiz, tonlama ve vurgu gibi para-dilbilimsel özellikler ve yüz ifadelerinin tanımı' şeklinde konuşuyor.
Hisseden robotlar
Araştırmanın analiz aşamasında bilim adamları ortak konuşmadan yaklaşık 400 adet özelliği ayırarak bunlar arasından duygu ifadesi bakımından önemli olan 20-25 tanesini seçtiler. Bu ifadeler daha sonra, tüm farklı konuşmaları, para-dilbilimsel ve yüz iletişimi özelliklerini bir araya getiren sinirsel bir ağ mimarisine girildi. Yüz ifadeleri için, konuyla en alakalı olan 19 tanesi seçildi ve yine önem sırasına göre ağa girildi.
Bu analizden çıkan sonuç da, konuşma ve yüz ifadelerindeki duygusal içeriğe tepki verebilen ve taklit edebilen çeşitli ekran karakterlerine sahip prototip sistemle bütünleştirildi. Bu bilgisayar karakterleri yaratıcılarıyla etkileşim kurarak karşısındaki insanı sinirlendirebiliyor, mutlu edebiliyor, hüzünlendirebiliyor ve hatta sıkabiliyor. Projenin yöneticilerine göre bazen bu konuda çok da başarılı oluyorlar.
Şirketler İZLİYOR
Araştırmacıların sadece uç duygular üzerinde yoğunlaşmadığının altını çizen Stefanos Kollias, bu projede çok çeşitlikteki günlük duyguları dışa vuran dil ve yüz ifadeleriyle gerçek hayat hallerini geliştirmeye çalıştıklarını ifade ediyor. Örnek olarak da pozitif ve istekli olmak ya da negatif ve motive olamamış olmayı veriyor.
ERMIS takımı, çalışmalarının sonucu olarak ortaya çıkan insan iletişiminde gerçekçi duygu ifadeleri yeteneğine sahip bilgisayar karakteri için ?duyarlı yapay dinleyici' tanımlamasını yapıyor. Araştırmada bulunan proje orakları ise, kendi ürünleri üzerinde kullanmak üzere şimdilerde sonuçları analiz ediyorlar. Örneğin British Telecom elde edilen aşamanın kendi çağrı merkezi teknolojilerinde nasıl kullanılabileceği konusunda çok meraklı. Projenin bir diğer ortağı olan Nokia da, araştırmayla elde edilen yeteneklerin çokluortam cep telefonlarıyla bütünleştirebilme olasılığı konusunda araştırmalar yapıyor. Proje ortağı Eyetronics, sanal karakterlerdeki yüz hareketlerinin modellenmesini geliştirmek üzere proje sonuçlarını sanal 3B modelleriyle bütünleştirme peşinde.
Bu çalışmalar, birleştirilmiş AV (audio visual) ve ses analizlerinin her biri yapılabilir ve işlevsel uygulamalarla bütünleşebilme potansiyeline sahip olduğunu da kanıtlamış oldu. Ekip yöneticilerine göre proje sonuçları, dört yıllık HUMAIN projesi için de altyapı oluşturuyor. Öte yandan, dünya çapındaki konferanslarda tanıtılan proje sonuçları için oluşan ilginin tam boyutu üzerinde yorum yapmanın henüz erken olduğunun altı çiziliyor.
Umut Dereli
Okunma Sayısı:
0
/ Yorum Sayısı:
0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Üye olmak için tıklayınız...
Buluşun Öncüleri
Psiko - Sağlık
İlişki Problemleri
Merak Ettikleriniz
Psiko Kefy
Sosyal Fobi
Kadın - Erkek
Başarı Hikayeleri
Seçkin Öyküler
Kişisel Gelişim
Depresyon
Sağlık Psikolojisi
Psikolojik Sorunlar
Okul Problemleri
Business Psikoloji
Kaliteli Sözler
Bilişsel Terapi
Tebessüm
Psiko - Siyaset
Panik Atak
Diger Fobiler
Psiko - Eğitim
Paradokslar
Gestalt Terapi
Neuro Psikoloji
İlginç Bilgiler
Psiko - Spor
Psiko - Aile
Hiper Aktivite
Hazır Cevaplar
Psiko - Analiz
Davranışsal Terapi
Psiko - Kitaplık
Obsesif - Kompulsif
Psiko - Çocuk
Kilo Sorunlari
Psiko - Kitap
Psikoloji Nedir?
Çocuk Psikolojisi
Dikkat Eksikligi
Psikoloji Tarihi
Kognetif Terapi
Psiko - Dinamik
Psikoterapi Nedir?
Bagimlilik Problemleri
Konusma Bozuklugu
Psikiyatri İlaçları
Sinema Terapisi
Duygusal Zeka
Psiko Biyografi
Ergen Psikolojisi
Kompleksler
Psikoloji Ekolleri
Psikolojinin Alt Dalları
Psikoloji Etiği
IQ
Araştırma Yöntemleri
Savunma Mekanizması
Psiko - Drama
Ruhsal Zeka
Andropoz Psikolojisi
Asabiyet
Beden Dili
Bilinçaltı
Değişim
Diksiyon
Empati
İkna
İletişim
İnsan Tanıma
Karar Vermek
Korku
Menopoz Psikolojisi
Mutluluk
Özgüven
Sabır
Stres
Şiddet
© donusumkonagi.net Psikoloji Portalı
Tüm Hakları Saklıdır - Dönüşüm Konağı Psikoloji Enstitüsü - Kullanım Sözleşmesi