Anasayfa
Hakkımızda
Danışmanlıklarımız
Bireysel Danışmanlıklarımız
Kurumsal Danışmanlıklarımız
Eğitimlerimiz
Bireysel Eğitimlerimiz
Kurumsal Eğitimlerimiz
İletişim
Mail
:
Şifre
:
Giriş Yap
|
Şifremi Unuttum
|
Üye Ol
Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Seçiniz
Merak Ettiklerinizde
Psiko Keyf | Psiko Bilgite
Köşe Yazılarında
Haberlerde
Psiko Faydande
Psikolojik Sorunlarda
Ara
Nöropsikoloji Nedir? / Psikolojik Sorunlar
Bilim dalları arasındaki sınırlar giderek ortadan kalkmakta ve disiplinler arası nitelikte bilim dalları ortaya çıkmaktadır. Araştırmalar sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda oluşan bilgi birikimi ve gelişen teknoloji, konuları bir bütün olarak ele alan ve birden fazla bilim alanını içeren disiplinler arası bilim dallarını gündeme getirmiştir. Disiplinler arası bir bilim dalı olan nöropsikoloji de nöroloji ve psikoloji bilim dallarının birleşiminden oluşmakta ve beden - zihin ilişkisi içerisinde bütünsel bir yaklaşımla insanı incelemektedir.
Nöropsikoloji bilim dalının amacı, beyinde meydana gelen işlev bozukluklarının zihinsel ve davranışsal süreçlere etkisini ve ortaya çıkan değişiklikleri belirlemek, beyin alanlarıyla ilişkili olan zihinsel süreçleri bilimsel açıdan değerlendirebilmektir. Nöropsikolojik yaklaşım insanı anlamak ve bu konuda doğru değerlendirmeler yapabilmek açısından büyük önem taşımaktadır.
Nöropsikoloji, temellerini aldığı nöroloji ve psikoloji bilimlerine de aynı zamanda katkı sağlamaktadır. Genel olarak insan ve hayvan davranışlarını inceleyen bilim dalı şeklinde tanımlanan psikoloji, sadece gözlenebilen davranışların değil, davranışın altında yatan her türlü süreci de içine almaktadır. Psikoloji biliminde, dikkat, algı, bellek, öğrenme, problem çözme ve akıl yürütme gibi bilişsel süreçler doğrudan gözlenemediğinden, bilişsel süreçlerin gözlenebilen davranışa yansıması doğrultusunda değerlendirme yapılabilmektedir. Bu noktada doğrudan gözlenemeyen ve ölçülemeyen bilişsel süreçlerin bilimsel açıdan araştırılması ve değerlendirilmesinde nöropsikolojik değerlendirme önem kazanarak psikoloji bilimine katkıda bulunmaktadır.
Nöroloji, tıbbın sinir sistemi ile ilgili gelişim ve hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Nöroloji bilimine katkısı olan nöropsikoloji, beyinde normal gelişimin veya meydana gelen hasar ve bozuklukların bilişsel işlev ve davranışları ne ölçüde etkilediğinin belirlenmesinde yol gösterici olmaktadır.
Nöropsikolojik değerlendirme nöropsikolojik testler yoluyla yapılmakta ve beyindeki işlev bozukluğuna bağlı olarak oluşan zihinsel ve davranışsal bozukluklar nesnel olarak değerlendirilmektedir. Özellikle Alzheimer Hastalığı, Parkinson, Multiple Skleroz gibi hastalıklarda hastanın bilişsel aktivitelerinin izlenmesi ve uygun tedavi programının belirlenmesi amacıyla nöropsikolojik testlerden yararlanılmaktadır. Yine Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite, Özel Öğrenme Güçlüğü gibi durumlarda çocuk ve gençlerin bilişsel aktivitelerini, davranış kalıplarını belirlemek ve takip etmek, çocuğun geri olduğu veya kuvvetli olduğu alanları ayırdetmek amacıyla da nöropsikolojik testler kullanılmaktadır.
Nöropsikolojik değerlendirme ayırdedici tanının konulması ve sonrasında hastalığın seyrinin izlenmesi, uygun tedavi ve eğitim programlarının planlanması ve uygulanması aşamalarını içerir. Ancak bozukluğun belirlenmesi ve tanının konulması için nöropsikolojik değerlendirme ile birlikte nörolojik muayene ayrıca BT, MR, fMR, EEG, PET gibi ileri görüntüleme tekniklerinden de yararlanılmaktadır.
Günümüzde nöropsikolojik uygulamalar artmakta ve özellikle insanı tanıma, anlama ve bilişsel süreçler konusunda sağlıklı bilgiler edinmek amacıyla nöropsikolojik yaklaşımlı testler geliştirilmeye ve nöropsikolojinin kullanım alanları genişletilmeye çalışılmaktadır.
Okunma Sayısı:
0
/ Yorum Sayısı:
0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
Üye olmak için tıklayınız...
Buluşun Öncüleri
Psiko - Sağlık
İlişki Problemleri
Merak Ettikleriniz
Psiko Kefy
Sosyal Fobi
Kadın - Erkek
Başarı Hikayeleri
Seçkin Öyküler
Kişisel Gelişim
Depresyon
Sağlık Psikolojisi
Psikolojik Sorunlar
Okul Problemleri
Business Psikoloji
Kaliteli Sözler
Bilişsel Terapi
Tebessüm
Psiko - Siyaset
Panik Atak
Diger Fobiler
Psiko - Eğitim
Paradokslar
Gestalt Terapi
Neuro Psikoloji
İlginç Bilgiler
Psiko - Spor
Psiko - Aile
Hiper Aktivite
Hazır Cevaplar
Psiko - Analiz
Davranışsal Terapi
Psiko - Kitaplık
Obsesif - Kompulsif
Psiko - Çocuk
Kilo Sorunlari
Psiko - Kitap
Psikoloji Nedir?
Çocuk Psikolojisi
Dikkat Eksikligi
Psikoloji Tarihi
Kognetif Terapi
Psiko - Dinamik
Psikoterapi Nedir?
Bagimlilik Problemleri
Konusma Bozuklugu
Psikiyatri İlaçları
Sinema Terapisi
Duygusal Zeka
Psiko Biyografi
Ergen Psikolojisi
Kompleksler
Psikoloji Ekolleri
Psikolojinin Alt Dalları
Psikoloji Etiği
IQ
Araştırma Yöntemleri
Savunma Mekanizması
Psiko - Drama
Ruhsal Zeka
Andropoz Psikolojisi
Asabiyet
Beden Dili
Bilinçaltı
Değişim
Diksiyon
Empati
İkna
İletişim
İnsan Tanıma
Karar Vermek
Korku
Menopoz Psikolojisi
Mutluluk
Özgüven
Sabır
Stres
Şiddet
© donusumkonagi.net Psikoloji Portalı
Tüm Hakları Saklıdır - Dönüşüm Konağı Psikoloji Enstitüsü - Kullanım Sözleşmesi