Sağlıklı Bir Evliliğin Yolu Dinlemekten Geçer / Psikolojik Sorunlar
İkili ilişkilerde duygularımızı, düşüncelerimizi ve isteklerimizi ifade etmek iletişimin sadece bir yanını oluşturur. Diğer yanı ise; dinlemek ve anlamaktır. Taraflardan biri bir şey istediğinde, bir rahatsızlık hissettiğinde ya da duygu ve düşüncelerinden bahsetmek istediğinde iletişim kurmak ister. Ve iletişim kurmak istediğinde de; iletmek istediği şeyi en iyi ifade edecek yola başvurur. Bu yol sözlü ya da sözsüz olabilir. Karşı taraf bu mesajı aldığında, bunu deşifre edip yorumlayarak anlamaya çalışır. Etkili iletişimin başlangıcı ise; mesajı alan kişinin, gönderenin ne demek istediğini tam olarak kavramasıyla başlar.
Konuşmacıdan kaynaklanan sorunlar
? Sesini fazla alçak bir tonda kullanması.
? Gereksiz detaylarla konuyu anlaşılması güç kılması.
? Konuşma esnasında ana konudan sapmak ya da neden bahsettiğini unutmak.
? Vücut dili ya da sözsüz mimik gibi davranışların, sözlerle ifade edilen mesajla çatışması ya da çelişmesi. Örneğin; kızgınlık dışa vurulmaya çalışılırken gülümsenmesi gibi.
? Diğer kişinin mesajı nasıl algıladığına ya da nasıl tepki vereceğine aşırı önem vermek.
? Söylemek istediğini ifade ederken çok kendine özel ya da farklı bir metot kullanmak.
Dinleyiciden kaynaklanan sorunlar
? Kafası meşgul olup dinlememek.
? Karşı tarafın söylediklerini kendi kafanızda çürüterek kendi kendinizi dinlemeniz.
? Konu hakkında kendi kişisel görüşlerinizi dinlemeniz.
? Konuşmacı ya da mesajı yargılamanız.
? Anlamadığınız zaman konuşmadan ne demek istediğini açıklamasını istememeniz.
Karsınızdakini dinlerken kullanabileceğiniz ipuçları
? Mesajdan anladığınızı ifade ederken kendi kelimelerinizi kullanın. Eşinizin kullandığı kelimeleri aynen tekrarlamak hem onu sinirlendirebilir hem de anlamak istediği şeyi anladığınızın tam kanıtı değildir.
? Üzerinde konuştuğunuz konuya bağlı olarak, konular hakkındaki olguları, düşünce ve inançlarınızı, duygularınızı, ihtiyaç ve isteklerinizi, umut ve beklentilerinizi kelimelerle açıkça ifade edin.
? Eşinize cevap verirken sadece kelimelerin anlamlarına değil; bunun ötesini; yani kelimelerin ardındaki duyguları anlamaya çalışın. Kelimelerin sözlük anlamları, eşinizin anlatmak istediklerini tam olarak anlatmaz.
? Eşinizin söylediği her şeye anında cevap yapıştırmayı bir kenara bırakın. Kendisi soru sorar şekilde konuşsa bile, bazı insanlar kendileri için cevap ararken böyle bir yöntem izlerler. Oysa bir cevap duyma arzusunda değildirler.
? Aktif olarak dinlemeyi zamanında bırakın. Aktif dineleme; karşınızdakinin ne demeye çalıştığını anlamak için çaba göstermeyi gerektirir. Söylediklerini duygu ve düşünceleriyle birlikte dinleyip, söylediklerini kendi anladığınız şekilde ifade ederek, dinlerken ayni zamanda da doğrulama yaparsınız. İşte mesajı anladığınızı düşündüğünüz zaman kendi mesajınızla karşılık vermeniz uygun olabilir.Aktif dinlemeyi kendi duygularınızı saklamak için kullanmayın.
? Eğer kafanız karıştıysa ya da anlamıyorsanız, o zaman eşinize durumu tekrar anlatmasını veya başka sözcüklerle anlatmasını söyleyin. Diğer bir seçenek de, en iyi tahmininizi yapmaktır.
? Eşiniz kızgın ya da incinmişse veya duygularını ifade etmekte zorlanıyorsa, aktif dinleme çok etkili olabilir.
? Göz kontaktı ve vücut dili önemlidir. Saatinize bakmaktan ya da etrafta olan biteni seyretmekten kaçının. Dikkatinizi eşinize yöneltin. Kollarınızı kavuşturmak eleştirel yaklaşımın işareti olabileceğinden dikkatli olun. Uygun durumlarda başınızı sallayarak anladığınızı belirtmeniz de yararlı olabilir.
? Eşinizi yargılamayın. Kendiniz aynı şekilde hissetmeseniz ve düşünmeseniz de onun duygularına ve inançlarına, saygılı olabilirsiniz.
? Daha etkili bir dinleyici olun ve aktif dinlemeyi iletişim kurmakta kullandığınız bir metoda haline dönüştürün.
Okunma Sayısı: 0 / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?