Liderlik ve Bir Dakika Yöneticisi / Psikolojik Sorunlar
Kenneş Blachard
KİTABIN ÖZETİ :
Bir konu hakkında başarı kazanmanın yolu çok fazla çalışmak değil, akıllı çalışmaktır. Bir işi nasıl en iyi olarak yapabileceğini bilmektir.
Yöneticilik zor bir iştir. Bu zorluğu sadece çok çalışarak başaramayız. İyi bir yönetici iş buyuran değil, personeli ile birlikte çalışarak onları yönlendiren kişidir. Personel yönetici için değil, yönetici personel için çalışmalıdır. Böylelikle personele motivasyon kazandırabilir.
Bütün personele eşit olarak davranmak onlara yapılan en büyük eşitsizliktir. Herkesin bilgi düzeyi, performansı bir değildir. Performansı düşük bir personele yapabileceğinden ağır bir işi verir, onu tek başına bırakır isek onu işin başında kaybederiz. İşe karşı soğumaya başlar, bu da motivasyonunu kaybetmesine yol açar. Bu kişilere karşı direktif verici ve yönlendirici metodu kullanmalıyız.
Kişiler tamamen başıboş bırakılmamalı, insanlar gösterdikleri iyi performansın durumlarında herhangi bir farklılık yaratmadığını anladığı anda işlerine karşı kayıtsızlaşırlar.
Elemanınız işletmeye olan bağımlılığını kaybetmiş ise sadece yön göstermek yetmez. Ona cesaret vermeli, yol göstermeli, personelin bilgi ve beceri düzeyi arttıkça ona karşı tutum ve davranışlarınızı değiştirmeli ve daha bir serbest bırakılmalısınız.
Belli bir düzeye gelmiş kişileri artık sürekli kontrol altında tutmamalı, iş konusunda onların da fikirleri alınmalıdır. Yani koçluk ? antrenörlük edici metot uygulanmalıdır. Direktifler verilir ve yönlendirme yapılır. Fakat aynı zamanda kararları açıklar, öneriler alınır ve astın gelişimini desteklerseniz, ikinci aşamayı başarmış olursunuz. Kişi artık belirli bir düzeye gelmiştir. Kişiyi motive etmek için onun önerilerine kulak verilir.
Personel ikinci aşamadan sonra artık konusunda hayli yol almış durumdadır. Lider, görevin yapılabilmesi için astına yardım etmeli, ona destek olmalı ve karar verme sorumluluğunu astıyla paylaşmalıdır. Kişinin kendine olan güveni artırılmalı fakat tamamen boş bırakılmamalıdır. Bir karar verilirken onunla tartışılıp konu hakkındaki görüşleri alınmalı, doğru kararlardan dolayı tebrik etmeli, yanlış görüşleri düzeltilmelidir. Bu aşama bilgi ve beceri düzeyi oldukça yükselmiş, fakat tek başına karar verme becerisini kazanmamış kişilere uygulanmalıdır.
Bütün bu aşamaları geçtikten sonra artık kişi ayaklarının üzerinde durabilecek seviyeye gelmiştir. Lider karar verme ve problem çözme sorumluluklarını astına bırakabilir. Tabi ki hiç bir şekilde kontrol edilmeyecek değildir. Yaptığı işler konusunda çok sık olmamak kaydıyla lidere bilgiler iletmelidir.
Liderin görevi kişileri, yolun neresinde olduklarını takip edip onları en üst seviyeye getirmektir.
Okunma Sayısı: 0 / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?