Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

Sigaranız Değil, Çocuğunuz Yanıyor! / Psikolojik Sorunlar

Sigaranız Değil, Çocuğunuz Yanıyor!

Kullanılmış sigara dumanı, yanan bir sigaradan çıkan ve sigara içenin dışarı verdiği dumanın bir karışımıdır ve kendisine has kokusuyla onu kolaylıkla tanırız. Sigara dumanının üzerimize sinerek elbiselerimizi, perdelerimizi, mobilyalarımızı kokuttuğu yetmiyormuş gibi havayı bile kirletme özelliği vardır. İçinde 4 binin üzerinde farklı kimyasal madde tespit edilen sigara dumanında bu maddelerden en az 43 tanesi kansere sebep olur.
Doğan Sağlık Grubu Göğüs Hastalıkları Doktorlarından Uz. Dr. Işıl Uzel, sigaranın herkes için tehlikeli olmasına rağmen, fetuslar, bebekler ve çocuklar üzerinde daha büyük bir etkisi olduğunu, özellikle akciğer, beyin gibi gelişmekte olan organlara zarar verdiğini belirtiyor.
Sigaraya maruz kalan tüm çocuklarda akciğer verimi ve fonksiyonunun bozulduğunu vurgulayan Uz. Dr. Uzel, "Çocukluk astımının hem sıklığı hem de şiddeti artar. Sinüzit, rinit (nezle), kistik fibroz, öksürük ve geniz akıntısı problemleri alevlenir. Soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı sıklığı da artar. İki yaş altındaki çocuklarda ise bronşit ve zatürre olasılığını arttırır. Hatta, ABD Çevre Koruma Ajansının bir çalışmasında 18 ay altındaki çocuk ve bebeklerde her yıl 150 bin ila 300 bin alt solunum yolu enfeksiyonuna sebep olduğu belirtilmiştir. Bu hastalıkların 15 bini hastane yatışı ile sonuçlanıyor. Yarım paket ve daha fazla sigara içen ebeveynlerin çocuklarının solunum yolu hastalığı nedeniyle hastaneye yatma riski neredeyse iki katına çıkıyor" diye konuşuyor.

İşitme Kaybı ve Kanser Riski

Uz. Dr. Işıl Uzel'in verdiği bilgilere göre; sigaraya maruz kalan çocuklarda hem kulak enfeksiyonu sayısı hem de hastalık süresi artıyor. Solunan duman, burun arkasını orta kulağa bağlıyan östaki borusunu tahriş ediyor. Orta kulaktaki basıncın eşitlenmesini bozan şişme ve tıkanıklık sonucu ağrı, sıvı birikimi ve enfeksiyon meydana geliyor. Kulak enfeksiyonları ise çocuk işitme kayıplarının en sık rastlanan sebebi. İlaç tedavisine yanıt vermediğinde ise kulağa tüp takılması gerekiyor.
Sigara nedeniyle kanser riski de hava kirliliği nedenlerine göre yaklaşık 100 bin kat daha fazla. Sigara, her yıl 3 binden fazla sigara içmeyenin ölümüne neden oluyor. Unutmayın ki; çocuğunuzun yanında sigara içmeseniz dahi teninize, kıyafetlerinize ve saçlarınıza sinen duman bile ona zarar vermeye yetecektir...

Ne Yapabilirsiniz?

· Sigara içiyorsanız, bırakın. Gerekirse doktorunuza danışın. Sigara bırakma polikliniklerinden yardım alın.
· Ev sakinlerinden içen varsa bırakmasına yardım edin. Eğer bırakamıyorlarsa onlar ve ziyaretçilerden evin dışında içmelerini rica edin.
· Arabanızda sigara içilmesine izin vermeyin.

http://www.ailem.com/templates/news/detail/detail9.asp?id=15733

Okunma Sayısı: 4990  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...