Hipnoanaliz / Psikolojik Sorunlar
Bu hipnoterapideki en son gelişmelerden biridir. Bu işlemde hipnoz psikoterapinin analitik bir metodu ile birleşmiştir. Hipnoanaliz hastanın zihin yapısını değiştirmeyi, görüş açısını değiştirmeyi ve hareketlerini geliştirmeyi amaçlar. Sadece acısını azaltmakla kalmayıp aynı zamanda onun nedenini öğrenmesini ve bunun sonucunda da gelişmesini sağlar.
Herbirimiz hareketlerimizi etkileyen arzu ve uyarı labirenti içerisindeyizdir. Zihnin vücut hareketlerinin kontrolü üzerine gösterdiği kontrolün sınırı oldukça geniştir. Fonksiyonel ve organik bozukluklar arasındaki sınır hattı giderek daha az heybetli ve daha az farklıdır. Bunlar gözle görülür tarzda üstüste binmektedir.
Baskılanmış korku, nefret, aşk, anksiete, kızgınlık, acı dolu tecrübeler vb. şüphesiz unutulur. Ancak kendilerini fonksiyonel bozukluklar halinde ortaya çıkaran; karmaşıklık yaratmaya her zaman müsait olarak daima bilinaçaltında kalırlar. Hipnoterapi çalışmalarında geçmişin, şimdiki zamanı etkilemesinden dolayı var olduğunu gördüm. Hareket şimdiki zamana aittir.
Depolanmış sinir enerjisi ve karışıklıklar; nevrotik reaksiyon ve alışkanlık üreten başarılı bir çıkış yolu bulamazlar. Deri bu gibi durumlarda etkilenebilir ve kaşınma böyle gerilimlerden kurtulmayı izah edebilir. Bilinçaltına direk ulaşma metodu olan hipnoz, böyle travmatik sebepleri ortaya çıkarmada kullanılabilir . Doğruluk serumları denen ve narkosentezde kullanılarak hastanın zihnini uyuşturanların aksine, hipnoanaliz de hastanın inceleme gücü yok olmaz. Hipnoanalizde hasta diğer psikoterapotik yaklaşımlardan daha fazla oranda kendi gerçek yapısını gösterir.
Hipnoz ayrıca hastanın kendi duygu ve çarpıklıklarına karşı reaksiyonlarını da açığa çıkarmada katalizör gibi davranır. Hipnoz olmaksızın; psikoanaliz aylarca ve yıllarca aynı karara ulaşmak için gerekmektedir. Altta yatan çapraşıklıklar, nörotik davranışların suprese edilmiş nedeni olan baskılanmış anksieteler, davranışlar ve uyarımlar bir veya iki seansta su yüzüne çıkar. Birçok vakada hipnozun en son çare olarak denenmesi hasta açısından üzücü bir durumdur.
Kişi bilincini, altta yatan emosyonel gerilim ve mücadelelerden ayırmakla problemi gidermesi açısından önemlidir. Eğer kişinin bilinci suprese edilmiş emosyonel travmatik hadise ve düşüncelerden haberdar ise; bu növrozu yok edebilir. Hipnoz, hastanın bilinç yapısında pekçok direnç ve münakaşaya sebep olan arzu ve istekleri ortaya çıkarır. Mantıklı olanlar sayılmazsa bilinç seviyesinde baskılanmış emosyonel davranışları tartışmayla etkilemek hemen hemen imkansızdır. Hipnoz altındaki kişiye psişik gerilimleri açığa çıkarılarak ve kendi kendini boşaltarak değişik olaylara daha iyi bir bakış açısı sağlanabilir. Böylece kazanılmış olan görüşler terapistin profesyonel düşüncelerinden etkilenmiş olmaktadır.
Psikoanaliz ve hipnoanalizin ortak hedefi hastanın davranış ve gayelerini değiştirerek istenmeyen reaksiyonlarını değiştirmektir. Bazen bunu başarabilmek için orijinal presipite edici travmatik hadise ortaya çıkarılmalıdır. Psikoanalizde bu işi bilinçli yapabilmek için uygun zamanı seçmek de şarttır. Hipnoz, hastanın bilincindeki tecrübelerin detaylarının emosyonel olarak dışa çıkmasına gerek kalmaksızın, hastanın durumunu presipite eden emosyonel olarak depolanmış ve önemli deneyimlerin oldukça etkili olarak açığa çıkmasını sağlar. Baskılanmış travmatik düşünce ve deneyimlerin hatırlanmasının da her zaman kürle veya semptomları iyileştirilmesiyle sonuçlanmayacağı da önemle ifade edilmelidir. Ayrıca primer olarak önemli olmayan, hatırlatılan şey de hastanın yararına olarak kullanılabilir.
Arzu edilirse kişi eğer deneyimlerine objektif, şahsi gözle bakmadan ve duygusal olmadan yaklaşırsa, her transında hastadan uygun, kullanılabilir bilgiler alabilir. Hipnoz yoluyla başka bir kişinin durumunda farzedebilir ve kendi kendini bu farzedilen şahsın gözle rinden gözleyebilir. Daha sonra hasta asıl stimulanlara karşı daha ilgisiz hale getirilir ve başka daha az yaralayıcı reaksiyona eğitilir.
Bu geri çağırım sıklıkla korkunç bir emosyonel boşalım oluşturacak kadar canlıdır. Bir hipnotik transda hastaya semptomlarının sebebi olan durumlarla ilgili engellemeler olmaksızın rahatlıkla konuşması öğretilebilir. Böylece hasta sık sık emosyonel gerginliğini salıverir. Hipnoanaliz bilinçaltı materyallere serbest çağrışımlar veya diğer pisokanalitik tekniklerden daha direk yaklaşır. Seyrek olarak acıya dayanıklı kişiler hipnotik geri çağırım sırasında olayın şiddetinden dolayı çekinmeden ağlar.
Bazı durumlarda hastanın semptomlarının baskılanmış psikolojik temelinin hatırlanmasına imkan vermek gerçekten basit bir işlemdir, diğer bazı zamanlarda seyrek olarak terapistin sabır ve hüneri gereklidir. Bazı hastalarda bilinçaltında rüyalarının yorumlanmasından faydalanılır. Böylece serbest psikoanalistçilerin rüya analizi için harcadıkları zaman kazanılmış olur.
Hipnoz sırasında bilinçaltı kişinin bildiği, bilmediği, hatırlamak istemediği özel bilgileri verir. Bu sonraki olay takip edilen çeşitli tekniklerde "Sizin bilinçaltınızdaki fikre ulaşıldı" denilerek meydana getirilir. "Eğer bilinçaltınız sorunun cevabını biliyorsa ben sorduğumda sağ işaret parmağınızı kaldırın, bilmiyorsa sol işaret parmağınız kaldırın, eğer açıklamak istemezse sağ elinizi yumruk yapın".gibi uygulamalar yapılarak hastaların tahammül ve kabulleri çerçevesinde tedavinin boyutları belirlenir. Karşılaşılan olaylarla ilgili özgürce tartışma gizli kalmış gerginliğin giderilmesini sağlar. Bu özellikle kötü/abreact reaksiyonlu ve emosyonel olarak teskin edilmiş kişilerde doğrudur. Bu geri çağırım olayları orijinal olay kadar şiddetli emosyonla doludur. Daha çok işaretlenmiş emosyonel rahatlama, daha başarılı katarzise yol açar. Sebebini düşünmeden psikosomatik deri ve allerjik hastalıkları gerginlikle birlikte gider ve boşalım teknikleri sıklıkla iyileşme semptomlarının tamamen ortadan kalkmasıyla sonuçlanır.
Hipnoanaliz esnasında yaş geri götürülebilir. Bazı hastalarda geri gitmek ve geçmiş olayları yaşamak diğerlerinden daha iyidir. Bazen kullandığı kelimeleri ve sesini değiştirerek çocukluk çağındaki günlük olayları yaşar. Bu tip bir çalışmaya ekmnezi ismi verilmektedir.
Okunma Sayısı: 0 / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?