Mum dibine ışık vermez.
Ara

George Friedrich Bernhard Riemann (17 Eylül 1826 - 20 Haziran 1866) / Psikolojik Sorunlar

George Friedrich Bernhard Riemann (17 Eylül 1826 - 20 Haziran 1866)

17 Eylül 1826 da Almanya'da Dannenberg yakınlarında Hanover Krallığının Breselenz kasabasında doğdu. Bernhard Riemann altı çocuklu bir ailenin ikinci çocuğuydu.

Analiz ve diferensiyel geometri dalında bilime çok önemli katkıları olan Alman matematikçidir.Riemann ın bilime bu katkıları daha sonra geliştirilen rölativite teorisinin geliştirilmesinde de önemli rol oynamıştır.
Riemann ismi aynı zamanda zeta fonksiyonu, Riemann lemması, Riemann manifoldları ve Riemann yüzeyleri ile de bağlantılıdır.

Riemann, 1840 yılında büyükannesi ile yaşamak ve Lyceum'u ziyaret etmek için Hanover'e gitti. Büyükannesinin 1842 yılındaki vefatından sonra Lüneburg'daki Johanneum'a giden Riemann, 1846'da yani 19 yaşında Göttingen Üniversitesi'nde filoloji ve teoloji çalışmaya başladı. En küçük kareler yöntemini anlatan matematikçi Gauss'un derslerine katıldı. 1847 yılında Riemann'ın babası ona teolojiyi bırakıp matematik çalışması için izin verdi.

1847 yılında Berlin'e gitti. Burada Jacobi, Dirichlet veya Steiner ders
veriyordu. Berlin'de iki yıl kalan matematikçi 1849 yılında Göttingen'e döndü.

Riemann ilk dersini 1854'te verdi ve bu dersle sadece Riemann geometrisinin temellerini kurmakla kalmadı aynı zamanda daha sonra Einstein'in rölativite teorisinde kullanacağı yapıların da temellerini attı. 1857'de Götingen Üniversitesi'nde özel profesörlük kademesine terfi etti ve 1859'da profesör oldu.

Riemann'ın Ökliddışı geomerrin üzerine yaprığı çalışmalar için Einstein de 60 yıl sonra şöyle diyecekti:
"Bu yoruma çok önem veriyorum, bundan haberim olmasaydı görelilik kuramını hiç bir zaman geliştiremeyecektim."

1862 yılında Elise Koch ile evlendi.Yine 1862 de geçirdiği soğuk algınlığı ve tüberkilozdan sonra Göttingen'in havası ona çok sert gelmeye başladı, bu yüzden bundan sonraki ömrünün büyük bir bölümünü italya'da geçirdi. burada kaldığı sürede, italyan matematik okulunu büyük ölçüde etkiledi.
Riemann, yaşamının eon altı yılı içinde bir çok akademinin üyeliğinene seçildi ve haklı bir üne kavuştu, ancak genç denebilecek bir yaşta, 40 yaşında, 20 temmuz 1866 da öldü.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...