Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

Olumlu Düşünmenin Gücü / Psikolojik Sorunlar

Olumlu Düşünmenin Gücü

Şahin CÜCELOğLU


KİTABIN ÖZETİ :
1. BÖLÜM KENDİNİZE GÜVENİNİ!
Kendinize güvenin! Sahip olduğunuz yeteneklere inanın! Kendi gücünüze inanmadıkça başarılı ve mutlu olamazsınız. Gücünüze inanır ve kendinize güvenirseniz daima başarılı olursunuz. Oysa aşağılık ve yetersizlik duygusu ümitlerinizi kırılmasına yol açar,fakat kendinize güvenirseniz başarıya ulaşırsınız.
Kendime güven duygusunu nasıl kazanabilirim ? En önemlisi kendine güven duygusunu niçin kaybetmiş olduğunuzu bulup çıkartmak. aşağılık kompleksinin birçok nedeni vardır ve bunların bir bölümü çocukluğa dayanır. Çocukken yapılan duygusal baskılar,çevremizdeki bazı etkenler veya kendimize yaptığımız bazı şeyler aşağılık duygusuna yol açabilmektedir. Bu hastalık kişiliğimizin puslu kısımlarından biridir.
Diyelim,çok parlak bir öğrenci olan bir ağabeyiniz var. O derslerden devamlı Alırken,siz C alıyorsunuz. Sonuçta hiçbir zaman onun kadar başarılı olamayacağınızı düşünüyorsunuz. Ağabeyiniz devamlı A alıp,siz C aldığınız için,hayatta ancak C düzeyinde bir başarı elde edebileceğinize inanıyorsunuz. Halbuki hayatta başarılı olan birçok insanın,okulda iyi not alamayan kişiler olduğunu fark etmiş miydiniz ?
Üniversitede A alan birçok insan hayata atılınca artık A alamıyor,buna karşılık okulda C alan birçok insan hayatta başarılı olup A alaya başlıyor. Bu bölümün sonunda aşağılık duygusunu yenip kendine güven duygusunu kazanmanız için uymanız gereken yöntemleri sunuyorum. Bu yöntemleri dikkatle uygularsanız,ne kadar güçlü olursa olsun,aşağılık duygusunun kaybolup yerine kendine güven duygusunu kazandığınızı göreceksiniz. Bu yöntemleri uygularken içinizde aşağılık duygusundan kurtulma inancının bulunması çok önemlidir. Bu inanç yoksa yöntemleri uygulamanız o kadar faydalı olmayabilir. Diğer bir önemli nokta da,her gün güvenli bir insan olma fikrini kendi kendinize tekrar etmenizdir. Günlük yaşamdaki bir sürü işiniz arasında kendinize güvenme fikrini bilincinizde devamlı canlı tutmanız gerekir.
Özetlersek, kendine güven duygusunu kazanmak için aşağıdaki yöntemleri kullanmak gerekmektedir.
1. Başarılı olduğunuzu simgeleyen bir resmi zihninize iyice kazıyın. Bu resmi zihninizden hiç çıkarmayın. Solup rengini kaybetmesine izin vermeyin. Başarısız olmayı asla düşünmeyin.
2. Kendinize güven duygunuzu zedeleyen olumsuz düşünceler gelince onları aklınızdan kovun ve hemen olumlu düşünceler üretin.
3. Hayallerinizin önüne engeller çıkarmayın. her engelin ne olduğunu iyice belirleyin . Onları en aza indirmeye çalışın.
4. Diğer insanlardan etkilenmeyin, onları taklit etmeyin. Hiç kimse sizin kadar kendiniz olamaz.
5. Yanlış ve kendine güvensiz hareketlerinizin nedenlerini anlamanızda yardımcı olacak bir uzmana danışın. Çoğunun kökü çocukluğa dayanan aşağılık duygusu ile kendinizden şüphelenme duygusunun kaynağını bulun. Kendinizi tanırsanız, bu yanlış duyguları tedavi etmeniz kolaylaşır.
6. Yeteneklerinizi gerçekçi bir şekilde belirleyin, sonra bunu yüzde on artırın. Benim yeteneğim budur deyin. Bencil olmayın, fakat kendinize saygı duyun. Kendinizdeki güçlerin farkına varın ve onlara güvenin.
2. BÖLÜM : SAKİN KAFA GÜÇ DOğURUR:
İnsanın yatağa gitmeden önce iki seçeneği var. Birincisi, kafası kötü haberlerle dolu yatağa gitmek. İkincisi, kafası sakin ve huzur dolu bir şekilde yatağa gitmek. Siz hangisini seçersiniz?
Burada işin aslı, düşünce tarzınızı değiştirmektir. İç huzuru duyarak, kendinizle barışık yaşamak herhalde en güzel yaşam biçimidir. Burada verilecek en büyük uğraş, düşünme tarzınızı bu biçime dönüştürmek için verilen uğraştır.
Bir insanın kafasını sakinleştirmenin en önemli yolu, zihninin boşalmasını sağlamaktır. Ben günde iki defa zihninizi boşaltmanızı, hatta gerekliyse daha çok sayıda boşaltmanızı öneriyorum. Kafanızdaki korku, nefret ve pişmanlıkları, aşağılık ve suçluluk duygusunu kesinlikle çıkarıp atın. Tabii kafanızı boşaltmanız yeterli değildir. Kafanızı boşalttıktan sonra içini hemen yaratıcı ve sağlıklı fikirlerle doldurun. O zaman kafanıza geri dönmeye çalışan korku,nefret ve üzüntüler, kapıdaki " İçeri Girilmez" yazısını görecekler.
Gün içerisinde zaman,zaman, barış dolu ve size huzur veren fikirleri aklınıza getirin, onları düşünün. Size huzur veren sahneleri ve manzaraları gözünüzde canlandırın. Sesle insana panik veren kelimeleri söyleyecek olursanız, zihninizin sinirli bir duruma geçtiğini görür ve midenizde bir kasılma hissedersiniz.
3. BÖLÜM : GERGİN VE TEDİRGİN OLMAYIN !
Gergin olmak; kaynamak, patlamak, dışarı buhar fışkırtmak, alt üst olmak, aklı başından gitmek ve hırsından kudurmak demektir. Tedirgin olmak da bunun kadar yıkıcı bir ruh halini anlatır. İnsanlar günlük yaşamlarının kendilerini gerginleştirip tedirgin etmesini istemiyorlarsa yaşam tempolarını biraz yavaşlatmalıdırlar. Tempolarını doğanın insana huzur veren temposuna uydurmalıdırlar.
Ben aşağıda belirttiğim dört adımı uygulayarak kendimdeki gerginlik ve tedirginliğin yok olduğunu gördüm.
1 - Rahat ve gevşemiş durumda bir sandalyeye oturun. Ayak parmaklarınızdan başınıza kadar vücudunuzun her parçasını gevşetin.
2 - Dimağınızın fırtınalı bir gölün yüzeyi gibi dalgalı ve karışık olduğunu düşünün. Fakat dalgalar gittikçe azalsın ve gölün yüzeyi sakinleşsin.
3 - İki veya üç dakika gözünüzün önüne güzel bir manzara getirin.
4. Sakinlik ve huzur belirten kelimeleri yavaş,yavaş sakin bir tonla tekrarlayın.
3. BÖLÜM : BEN YENİLGİYE İNANMAM!
Bir engelle karşılaştığınız zaman, şikayette bulunarak ağlayıp sızlanmak yerine, onu cesurca göğüsleyin. Yaşam yolunda yenilgiye uğramış bir şekilde, ellerinizin ve dizlerinizin üzerinde sürünerek ilerlemeyin. Önünüze çıkan engelleri sandığınızdan daha zayıf olduğunu göreceksiniz.
Amerika'nın önde gelen düşün adamlarından biri de Şomas Jefferson'dur. Jefferson'un çok değerli bulduğum kurallarından bir şudur:" Her şeyi yalın elle tutun." Onun söylemek istediği, bir işi yaparken yada bir güçlükle uğraşırken, en az dirençle karşılaşacağınızı tahmin ettiğiniz yöntemi uygulamanızdır. Bildiğiniz gibi, mekanikte giderilmesi gerekir. Olumsuz tutum, sürtünme doğuran bir yaklaşıma benzetilebilir. Dolayısıyla olumsuz yaklaşımın neden bu kadar dirençle karşılaştığını anlayabiliriz. Olumlu yaklaşım "her şeyi yalın elle tutma" tekniğidir. Böyle bir yaklaşım evrenin akışıyla uyum içindedir. Sadece sürtünmelerin direncini kırmakla kalmaz, aynı zamanda kendini destekleyen güçleri birleştirir. İşte, insan soyunun şimdiye kadar karşılaştığı güçlükleri yenmesinin sırrı burada yatar.
4. BÖLÜM : ÜZÜLME ALIŞKANLIğINI NASIL BIRAKABİLİRSİNİZ?
Üzülme alışkanlığını niçin bu kadar önmli bir sorun olarak kabul ediyoruz? Seçkin bir psikiyatrist olan Dr. Smiley Blanton bunu şu çarpıcı sözlerle ifade etmektedir. "Üzülme, çağımızın en büyük hastalığıdır."Üzüntü alışkanlığından kurtulmak için atacağınız ilk adım,"Ben bu alışkanlıktan kurtulabilirim, bu alışkanlığı yenebilirim," diyebilme inancına sahip olmaktır. Üzüntü alışkanlığından kurtulmak için belirli bir strateji uygulamalısınız. Üzüntüyü ortadan kaldırmak için doğrudan doğruya onun üzerine gitmek her zaman iyi sonuç vermez. Üzüntüyü parça,parça yok etmek daha iyi sonuç verecektir. Üzülme alışkanlığını yenmek için önce küçük şeylere üzülmeyi bırakırsanız, daha sonra temel alışkanlığı yenmeyi başarabilirsiniz.
Üzüntüden kurtulmak için size yardımcı olacağını düşündüğüm maddelerden söz etmek istiyorum.
1. Kendi kendinize, "Üzülmek çok kötü bir zihinsel alışkanlıktır." deyin.
2. Üzüle,üzüle, üzülmeyi bir alışkanlık haline getirebilirsiniz. Fakat isterseniz üzüntünüzü ortadan kaldıracak inancı da bir alışkanlık haline getirebilirsiniz.
3. Olumsuz sandığınız herşeyin olumlu yönlerini düşünün ve konuşmalarınızda bunları belirtin. Daima olumlu konuşun.
4. Olumsuz hiç bir konuşmaya katılmayın. Bütün konuşmalarınıza olumlu bir hava verin. Bir grupta iki kişinin birbiriyle olumsuz bir şey konuşması bütün grubu etkiler ve gruptaki herkes olumsuz şeyler düşünmeye başlar.
5. Sizin üzüntülü bir insan olmanızın bir nedeni de kafanızın başkaları tarafından bir takım üzücü fikirlerle, yenilgi düşünceleriyle, kasvetli düşüncelerle doldurulmuş olmasıdır. Bundan kurtulmak için kendinize iyimserlik aşılayan kitaplar okuyun.
6. Umut dolu, ileriye neşe ve ümitle bakan insanlarla arkadaşlık yapın.
7. Üzülme alışkanlığına yakalanmış insanlara yardım etmeye çalışın. Bir insanın üzülme alışkanlığını yenmesinde ona yardım edersiniz, gerçekte kendi üzülme alışkanlığını yenmenize yardım ediyorsunuz demektir.
5. BÖLÜM : KİŞİSEL SORUNLARI ÇÖZME GÜCÜ
Üzülme alışkanlığından kurtulmak için belirli bir strateji uygulamalısınız. Üzüntüyü ortadan kaldırmak için doğrudan doğruya onun üzerine gitmek her zaman iyi sonuç vermez. Üzüntüyü parça,parça yok etmek daha iyi sonuç verecektir. Üzüntü alışkanlığını yenmek için önce küçük şeylere üzülmeyi bırakırsanız, daha sonra temel alışkanlığı yenmeyi başarabilirsiniz.
Küçük üzüntüleri günlük yaşamınızdan çıkara,çıkara asıl üzüntü ağacına ulaşır ve onu da kolayca kesip atarsınız. Böylece üzülme alışkanlığından kurtulmuş olursunuz. Üzüntüden kurtulmak için size yardımcı olacağını düşündüğüm maddelerden söz etmek istiyorum.
1. Kendi kendinize, " Üzülmek çok kötü bir zihinsel alışkanlıktır."deyin.
2. Üzüle,üzüle üzülmeyi bir alışkanlık haline getirebilirsiniz. Fakat isterseniz üzüntünüzü ortadan kaldıracak inancı da bir alışkanlık haline getirebilirsiniz.
3. Olumsuz sandığınız her şeyin olumlu yönlerini düşünün ve konuşmalarınızda bunları belirtin. Daima olumlu konuşun.
4. Olumsuz hiç bir konuşmaya katılmayın. Bütün konuşmalarınıza olumlu bir hava verin. Bir grupta iki kişinin birbiriyle olumsuz bir şeye konuşması bütün grubu etkiler ve gruptaki herkes olumsuz şeyler düşünmeye başlar.
5. Sizin üzüntülü bir insan olmanızın bir nedeni de kafanızın başkaları tarafından birtakım üzücü fikirlerle,yenilgi düşünceleriyle,kasvetli düşüncelerle doldurulmuş olmasıdır. Bundan kurtulmak için kendinize iyimserlik aşılayan kitaplar okuyun.
6. Umut dolu,ileriye neşe ve ümitle bakan insanlarla dostluk kurun. Olumlu düşünen insanlarla arkadaşlık yapın.
7. Üzülme alışkanlığına yakalanmış insanlara yardım etmeye çalışın bir insanın üzülme alışkanlığını yenmesinde ona yardım ederseniz,gerçekte kendi üzülme alışkanlığını yenmenize yardım ediyorsunuz demektir.
Not : Kitap özetlerindeki fikirler yazarların özel fikirlerini yansıtmaktadır.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...