Mum dibine ışık vermez.
Ara

Çocuklarda Zeka-2 / Psikolojik Sorunlar

Çocuklarda Zeka-2

Bencil ve duyarsız insanların gittikçe çoğaldığı günümüzde "duygusal zeka" masaya yatırılıyor. Uzmanlar "duygusal zeka" eğitiminin başarı oranını da yükselttiğini vurguluyorlar. ?Duygusal zeka? alanı ile ilgili araştırmalar dünyada artıyor. Bu çerçevede dünyada yapılan eğitim programlarını takip eden uzmanlar bu tip araştırmaların sonuçlarını da inceliyorlar. Duygusal zekanı gelişiminin (veya yokluğunun) etkisi en çok ilişkilerde ve iş hayatındaki başarılarda ortaya çıkıyor. Duygusal zekası gelişmemiş çocuklar yaşamlarının diğer evrelerinde sorun yaşayabiliyorlar. Örneğin mutsuz ve öfkeli olabiliyorlar. Hem kendisinin hem de başkalarının duygularını anlayarak, bunu etkili bir şekilde kullanabilmeyi öğrenen insanlar ilişkilerde başarılı oluyor. Duygusal zekanın ilk öğrenim mekanı aile. Duygusal zekası gelişmiş çocuklar için aile ilişkileri ve özellikle 0-4 yaş arasında yaşadıkları çok önemli. Araştırmacı Eray Beceren, "Çocukların kimlikleri doğdukları ilk yıllardan başlayarak, beynin gelişmesinin sürdüğü ergenlik yıllarına kadar şekilleniyor. Bu şekillenmede hayatlarındaki insanların oldukça etkisi var" diyor.

Duyguları yönetmek
Değişen durumlara uyum sağlama ya da engellerin üstesinden gelme esnekliğini kazandıran duygusal zeka eğitimi ilköğretimden üniversiteye kadar bütün aşamalarda da kullanılıyor. Duygusal zeka konusunda uzman olan araştırmacılardan biri de Eray Beceren. Okulda başarının elde edilmesinde duygusal zekânın yüzde 80 oranında etkili olduğunu vurgulayan Eray Beceren seminerlerinde öz bilinç, özyönetim ve özdenetim olgularının altını sık sık çiziyor. "Kişinin duygularını bilinçli olarak lehte bir durum yaratacak şekilde yönetebilmesinin mümkün olduğunu" anlatan Beceren, duyguların bu çerçevede yönetme becerisini kazanan bireyin performansının olumlu yönde etkilediğini söylüyor..

Evlilikte de etkili
Duygusal zeka sadece eğitimde değil yaşamın her evresinde etkili. Örneğin evliliklerde çok önem kazanıyor. Eğitim ve kariyeri en yüksek düzeydeki insanlar bile eğer "duygusal zeka"dan yoksunsa, ilişkilerinde ya da evlilikte hayli problem yaşıyorlar. Peki, nasıl bir anlamı var bu söz ettiğimiz duygusal zekanın. Örneğin bir insan eşiyle tartışırken sürekli "Ben haklıyım, ben doğruyu bilirim"şeklinde kendini ifade ediyorsa bu insan kesinlikle duygusal zekaya sahip değildir. "Bu birliktelikte iyiyi nasıl yakalayabiliriz. Bizim için doğru olan şey nedir?" sorularını soruyorsa bir erkek ya da kadın onların duygusal zekalarının gelişmiş olduğunu söyleyebiliriz. . Duygusal zeka eğitiminde en çok sözü geçen kavram "empati". Bunu önemseyenler mutlu bir evliliğin kapılarını aralayabiliyorlar. İş yaşamında başarılı olabiliyorlar.

Aile çok önemli
Uzmanlara göre duygusal zekasının gelişebilmesi için bir çocuğun doğduğu günden itibaren sevgi ve ilgi konusunda eksik kalmaması gerekiyor. Sıcak, güvene dayalı ilişkilerin yaşandığı bir ailede büyüyen insanların duygusal zekaları yüksek oluyor. Böyle bir çocuk, gençliğinde başkalarının duygularının ne anlama geldiği konusunda zorluk çekmiyor. Ve insanlara karşı da kendi duygularını nasıl ifade edebileceğini öğreniyor. Duygusal açıdan sağlıklı yetişen çocuklar yaşamları boyunca daha az davranış problemleri yaşıyorlar. Başkalarının duygularını sezme konusunda zorlanmıyorlar. Başkalarının bakış açılarını anlayabiliyorlar ve endişeleriyle etkin olarak ilgilenebiliyorlar. Bu du olumlu ilişkiler inşa etmelelerinde çok etkili oluyor.

Şu ?empati? denilen şey
Bencil ve duyarsız insanların gittikçe çoğaldığı günümüzde de "duygusal zeka" dersleri artık ilgi çekiyor. "Empati", "özyönetim (duyguları yönetmek)" ve "özdeğer" gibi kavramlarının sıkça söz edildiği bu tip seminerlerde duygusal zekanın önemi vurgulanıyor. Bir çok sohbetlerde kulağumuza çalınan ?empatiden yoksun?, ? benimle empati kuramadı? gibi kavramlar aslında duygusal zeka derslerinde işlenen konular. Duygusal zeka ölçekli eğitimin günümüzde giderek daha önemli hale geldiğini belirten uzmanlar, sosyal ve duygusal becerilerinin gelişimiyle birlikte insanların kazanacağı "yüksek farkındalık" bilincinin önemine değiniyorlar. "Duygusal zekası yüksek çocuklar yetiştirme" amaçlı aileler de bu tip eğitimleri önemsiyorlar. Duygusal Zekâ alanı ile ilgili araştırmalar dünyada artıyor. ?Duygusal zekâ ile ilgili dünyada yapılan eğitim programlarını takip eden uzmanlar, bu tip araştırmaların sonuçlarını da inceliyorlar.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...