Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Nöropsikoloji / Psikolojik Sorunlar

Nöropsikoloji

Nöropsikoloji, bilişsel ve genelde zihinsel süreçlerin sinir sistemi ve özellikle de beyindeki karşılığını inceleyen disiplinlerarası bir daldır. Çağdaş bilimsel çalışmalar, zihin ve beynin birbiriyle etkileştiğini ortaya koymaktadır. Bu bakımdan nöropsikoloji bilimi ve genelde nöropsikolojik yaklaşım tüm canlıların, ancak özellikle de insanın anlaşılması açısından büyük önem taşımaktadır. Nöropsikolojik yaklaşım, bir anlamda, zihin hakkında bilinenlerin beyin temelinde; beyin hakkında bilinenlerin de zihin temelinde test edilmesini sağlamaktadır. Böylece de, karmaşık bilişsel süreçler beyin düzeyinde gözlenebilirlik kazanmakta; beyin alanlarıyla ilişkilendirilen zihinsel süreçler ise, 'olsa olsa' yöntemiyle değil de, bilimsel verilere dayanarak belirlenmektedir. Nöropsikoloji biliminde bilişsel süreçler konusundaki bilimsel veriler ise, nöropsikolojik testler yoluyla elde edilmektedir. Bu doğası ile nöropsikoloji bilimi, bir yandan bilişsel işlevlere ışık tutabilmekte, nöropsikolojik testler yoluyla da, söz konusu işlevlerin bileşenlerine ayrıştırılması mümkün olmaktadır.
Nöropsikoloji bilimi başlangıç olarak klinik yönelimli disiplinlerarası bir daldır. Bu bilim dalının ana konusu; beyinde tümör, enfeksiyon ve metabolik nedenlerle oluşan hasar ve bozuklukların zihinsel süreçlere, bilişsel ve duygusal etkinliklere etkisini incelemektir. Bu 'klinik' türden bir nöropsikolojidir ve kapsamındaki temel işlemler; tanı koyma, tedavinin etkililiğini değerlendirme ve hastaya özel rehabilitasyon programı oluşturmaktır.

Ancak nöropsikoloji sadece klinik yönü olan bir bilim dalı değildir. Günümüzde nöropsikoloji bilimi; klinik nöropsikoloji, uygulamalı nöropsikoloji ve temel nöropsikoloji gibi alt dallara ayrılmaktadır. Klinik nöropsikolojide odak noktasını bedensel bozukluğun yol açtığı zihinsel bozukluk oluşturmaktadır. Temel nöropsikolojide ise bedensel bozukluğun yol açtığı zihinsel bozukluk bir bilgi işleme bozukluğu olarak ele alınmakta ve patolojinin bilgi işleme yönü incelenmektedir. Temel nöropsikolojinin amacı, beyin ve zihin ilişkileri üzerinde araştırmalar yapmak ve bu ilişkiler konusunda model ve kuramlara ulaşmaktır. Ayrıca, gerek klinik ve gerekse temel nöropsikolojideki en temel ve kritik öge bilişsel süreçlerin güvenilir ve geçerli bir şekilde ölçülmesidir. Bu ise nöropsikolojik testler kullanılarak yapılır. Nöropsikolojik testler ve bunların standardizasyonu, temel nöropsikolojinin en temel faaliyetleri arasındadır.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 2
 

kulibico 31.01.2008 11:46:01 Tarihinde yorumlamış

Sky; Harikasın :D
Yöneticiye Bildir

sky 25.12.2007 01:22:03 Tarihinde yorumlamış

Turk vatandaslar,Sizofreni diye bir hastalik yok. Bu hastalik ilac satmak icin ilac fabrikalari tarafindan kiralanan mafyalar tarafindan yaratiliyor. Bu hastaliga yakalananlarin kisilerin dislerinde civa dolgu var. Civa dolgu bir alici olarak gorev aliyor. Bu isi yapan mafya disteki dolguyu yoresel cizgi bulucusu ile tespit ediyor. Duyulan sesler ve algilanan goruntuler de digital microdalga yolliyicisi ve bu dolgu araciligi ile dis sinirine oradanda beyine, orta kulaga ve goze naklediliyor. Dislerinizdeki civa dolgulari cikartirin ve yerine beyaz dolgu yaptirin. Bu isi yapan mafya cok buyuk bir mafya. Her ulkeden ve her dilden konusanlar var. Her biri insanlik disi bir kopek. Adeta bir suluk gibi insanlari hasta edip onlarin sirtindan geciniyorlar. Bu hayvanlari yok etmenin tek yolu bu insanlarin isini bozmak. Lutfen bu haberi yayin. Dislerinizdeki civa dolgulari cikartirin ve sizofreni olmayin. Sizofreni yapan mafya kopeklerini yok edin. SaygilarSonsel Gokhan Tartan http://www.network54.com/Forum/29274/message/1197837879/BRAIN+CANCER+MAKERhttp://ayfi.wordpress.com/2007/07/24/vedat-yenerer/http://www.turkolmak.org/content/view/583/156/http://my.opera.com/turkish/forums/topic.dml?id=216722http://my.opera.com/turkish/forums/topic.dml?id=216407 http://www.turksagenda.nl/agenda.php?id=2715http://www.şetruşofsky.com
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...