Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

Savunma Mekanizmalarının Genel Özellikleri / Psikolojik Sorunlar

Savunma Mekanizmalarının Genel Özellikleri

Savunma mekanizmalarının genel özellikleri şunlardır:

(1)Savunma mekanizmasını kullanan birey , davranışının gerçek işlevinin farkında değildir. Savunma mekanizmalarına, bu anlamda bilinçsiz davranışlar olarak bakılır.


(2) Savunma mekanizmalarının etkisi altında,gerçeği olduğundan biraz daha farklı algılarız.. Bir dereceye kadar kendi kendimizi aldatmaca işin içine girer ve böylece algılamadaki bu değişiklik bizdeki kaygı düzeyinin azalmasına yol açar.

(3) Savunma mekanizmaları kaygımızı azaltmada gerçekten etkindir.ve yaşamımızdaortaya çıkan zor durumları kendimizi yıpratmadan atlatmamıza yardımcı olur.

(4) Savunma mekanizmaları herkes tarafından kullanılır ve normal bir davranış biçimi olarak kabul edilir. Aşağıda anlatılan bazı savunma mekanizmalarını okurken , büyük bir olasılıkla,bu mekanizmalardan birkaçını ya kendinizin , ya da tanıdığınız bazı kimselerin kullandığını fark edeceksiniz.Bu durumda kendinizi ve ya öbür bireyi yargılamayın,çünkü savunma mekanizmaları her sağlıklı insanın zaman zaman başvurduğu bir davranış türüdür.Birey çevreye uyum yapmak için sürekli olarak savunma mekanizmalarını kullanırsa,sorun o zaman ortaya çıkar.Ara sıra başvurulan savunma mekanizmaları,kaygı derecemizi azaltarak çevreye geçici olarak daha etkin etkileşimde bulunmamızı sağladığından,sağlıklıdır.Sürekli olarak kullanılan savunma mekanizmaları ise,tam aksine çevreye uyum yapmamızı bozar ve sağlıksız sonuçlara götürür.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...