Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Bireysel Psikoloji Ve Psikodinamizm / Psikolojik Sorunlar

Bireysel Psikoloji Ve Psikodinamizm

FREUD ve JUNG la beraber psikodinamik yaklaşımın geliştirilmesinde öncüdür.

Psikodinamik yaklaşım çocuğun doğuştan getirdiği içgüdülere göre hareket ettiğini ve bu süreçte yaşadığı anksiyeteyi savunma mekanizmalarıyla karşıladığını varsayar.
Bireysel psikolojiye göre, insan kişiliğinde bütünlük ve devamlılık esastır ve birey sorunlarını çözebilmek için başarıya ulaşma çabası içindedir.
Her birey aşağılık duygusuyla doğar ve yaşamı boyunca bu duyguyu gidermek için çabalar.

Adler, psikolojik analizde 3 unsur üzerinde durur: bireyin eski anıları, ailenin kaçıncı çocuğu olduğu ve rüyalarını nasıl yorumladığı

İnsan toplumsal bir varlıktır ve diğerleriyle ilişki kurarak yaşar. Freud ve Jung'un üzerinde pek durmadığı toplumsal belirleyicilere önem verir.
Freud un iç güdülere hizmet eden ancak gerçekte bir arabulucu olan ego kavramına karşılık benlik kavramını ortaya atmıştır. Benlik, karar verme yeteneğine sahip ve bireyi amaçlı yaşamaya iten sistemdir.


İnsan,
Bilinçlidir,
Toplumsaldır.
Geçmiş önemlidir ancak önemli olan geleceğe yönelik güdü ve amaçlardır. Bilinçli amaçlar hedef yönelimli davranışlara neden olur.
Birey üstünlük çabası içindedir.insan davranışını anlamak için aşağılık duygusunu ve bunu telafi çabalarını irdelemek gerekir.

En küçük Çocuk
Kendisinden sonra gelen kardeş olmadığı için yarışmak ve ilgi paylaşmak zorunda kalmaz. Çoğu kez şımartılır ve ilgi merkezi olur. ?sevimli küçük çocuk? imajı hiç büyümeyen yetişkine dönüşebilir.Ben-merkezci tutumlar geliştirebilir.kendisinden güçlü kardeşler ise yetersizlik duygusu yaşamasına neden olabilir.

Tek çocuk
Toplumsal davranışların gelişmesi için gerekli olan alışveriş ortamından yoksundur.Aşırı korunma ve şımartılma yetişkin yaşamda da bu beklentilerle ilişki kurmasına ve aradığı ilgiyi bulamayınca da hayal kırıklığı yaşamasına neden olur.



Erkeksi protesto,
Adlerin geliştirdiği önemli kavramlardan biri.
Kadında doğuştan gelen eksiklik duyguları yönünden (yani toplumun erkeksi değerlere öncelik ve önem vermesi yüzünden) erkeksi sayılan değerleri (evlenmek, ev işleri yapmak, erkeğe hükmetme isteği vs) reddetmesi, kendine güvenmemesi ve aşırı durumlarda kendi cinsiyetini reddederek erkeksi tavırlar göstermesi eğilimidir.

Toplumsal İlgi
Başkalarının kalbiyle hissetmek, başkalrının kulaklarıyla duymak, başkalarının gözleriyle görmek..(empatik olmak)
Toplumsal ilgi gelişirken aşağılık duyguları ve yabancılaşma azalır.
Toplumsal ilgi, paylaşımcılık karşılıklı saygı, gelecek için bir şeyler yapmak,bağlılık duygularıyla harekete geçer.


Doğum Düzeni
Adler, ailedeki diğer çocukların varlığına ve bunun çocuğun gelişimi üzerindeki etkisine değinen ilk kuramcıdır. Ona göre, çocuğun diğer kardeşler arasındaki durumu yani dünyaya geliş sırası kendine özgü bazı sorunları da beraberinde getirir. Bunlar kesin değil olabilirlik özelliği olan değerlendirmelerdir

Enbüyük çocuk
Tacını yitirmiş kraldır (munroe, 1955) ilgi merkezi iken kardeşin gelmesiyle arka plana itilmiştir. Kardeşlerin doğal lideridir ancak ana-babanın en çok eleştirisini de alan odur.kendinden ve kardeşlerinden sorumlu olması beklenir.sorumlulukları taşıyamayacağından ağırdır. Yetişkin yaşamında en büyük çocuk otoriteden ve sahip olduklarını başkalarına kaptırmaktan korkabilir.

İkinci çocuk
Daha güçlü ve yetenekli büyük kardeş ile kendisinden sonra gelen küçük kardeş arasında kalmıştır ve ikisiyle de mücadele etmek zorundadır. Ana baba kendisine daha ılımlı davranır. Diğerleri kadar yetenekli olmadığı inancı ikinci çocuğu yetişkin yaşamında, tepkici, asi,başarma çabasına rağmen yenilgiyi kabul eden, ezik karamsar bir kişilik geliştirmesine neden olabilir.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...