İşte Bilim Adamı / Psikolojik Sorunlar
Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, besinlerin vücuda tahribat yapmasına engel olan ve karın içi yağlarında metabolik koruma görevi yapan bir işlevi ve bunu kontrol eden geni ortaya çıkardı. Araştırma, dünyanın en önemli bilimsel dergilerinden "Cell"de yayımlanarak bilim dünyasına duyuruldu.
HARVARD Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan S. Hotamışlıgil tarafından yürütülen araştırmalar, yemeklerden sonra normal metabolik ve bağışıklık aktivitesini koordine eden bir koruyucu faktörü ortaya çıkardı. "Stamp2" adı verilen molekül, en fazla, karın içi yağında üretiliyor. Burada, yemek yendikten sonra artıyor ve öğün aralarında düşüyor. Bu molekül, yağ hücrelerine besin saldırısıyla başa çıkmada yardımcı oluyor ve besinlerin vücutta tahribat yapan etkilerini ortadan kaldırıyor.
Stamp2'nin yokluğunda, görünürde zararsız olan düzenli bir diyet bile hastalıklara yol açabiliyor ve fazla kilolu ya da obez kişilerde görülen tahribatın ortaya çıkmasına sebep oluyor. Söz konusu rahatsızlıklar, kan şekerinin ve kan yağ düzeylerinin yükselmesi, ensülin direnci, karaciğerde yağlanma ve karın içi yağlarının artması şeklinde kendini gösteriyor. Metabolik sendrom olarak da bilinen bu değişiklikler, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve kanser dahil pek çok hastalık riskini artırıyor.
Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, "Keşfettiğimiz molekül, günlük öğünlere ve atıştırmalara sağlıklı tepki verilmesini sağlıyor ve vücudun metabolik hastalıklara karşı bekçisi olarak işlev görüyor. Metabolik fonksiyonlar ve yağ hücresi inflamasyonu tamamen kontrol ediliyor ve sağlıklı sistem korunuyor. Başka bir deyişle, yediklerimiz neticesinde vücudumuzda neler olduğu tesadüflere bırakılmış değil ve sıkı bir şekilde kontrol ediliyor. Bu, çok yeni bir görüş" dedi.
Çalışmalarını, besinlerin ve hastalığa neden olan unsurların hücrelerde belli yollar izledikleri varsayımıyla sürdürdüklerini belirten Prof. Hotamışlıgil, şimdi de bu yeni yolun işleyişi hakkında daha çok bilgi edinmeyi amaçladıklarını söyledi. Araştırmalar, bu yeni bilgiyle diyabet ve kalp hastalığı riski taşıyan insanların tespit edilmesi ve obezite ilaçları üzerine sürecek.
SAğLIKLI DİYETİN SIRRI STAMP 2
Stamp2'nin yokluğunda, görünürde zararsız olan düzenli bir diyet bile hastalıklara yol açabiliyor. Fazla kilolu ya da obez kişilerde kan şekerinin ve kan yağ düzeylerinin yükselmesi, ensülin direnci, karaciğerde yağlanma ve karın içi yağlarının artması ortaya çıkabiliyor. Metabolik sendrom olarak da bilinen bu değişiklikler, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve kanser dahil pek çok hastalık riskini artırıyor. Araştırmayla Stamp2 olmadığında insanlarda obezite komplikasyonlarının tetiklendiği ortaya çıktı.
(HÜRRİYET)
Okunma Sayısı: 0 / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?